Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner bez trestu? V systéme je veľa problémov, chýbajú jasné protokoly, hlási Djokovič

Djokovič vyzýva k systémovým zmenám.
Djokovič vyzýva k systémovým zmenám. Profimedia
Reakcia na oznámenie, že Jannik Sinner (23) unikol zákazu činnosti napriek dvom pozitívnym dopingovým testom v roku 2024, prišla aj zo strany Novaka Djokoviča (37). Srb žiada v takýchto prípadoch jasné protokoly a štandardizovaný prístup.

Djokovič v rozhovore s novinármi pred svojou obhajobou titulu na US Open povedal, že tenisti, ktorí sa sťažovali na nedostatok transparentnosti v prípade Sinnera, majú pravdu. "Chápem ich, že frustrácia hráčov je tu pre nedostatočnú konzistentnosť," povedal 24-násobný grandslamový šampión a pokračoval:

"Jeho prípad bol objasnený v momente, keď to oznámili. Myslím si, že uplynulo päť alebo šesť mesiacov, odkedy sa správa o pozitívnych testoch dostala k nemu a jeho tímu."

Dopingom poškodená reputácia? Sinner pred US Open prepustil trénera aj fyzioterapeuta

Rodák z Belehradu k danej problematike ďalej uviedol: "V systéme je veľa problémov. Vidíme nedostatok štandardizovaných a jasných protokolov. Chápem pocity mnohých hráčov, ktorí sa pýtajú, či sa s nimi zaobchádza rovnako."

Viacerí hráči naznačili, že Talianovi sa dostalo špeciálneho zaobchádzania pre jeho postavenie v rebríčku ATP. Pýtali sa, prečo nebol dočasne suspendovaný, kým sa rozbehlo vyšetrovanie, ktoré ho napokon očistilo. 

Sinner má na to svoj pohľad: "Neexistuje žiadna skratka, neexistuje žiadne odlišné zaobchádzanie, so všetkými prebieha rovnaký proces." Svetová jednotka sa začiatkom tohto roka dozvedela, že počas marcového turnaja Indian Wells Masters mala pozitívny test na zakázané anabolikum klostebol. Pozitívny bol aj mimosúťažný test o osem dní neskôr.

Taliansky tenista uviedol, že v skutočnosti bol dočasne suspendovaný na niekoľko dní, hoci túto skutočnosť vtedy nezverejnili. On a jeho tím sa však rýchlo odvolali s odôvodnením, že droga sa dostala do jeho organizmu, keď jeho fyzioterapeut použil sprej s jej obsahom na ošetrenie rany, a potom poskytol Sinnerovi masáž a športovú terapiu. Carlos Alcaraz naznačil, že si myslí, že v prípade je viac, než sa zverejnilo, ale odmietol kritizovať rozhodnutie ITIA.