Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Aryna dobyla New York. Symbolika tigra, forhend tvrdší ako muži a jeden stratený set

Sabalenková sa raduje zo zisku titulu na US Open.
Sabalenková sa raduje zo zisku titulu na US Open.Profimedia / Chryslene Caillaud / Panoramic
Aryna Sabalenková (26) aj po US Open síce zostáva svetovou dvojkou, jej triumf v New Yorku však mnohých presvedčil, že tenisový svet zrejme aktuálne nemá silnejšiu hráčku. Bieloruska vyhrala tento rok dva grandslamové tituly a celkovo do zbierky pridala tretiu trofej z turnajov veľkej štvorky.

Sabalenková víťazstvom vo Flushing Meadows doplnila vzácny double z hardu. Triumfovala na Australian Open aj US Open a stala sa iba druhou ženou za posledných 27 rokov, ktorá v rovnakom roku dobyla oba tieto veľké podniky. Na amerických betónových kurtoch sa stala v posledných týždňoch takmer neporaziteľnou, jej bilancia je vyjadrená pomerom 16:2 a víťazná séria má už 12 stretnutí.

V priebehu newyorského turnaja bolo jasne viditeľné jej víťazné nastavenie, ktoré demonštroval aj kondičný kouč Jason Stacy tetovaním na svojej lebke. "Narodila som sa v roku tigra. Chcela by som niekedy vziať tigre na prechádzku, dotýkať sa ich, cítiť ich," vysvetľovala Sabalenková obdiv k šelme počas rozhovoru pre Tennis Channel.

Bieloruskú hráčku naozaj symbolizujú vlastnosti, ktoré tiger má - odhodlanie, odvaha, sebadôvera aj šarm a najmä túžba po koristi. Sedem neworských zápasov vyhrala predovšetkým vďaka svojej dominantnej hre i drvivému a presnému forhendu.

Kľúčové momenty

Sabalenková - Alexandrovová 2:6, 6:1, 6:2

Nečakaná komplikácia prišla už v treťom kole. Alexandrovová si spomenula na predchádzajúce stretnutia, v ktorých dokázala Sabalenkovú trikrát zo siedmich pokusov poraziť a špecifickou i presnou hrou trápila súperku aj teraz. Po vyhranom prvom sete mala ďalšie dva brejkbaly aj na začiatku druhého dejstva.

"Snažila som sa len vracať späť čo najviac loptičiek, hrala veľmi dobre," pripustila Sabalenková. Keď však súperka ďalšie príležitosti nepremenila, začal diktát Bielorusky. Päť získaných servisov oponentky v rade nasmeroval Sabalenkovú do osemfinále.

Sabalenková - Navarrová 6:3, 7:6

Navarrová drela, hrala svoje prvé semifinále a naozaj nedala favoritke nič zadarmo. Lenže Sabalenková bola jednoducho o trochu lepšia. Dráma prišla v samotnom závere, keď Američanka nedovolila za stavu 5:3 Bieloruske dopodávať a s podporou tribún dostala set do tajbrejku. V skrátenej hre získala minibrejk, viedla 2:0, lenže posledných sedem lôpt už zase patrilo Sabalenkovej. 

"Aj keď to niekedy nejde tak, ako by malo, stále robím správne veci a zostávam v pokoji. Vlastne som na seba naozaj hrdá, že som sa dostala do bodu, keď mám emócie pod kontrolou," rozprávala po postupe do finále.

Sabalenková - Pegulová 7:5, 7:5

Zápas plný obratov nakoniec vyhrala tá silnejšia. Sabalenková ako prvá stratila servis, ale čoskoro už viedla 5:2. Potom musela znova bojovať a za stavu 5:5 odvracala brejkbal. Sama potom v dlhej 12. hre prvej časti premenila až piaty setbal pri podaní Pegulovej. Prišla ešte jedna otočka. Američanka v druhom sete prehrávala 0:3, no otočila na 5:3.

Opäť sa však prejavila mentalita Sabalenkovej. Rodáčka z Minsku vyhrala štyri posledné hry a trofej si nenechala vziať. Priznala však obavy. "V druhom sete som sa len modlila... Hrala si veľmi dobre, Jessica! Som si istá, že Grand Slamu sa raz dočkáš," vysekala poklonu súperke.

Dôležité čísla

129 km/hod.

To je priemerná rýchlosť, akou lietajú loptičky z topspinového forhendu bieloruskej tenistky na stranu súperiek. Sabalenková má tvrdší forhend ako celá mužská špička. Alcaraz, Djokovič ani Sinner nehrajú tak tvrdo ako ona.

476

Bolo to len o vlások, ale dokázala to. Sabalenková sa vďaka svojej dominantnej hre stala vo finále US Open hráčkou s najvyšším počtom víťazných úderov na turnajoch veľkej štvorky ženskej dvojhry v roku 2024. Len o jeden predbehla dvojnásobnú finalistku Jasmine Paoliniovú. Treba dodať, že Bieloruske na to stačili tri turnaje, vo Wimbledone chýbala. Rovnako dosiahla na najväčší počet tohtoročných víťazstiev na Grand Slamoch – má ich 18.

Triumf Sabalenkovej v New Yorku vyzerá vzhľadom na predvádzanú hru v roku 2024 veľmi logicky. Lenže s veľa ťažkými chvíľami sa musela vyrovnať vo svojej hlave. Nešlo len o júnové zranenie ramena, pre ktoré sa rozhodla vynechať trávnatú slávnosť vo Wimbledone.

V priebehu marca spáchal samovraždu jej bývalý priateľ Konstantin Kolcov. Aj keď tenistka potvrdila, že už v tej chvíli pár netvorili, musela to byť ťažká psychická rana. Bola to v priebehu piatich rokov druhá veľmi blízka smrť v jej okolí. V roku 2019 podľahol meningitíde jej otec.

Práve tenis dokázal nasmerovať myšlienky Sabalenkovej do pozitívneho smeru. "Po strate otca bolo mojím cieľom zapísať meno našej rodiny do histórie tenisu. Vždy, keď ho vidím napísané na trofeji, som na seba a svoju rodinu hrdá. Nikdy sa nevzdali môjho sna a robili všetko preto, aby som si ho splnila," povedala po tohtoročnom víťazstve na US Open.