Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner oslavuje druhý grandslamový titul. Čakanie na domáceho víťaza US Open pokračuje

Sinner vyhral svoje druhé grandslamové finále.
Sinner vyhral svoje druhé grandslamové finále.AFP / ANGELA WEISS
Jannik Sinner (23) vyhral aj druhé grandslamové finále a ako štvrtý v Open ére ovládol Australian Open aj US Open v dvojhre mužov počas jedného kalendárneho roka. Talian necelých osem mesiacov po premiérovom triumfe v Melbourne dobyl aj New York a stal sa prvým tenistom po 47 rokoch, ktorý získal svoje úvodné dva grandslamové tituly počas jednej sezóny. Vo finále porazil domáceho Taylora Fritza (26), ktorý nedokázal ukončiť 21 rokov dlhé čakanie na amerického víťaza major turnaja.

Sinner - Fritz 6:3, 6:4, 7:5

Sinner prežíva týždne ako na hojdačke. Pre chorobu prišiel o olympijský turnaj v Paríži, na US Open sa naladil triumfom na Masters 1000 v Cincinnati a do posledného Grand Slamu sezóny vstupoval pod tlakom zverejnenej dopingovej kauzy a kontroverzného omilostenia.

So situáciou sa však vyrovnal bravúrne av New Yorku potvrdil pozíciu najlepšieho tenistu súčasnosti. Prvýkrát na US Open prekonal štvrťfinále, stal sa jeho prvým talianskym finalistom a nakoniec aj prvým šampiónom z Apeninského polostrova. V siedmich zápasoch stratil iba dva sety, v nedeľnom vyvrcholení zdolal domáceho Fritza.

Američan začal svoje najväčšie finále nervózne, v úvodnej hre urobil tri nevynútené chyby a začal strateným servisom. Síce veľmi rýchlo vyrovnal na 2:2, ale bol to jeho na dlhý čas posledný brejk. Keď v prvej časti trikrát neudržal podanie, prehrával 0:1. Takýto vývoj vo finále nikdy neotočil a nepodarilo sa mu to ani na siedmy pokus.

V druhom sete boli obaja tenisti na servise dlho suverénni. Až za stavu 5:4 udrel málokedy chybujúci Sinner, ktorý prvý brejkbal a zároveň setbal okamžite premenil a dostal sa už do vedenia 2:0. Taký náskok počas kariéry stratil iba dvakrát, Fritz ale na otočku nemal.

Sinner síce na začiatku tretieho dejstva prehrával pri svojom podaní 0:40, ale všetky brejkbaly zlikvidoval a Američanovu malú iskričku nádeje na obrat rýchlo uhasil. Aj keď po strate troch gemov v rade prehrával 3:5, k setbalu Fritza nepustil. Nakoniec po dvoch a štvrť hodinách zvíťazil a vzájomnú bilanciu upravil na 2:1.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Sinner uzavrel skvelú tohtoročnú bilanciu na grandslamových podujatiach na 23:2, z toho 14:0 na tvrdom povrchu. Toľko výhier na major turnajoch počas jednej sezóny zaznamenali od roku 2001 iba Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray.

Aj vďaka tomu si Talian upevní pozíciu na čele rebríčka ATP, v ktorom bude mať na konte ako len piaty tenista za posledných 24 rokov viac ako 10 000 bodov – pred ním sa to podarilo už len spomínanému kvartetu. Na druhého Zvereva bude mať náskok viac ako tritisíc bodov a ťažko ho niekto do konca sezóny z trónu zosadí.

Taliansky šampión v New Yorku napodobnil víťazku dvojhry žien Arynu Sabalenkovú. Rovnako ako Bieloruska nadviazal na augustový triumf zo Cincinnati a tento rok vyhral oboch majorov na tvrdom povrchu. Vyhrať svoj prvý aj druhý Grand Slam počas jedného kalendárneho roka dokázal naposledy v roku 1977 Guillermo Villas. Parádnu bilanciu vo finálových dueloch Sinner vyšperkoval na 15:4. Tento rok získal už šiesty titul, čím druhýkrát prekonal svoje maximum z rokov 2021 a 2023.

Fritz v New Yorku na piaty pokus prekonal štvrťfinále Grand Slamu a rovno sa stal aj prvým Američanom v jeho finále v dvojhre mužov od roku 2009, keď Andy Roddick ovládol Wimbledon. Dlhé čakanie na amerického šampióna ale už ukončiť nedokázal, posledným americkým víťazom major  turnaja zostáva Roddick (US Open 2003).