Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner je prvým talianskym finalistom US Open, Fritz premiérovo v boji o titul z Grand Slamu

Sinner má v tomto roku na Grand Slamoch bilanciu 22:2.
Sinner má v tomto roku na Grand Slamoch bilanciu 22:2.Profimedia
Jannik Sinner (23) pri premiére v semifinále US Open porazil vo fyzicky náročnom súboji Jacka Drapera (22) a stal sa prvým talianskym finalistom newyorského Grand Slamu. O druhý titul z major turnajov si víťaz januárového Australian Open zahrá s domácim Taylorom Fritzom (26), ktorý zdolal v piatich setoch krajana Francesa Tiafoea (26) a stal sa pre zemnu prvým americkým finalistom grandslamového turnaja od Wimbledonu 2009.

Sinner - Draper 7:5, 7:6, 6:2

Sinner prežíva týždne ako na hojdačke. Pre chorobu prišiel o olympijský turnaj v Paríži, pred US Open sa naladil triumfom na Masters 1000 v Cincinnati a do posledného Grand Slamu sezóny vstupoval pod tlakom pre s veľkým oneskorením zverejnenú dopingovú kauzu a neobvyklé omilostenie.

So situáciou sa vyrovnal a v New Yorku potvrdzuje pozíciu najlepšieho tenistu súčasnosti. V šiestich zápasoch stratil iba dva sety, keď ho na štarte podujatia ľahko potrápil domáci Mackenzie McDonald a vo štvrťfinále bývalý šampión Daniil Medvedev. Talian už druhýkrát na US Open vylepšil svoje maximum. Pri premiére v tamojšom semifinále si poradil s britským rovesníkom Draperom, zvíťazil po troch hodinách boja.

Sinner v úvode nepotvrdil brejk na 4:3 a za stavu 4:5 bol dve loptičky od straty setu. Druhýkrát už v zápase servis nestratil a súperovi oplatil tri roky starú porážku z Queen's Clubu. Na víťazné údery ho pretlačil v pomere 43:29, pritom urobil menej nevynútených chýb (34:43). Brit spáchal celkom 10 dvojchýb.

Obaja tenisti v priebehu zápasu laborovali so zdravotnými problémami, v druhom dejstve si dokonca naraz vzali medical timeout. Sinner si po páde na kurt nechával ošetriť ľavé zápästie, Draper bojoval s nevoľnosťami a niekoľkokrát zvracal.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

"S Jackom sa navzájom veľmi dobre poznáme, sme dobrí kamaráti. Bol to fyzicky veľmi náročný zápas, snažil som sa to psychicky ustáť. Je ťažké ho poraziť a som šťastný, že som sa tu dostal do finále," povedal prvý taliansky finalista US Open.

Sinner si vylepšil tohtoročnú bilanciu na Grand Slamoch na 22:2, z toho 13:0 na tvrdom povrchu. Toľko výhier na major turnajoch počas jednej sezóny zaznamenali od roku 2001 len Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Aj vďaka tomu si upevní pozíciu na čele rebríčka ATP, v ktorom bude mať na konte ako iba piaty tenista za posledných 24 rokov viac ako 10 000 bodov - pred ním sa to podarilo len už spomínanému kvartetu.

"Táto sezóna je veľmi pozitívna, každé finále je špeciálne. Keď môžete hrať na turnaji v nedeľu, znamená to, že robíte svoju prácu dobre. Budeme sa v tom snažiť pokračovať a uvidíme, čo dokážem v nedeľu," povedal Sinner.

Rodák z mesta San Candido si už zahral minimálne semifinále na každom zo štyroch grandslamových turnajov. Až do finále to dotiahol druhýkrát, v januári na Australian Open oslavoval prvý grandslamový triumf. Vo finálových dueloch má skvelú bilanciu 15:4, tento rok získal už päť titulov.

Pred turnajom sa musel vyrovnať s nebývalou mediálnou pozornosťou a rozladením fanúšikov aj niektorých tenisových kolegov, pretože sa po piatich mesiacoch dostala na verejnosť jeho dopingová kauza. V marci mal dva pozitívne testy na prítomnosť steroidu, ale zakaždým bol úspešný s odvolaním a vysvetlením, body a peniaze mu boli odobraté iba za výsledok na Masters v Indian Wells.

V boji o druhú trofej z major podujatí Sinner s podporou fanúšikov príliš počítať nemôže, pretože sa v nedeľu stretne s domácim Taylorom Fritzom. O tri roky staršieho Američana vyzve tretíkrát a opäť na súperovej domácej pôde. V roku 2021 v Indian Wells uspel Fritz, o dva roky neskôr na rovnakom mieste sa Talianovi vydarila odveta.

Fritz - Tiafoe 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1

Fritz prekonal štvrťfinále grandslamového turnaja v New Yorku až na piaty pokus, v semifinále však uspel hneď pri svojom debute. Svojho krajana Tiafoea zdolal a vyhral siedmy zápas za sebou. Ten posledný rozhodol ziskom 11 loptičiek v rade na prelome štvrtého a piateho setu.

Fritz sa stal prvým Američanom vo finále Grand Slamu v dvojhre mužov od roku 2009, keď sa to podarilo Andymu Roddickovi na Wimbledone. Práve Roddick je aj posledným americkým víťazom major turnaja, v roku 2003 triumfoval na US Open.

Tiafoe hral semifinále grandslamového podujatia druhýkrát v kariére a znova na domácom US Open. Opäť v ňom padol v päťsetovej bitke, pred dvoma rokmi nestačil na neskoršieho šampióna Carlosa Alcaraza.