Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekordné dotácie na US Open, účastníci si rozdelia celkovo 75 miliónov dolárov

Vlani na US Open triumfoval Novak Djokovič.
Vlani na US Open triumfoval Novak Djokovič.Profimedia
Tenisti a tenistky si na tohtoročnom US Open rozdelia prémie z rekordnej sumy 75 miliónov dolárov (približne 68,113 milióna eur). Víťazi singlových titulov zinkasujú 3,6 milióna dolárov, čo je o 600-tisíc dolárov viac ako pred rokom. Oznámila to U.S. Tennis Association, ktorá je organizátorom štvrtého grandslamu sezóny. Turnaj sa začne v New Yorku 26. augusta.

V priemere stúpli odmeny oproti minulému roku o 15 percent, pre víťazov je to nárast 20 %, čo sa blíži k prémiám vyplácaným za titul pred pandémiou koronavírusu. V roku 2019 si šampióni odniesli šek na 3,9 milióna dolárov. Porazený finalista tento rok dostane polovicu toho, čo víťaz. Za účasť v semifinále sa bude vyplácať rovný milión dolárov.

Trend zvyšovania odmien pre tenistov v úvodných fázach turnaja pokračuje. Hráč vyradený v prvom kole zinkasuje 100-tisíc dolárov, vlani bola prémia "za účasť" 81 500 a v roku 2019 len 58-tisíc.

Víťazné páry v mužskej a ženskej štvorhre si rovným dielom rozdelia 750-tisíc dolárov, čo je o 50-tisíc viac ako vlani. Porazení finalisti dostanú polovicu. Za úvodné kolo súťaže štvorhry sa udeľuje 25-tisíc dolárov. Titul v zmiešanej štvorhre je ohodnotený prémiou 200-tisíc dolárov pre tím.