Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tiafoe na US Open postúpil po skreči Dimitrova, s krajanom Fritzom si to rozdá o finále

Tiafoe si zahrá druhé semifinále na US Open.
Tiafoe si zahrá druhé semifinále na US Open.ČTK / imago sportfotodienst / Chryslene Caillaud / Panoramic
Frances Tiafoe (26) postúpil druhýkrát do semifinále US Open, čím vyrovnal svoje grandslamové maximum. Vo štvrťfinále mu za stavu 6:3, 6:7, 6:3, 4:1 skrečoval duel Bulhar Grigor Dimitrov (33). Tiafoe sa tak pripojil k Taylorovi Fritzovi (26) v čisto americkom semifinále, pričom prvýkrát od roku 2006 bude v newyorskom finále domáci hráč.

Dimitrov - Tiafoe 3:6, 7:6, 3:6, 1:4 / skreč

Frances Tiafoe pokračuje na tohtoročnom US Open vo skvelých výkonoch a využíva zaváhania niektorých favoritov. Američan postúpil v New Yorku do druhého tamojšieho a zároveň kariérneho grandslamového semifinále po skreči Bulhara Grigora Dimitrova.

V prvom sete Američan dvakrát získal súperovo podanie, ani raz nezaváhal pri vlastnom servise a ujal sa vedenia. V druhom neudržal vedenie 4:1 a napokon prehral dejstvo v tajbrejku. V treťom a štvrtom sete mal Tiafoe opäť navrch, ale po piatom geme vo štvrtom dejstve musel Bulhar zápas skrečovať. Zrejme ho trápilo rovnaké zranenie, pre ktoré musel vzdať duel vo Wimbledone.

"Samozrejme, že to nie je spôsob, akým by som chcel postúpiť, ale som rád, že to mám za sebou. Som tu v ďalšom semifinále. Je to neuveriteľné. Zápas mal naozaj vysokú úroveň, ale takto som to ukončiť nechcel. Najmä nie pre mňa a pre divákov. Uvidíte ma však opäť proti ďalšiemu Američanovi. V piatok to bude pekelný deň," uviedol Tiafoe.

Skompletizoval tak čisté americké semifinále proti Taylorovi Fritzovi. New York v nedeľu uvidí domáceho finalistu prvýkrát od roku 2006. Naposledy sa to podarilo Andymu Roddickovi, ktorý si ako posledný Američan zahral o grandslamovú trofej pred 15 rokmi vo Wimbledone. Posledné grandslamové semifinále medzi dvoma americkými tenistami sa odohralo v roku 2005, keď proti sebe nastúpili Andre Agassi a Robby Ginepri.

"Bude to najväčší zápas môjho a Taylorovho života. Bude to špeciálne. Poznáme sa a hráme proti sebe od 14 rokov. Viem, že sme dvaja Američania, ale dúfam, že ma podporíte," dodal k boju o finále.

S Fritzom sa v minulosti stretol sedemkrát a vyhrať dokázal len v ich prvom vzájomnom dueli v Indian Wells v roku 2016. Na americkej pôde je ich bilancia vyrovnaná 1:1 a na grandslamoch sa stretli iba raz, pred dvoma rokmi na Australian Open. Pre nasadenú dvanástku to bude vôbec prvé semifinále na grandslame.

Tiafoe sa v tejto sezóne veľmi trápil a vypadol z TOP 20 rebríčka. Formu našiel až na tvrdom povrchu počas US Open Series, keď sa dostal do semifinále vo Washingtone a do prvého finále na Masters v Cincinnati. Hernú pohodu si priniesol aj na posledný grandslam sezóny, kde rovnako ako v roku 2022 postúpil medzi najlepšiu štvoricu a bude bojovať o prvé finále na majors.