Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat šampióna? Nadal môže vďaka chránenému rebríčku hrať na US Open

Nadal bude na US Open nasadený priamo do hlavnej súťaže.
Nadal bude na US Open nasadený priamo do hlavnej súťaže.Profimedia
Štvrtý Grand Slam sezóny sa môže tešiť na tenisovú legendu Rafaela Nadala (38). Španielsky antukár, ktorý plánuje účasť na olympiáde v Paríži, má totiž garantovaný štart na US Open. Usporiadatelia turnaja mohli jeho meno zaradiť na štartovú listinu vďaka chránenému rebríčku. Aktuálne 261. hráč rankingu ATP sa tak na podujatí, ktoré v minulosti štyrikrát ovládol, okrem iného vyhne kvalifikácii.

Nadal odohral v utorok svoj prvý zápas v dvojhre od 27. mája. V Bastade si v dvoch setoch poradil s Leem Borgom, synom legendy Björna Borga. Naposledy hral v prvom kole Roland Garros proti Nemcovi Zverevovi.

Na US Open sa 22-násobný grandslamový víťaz predstavil za posledné štyri roky len raz, predvlani tam prešiel do štvrťfinále. Zaradenie na štartovej listine síce nezaručuje, že sa Španiel v New Yorku určite predstaví, ale znamená to, že sa na turnaj z vlastnej vôle prihlásil. Práve vo Flushing Meadows v roku 2010 skompletizoval svoj kariérny Grand Slam - výhru na všetkých štyroch veľkých turnajoch.

Kráľom turnaja sa stal aj v rokoch 2013, 2017 a 2019. Od svojho posledného vystúpenia v roku 2022 hral iba na dvoch majoroch, ale nedostal sa ďalej ako do druhého kola. Španielsky veterán je jedným zo 14 hráčov, ktorí si účasť vo Flushing Meadows zaistili vďaka chránenému postaveniu.

Na čele nasadených hráčov je svetová jednotka Sinner, víťaz tohtoročného Australian Open. Medzi ženami je líderkou Swiateková, ktorá nedávno tretíkrát v rade triumfovala na Roland Garros. O obhajobu titulov budú bojovať DjokovičGauffová, obaja aktuálne na druhom mieste svetového poradia. Alcaraz, šampión z roku 2022, už tento rok dobyl Roland Garros a Wimbledon a môže sa stať prvým hráčom od čias Nadala v roku 2010, ktorý ovládne tri grandslamové podujatia v jednom roku.

Američan Opelka, ktorý sa vracia na svetovú scénu prvýkrát od roku 2022, tiež využije svoj chránený status na newyorských dvorcoch, rovnako ako Andreescuová či KerberováOsaková, ktorá sa vrátila z materskej dovolenky. Na US Open sa bude rozdávať 16 divokých kariet, osem v mužskej a osem v ženskej časti turnaja. Mená ich držiteľov organizátori ešte len oznámia.