Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najstarší víťaz US Open. Djokovič slávi rekordný 24. grandslamový titul

Novak Djokovič s rekordnou 24. trofejou pre grandslamového šampióna.
Novak Djokovič s rekordnou 24. trofejou pre grandslamového šampióna.Profimedia
Novak Djokovič (36) získal 24. grandslamový titul a vyrovnal historické maximum Margaret Courtovej vo dvojhre. Srbský tenista ovládol US Open štvrtýkrát v kariére a ako najstarší hráč v histórii, keď vo finále zdolal Daniila Medvedeva (27) po viac ako trojhodinovej bitke 6:3, 7:6, 6:3, čím mu odplatil prehru z neúspešného súboja o skompletizovanie kalendárneho grandslamu z roku 2021.

Medvedev - Djokovič 3:6, 6:7, 3:6

Novak Djokovič sa po tohtoročných triumfoch na Australian Open a French Open stal s 23 grandslamovými trofejami najúspešnejším mužom histórie a nechýbalo veľa, aby už vo Wimbledone vyrovnal historický rekord Margaret Courtovej, kde však vo finále prehral päťsetovú bitku s Carlosom Alcarazom.

Na US Open už svoju druhú šancu získať 24. titul premenil. V treťom kole proti Laszlovi Djeremu ôsmykrát v kariére otočil nepriaznivý stav 0:2 na sety, pričom s ostatnými šiestimi súpermi nestratil ani set. Dokonca ani vo finále proti svetovej trojke Daniilovi Medvedevovi, s ktorým v roku 2021 vo finále prehral a v poslednej chvíli prišiel o výnimočné ovládnutie všetkých štyroch grandslamov v jednej sezóne.

Djokovič mal lepší vstup do svojho jubilejného 10. newyorského finále. V druhom geme získal brejk, ujal sa vedenia 3:0 a po 48 minútach hry sa vďaka sebavedomému podaniu viedol 1:0.

Medvedev však v druhom sete spresnil svoje údery, zlepšil pohyb a Djokovič sa po dlhších výmenách začal trápiť. V siedmej hre nevyužil brejkbal, po jednej zo situácií spadol na zem a dlho oddychoval. V nasledujúcich minútach sa tiež často opieral o kolená a netajil únavu. Kým Medvedev sa snažil o dlhé výmeny, Djokovič ich často skracoval. Za stavu 5:6 Srb odvrátil setbal a vynútil si skrátenú hru. Vyhral ho po sérii strhujúcich úderov 7:5.

Djokovič pred začiatkom tretieho setu odišiel do útrob štadióna, Medvedev si vyžiadal zdravotnú pauzu na ošetrenie ľavého ramena. Srbský hráč sa po prestávke vrátil do predchádzajúcej pohody. Vo štvrtom geme získal brejkbal a hoci ho nepotvrdil, podarilo sa mu opäť získať súperovo podanie. Keď napokon Medvedev pri prvom Djokovičovom mečbale poslal loptičku do siete, srbský tenista mohol začať oslavovať.

Rok snov

"Vedel som, že Daniil sa nevzdá bez boja. Povedal som si len, aby som to dotiahol za cieľovú čiaru. Na konci som už ani nemal silu na oslavu. Druhý set bol asi najdlhší v mojej kariére, trval takmer dve hodiny. Na začiatku zápasu som sa cítil veľmi dobre, v druhom sete som mal krízu a Daniil bol väčšinu času lepším hráčom," uvedomoval si Djokovič, ktorý vyhral desiaty z pätnástich vzájomných zápasov.

"Ani neviem, ako som to prežil a dokázal to dostať do tajbrejku. Druhý set bol rozhodujúci. Potom som si dal krátku pauzu, znovu nabral sily, v treťom sete som už iba prežíval a čakal na koniec. Je to neuveriteľné, je to rok snov. Som na seba a na svoj tím hrdý, vyhrali sme tri zo štyroch grandslamov," bilancov srbský šampión.

Djokovič si 24. grandslamovým titulom upevnil pozíciu najúspešnejšieho tenistu histórie. Vzdialil sa tak Španielovi Rafaelovi Nadalovi, ktorý má o dva triumfy menej (22), a vyrovnal historické maximum Austrálčanky Courtovej.

Vo svojej 36. finálovej účasti vylepšil svoju bilanciu na 24 víťazstiev a 12 prehier. Zároveň štvrtýkrát v kariére vyhral tri grandslamy v jednej sezóne, čím prekonal Rogera Federera.

Rodičia museli veľa obetovať

"Prežívam detský sen. Na najvyššej úrovni sa venujem športu, ktorý mne a mojej rodine toľko dal. Naša krajina v 90. rokoch veľmi trpela a moji rodičia museli veľa obetovať, aby ma v tomto športe podporovali. Tenis je veľmi drahý šport a my sme si ho vtedy nemohli dovoliť. Ja som sa však do tenisu zamiloval," spomínal Djokovič na svoje tŕnisté začiatky.

"V mojej rodine vtedy nikto nehral tenis. Bola to zvláštna voľba a ja ďakujem za dôveru. Ďakujem aj svojej manželke a deťom. Táto trofej a úspech patrí rovnako vám ako mne. Milujem vás," obracal sa k svojmu boxu, z ktorého ho podporovali rodičia, brat, manželka Jelena, takmer deväťročný syn Stefan a šesťročná dcéra Tara.

"Písať históriu tohto športu je neuveriteľné a výnimočné. Ťažko sa to vyjadruje slovami. Keď som mal sedem alebo osem rokov, chcel som byť najlepším hráčom na svete. Potom som si postupne stanovil ďalšie ciele, ale nikdy som si nevedel predstaviť, že vyhrám 24 grandslamových titulov. V posledných rokoch som však cítil, že mám šancu to dokázať, tak prečo nenatiahnuť ruku," zasmial sa Djokovič.

"Avšak dosť už o mne. Gratulujem Daniilovi k skvelému turnaju a ospravedlňujem sa za dnešný výsledok. Prajem tebe a tvojej manželke všetko najlepšie k vášmu výročiu. Keby som to vedel skôr, možno by to dopadlo inak. Ale bez srandy. Daniil je fajn chlap, má skvelého trénera. Je pekné vidieť, ako sa váš vzťah vyvíja, môžete veľa dosiahnuť. A prosím vás, aby ste zostali takí autenticky originálni. Milujem tvoje komentáre," dodal rodák z Belehradu.

Djokovič nadviazal na svoje triumfy na US Open v rokoch 2011, 2015, 2018 a prelomil nevydarené ročníky. V roku 2019 musel odstúpiť pre zranenie v osemfinále, o rok neskôr ho diskvalifikovali v osemfinále po nešťastne odpálenej loptičke a zasiahnutí čiarového rozhodcu, následne prehral finále s Medvedevom a vlani vo Flushing Meadows nemohol štartovať pre odmietavý postoj k vakcíne proti Covid-19.

Teraz sa vo veku 36 rokov a 111 dní stal najstarším víťazom US Open a tretím najstarším grandslamovým šampiónom po Royovi Emersonovi a Federerovi.

Pocta "Mambe" a návrat na trón

Počas osláv mal srbský tenista oblečené tričko s nápisom "Mamba Forever" s číslom 24. Vzdal tým úctu zosnulému basketbalistovi Kobemu Bryantovi.

"Kobe bol môj veľký priateľ. Veľa sme sa rozprávali o mentalite víťazov. Keď som laboroval so zranením, bol jedným z tých, na ktorých som sa najviac spoliehal. Vždy mi pomohol nejakou radou. Keď sa stal legendou Lakers a svetového basketbalu, rovnako nosil dres s číslom 24," dodal Djokovič.

Obe súťaže dvojhry na tohtoročnom US Open ovládli tenisti, ktorí si počas turnaja zabezpečili posun na vrchol svetového rebríčka. Zatiaľ čo Djokovič sa na prvé miesto vyšplhá desiatykrát v kariére a celkovo začne rekordný 390. týždeň na prvej priečke, šampiónka ženskej dvojhry Aryna Sabalenková bude jednotkou prvý raz.

Zverenec trénera Gorana Ivaniševiča dostane za víťazstvo finančnú odmenu tri milióny dolárov (približne 2,8 milióna eur), Medvedev polovicu z tejto sumy.

Novak, čo tu ešte robíš?

Dvadsaťsedemročný Medvedev, ktorý v semifinále vyradil úradujúceho šampióna Carlosa Alcaraza zo Španielska, prišiel o šancu získať druhý grandslamový titul.

"Bolo to naše tretie veľké finále a dúfam, že nie posledné. Hlavne by som sa ťa, Novak, rád opýtal, čo tu ešte robíš," zažartoval Medvedev.

"Nemyslím si, že by som mal zlú kariéru, pretože mám dvadsať titulov (na okruhu ATP), ale on má rovno dvadsaťštyri grandslamových. Čo na to povedať, jednoducho wow. Gratulujem tebe aj celému tímu k skvelej práci," zložil kompliment svojmu premožiteľovi.

"Vyhral som tu predminulý rok, s manželkou sme pekne oslávili výročie. Dnes to bolo trochu horšie. Vravel som si 'no tak, môžeš to zopakovať', ale, bohužiaľ, nevyšlo to," skonštatoval s prehrou zmierený Medvedev, ktorý si piatykrát v kariére zahral grandslamové finále a štvrtýkrát prehral. Dvakrát s Djokovičom (Australian Open 2021 a US Open 2023) a dvakrát s Nadalom (US Open 2019 a Australian Open 2022).

"Neviem, čo to teraz znamená pre moju kariéru. Stále ma udivuje, že som Novaka vo finále raz porazil. Hral som s nimi (Djokovičom a Nadalom) už päť finále a vyhral som len jedno. Nie je to ľahké. Nútia ma k tomu, aby som bol stále lepším a lepším hráčom."

"S Novakom som prvýkrát hral, keď som bol asi päťstý na svete. Choval sa ku mne pekne a bol milý. Bol som prekvapený, odvtedy sa nič nezmenilo. Teraz má 24 titulov a stále je skvelá osobnosť," hovoril s veľkým rešpektom.

Kompletné výsledky dvojhry mužov na US Open