Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

K Wimbledonu US Open nepridá. Nad sily Vondroušovej bol servis Keysovej

Markéta Vondroušová nevyužila proti Madison Keysovej ani jeden zo svojich deviatich brejkbalov.
Markéta Vondroušová nevyužila proti Madison Keysovej ani jeden zo svojich deviatich brejkbalov.Profimedia
Wimbledonská šampiónka Markéta Vondroušová (24) našla premožiteľku po sérii 11 víťazstiev na grandslamových turnajoch. Pri svojej premiére vo štvrťfinále US Open nevyužila proti Madison Keysovej (28) ani jeden z deviatich brejkbalov a prehrala 1:6, 4:6. O vyrovnanie svojho najlepšieho výsledku na Majors bude americká finalistka z roku 2017 hrať s Arynou Sabalenkovou (25).

Vondroušová - Keysová 1:6, 4:6

Markéta Vondroušová sa po polročnej pauze spôsobenej minuloročnou operáciou zápästia vrátila do skvelej formy a patrí medzi najstabilnejšie tenistky súčasnosti. Tento rok odohrala 14 turnajov a len v Dubaji skončila v prvom kole. Celkovo dvanásťkrát porazila aspoň dve súperky a v ôsmich prípadoch vyhrala aspoň tri zápasy.

V posledných týždňoch navyše prežíva najlepšie obdobie svojej kariéry. Na dlho nenávidenej tráve sa prekvapujúco stala prvou nenasadenou wimbledonskou víťazkou v open ére. Finalistka French Open 2019 pokračovala v dobrých výkonoch aj na americkom harde, kde odohrala svoje prvé podujatia ako členka TOP 10.

Po osemfinále v Montreale a štvrťfinále v Cincinnati, kde prehrala len s kolegyňami z TOP 10 Coco Gauffovou a Igou Swiatekovou, zaznamenala svoj najlepší výsledok na US Open. Na ceste do prvého štvrťfinále na betóne vo Flushing Meadows 24-ročná rodáčka zo Sokolova vyradila kórejskú kvalifikantku Na-Lae Han 6:3, 6:0, taliansku antukárku Martinu Trevisanovú 6:2, 6:2, nasadenú Jekaterinu Alexandrovovú 6:2, 6:1 a domácu Peyton Stearnsovú 6:7, 6:3, 6:2.

Zároveň však začala bojovať s bolesťami v ľavom lakti, odstúpila zo štvorhry a možno práve zdravotný limit jej nedovolil podať optimálny výkon v stredajšom štvrťfinále proti Madison Keysovej.

Vo večernom zápase na Arthur Ash Stadium predviedla iba 10 "winnerov", urobila 19 nevynútených chýb, nevyužila jednu z deviatich šancí na brejk v štyroch rôznych gemoch, neodvrátila ani jeden z troch brejkbalov súperky, aby po hodine a 26 minútach prehrala 1:6, 4:6.

Zápas bol po niekoľkých výmenách prerušený pre zdravotné problémy jedného z fanúšikov. Po krátkej prestávke Američanka vyhrala desať z jedenástich loptičiek a ujala sa vedenia 3:0. Vondroušová sa nedostala do rytmu, Američanka jej ešte raz prelomila servis a po 33 minútach získala prvý set.

V druhom sete Vondroušová vyrovnala hru, Keysová sa často dostávala pod tlak. Dôležitý moment prišiel v ôsmej hre za stavu 4:3 pre Vondroušovú, keď rodáčka zo Sokolova nevyužila päť brejkbalov. Američanka si zachránila servis a následne získala rozhodujúci brejk. Zápas ukončila svojím tretím mečbalom.

"Markéta dokáže vrátiť do kurtu takmer akúkoľvek loptičku. Vedela som, že musím byť aktívna a tlačiť sa na sieť. Nebol to odo mňa úplne najčistejší zápas, bolo tam veľa nevynútených chýb, ale snažila som sa diktovať tempo," komentovala Keysová v pozápasovom rozhovore na kurte s bývalou skvelou deblistkou Rennae Stubbsovou.

Dvadsaťosemročná Keysová postúpila do grandslamového semifinále šiesty raz v kariére, z toho tretíkrát na domácom US Open. Práve v New Yorku si zahrala svoje jediné finále, v roku 2017 nestačila na krajanku Sloane Stephensovú.

"Milujem to tu. Je tu neuveriteľné domáce publikum, vždy ma dokáže v každej situácii skvele podporiť. Mám na tento turnaj skvelé spomienky. Vždy, keď tu nastúpim na kurt, sa cítim veľmi dobre," pochvaľovala si Keysová.

O vyrovnanie maxima na Majors si zahrá už vo štvrtok večer v odvete za dva mesiace starú wimbledonskú prehru s nastupujúcou svetovou jednotkou Arynou Sabalenkovou. S Bieloruskou, ktorá v popoludňajšom štvrťfinále zmietla zo stola Číňanku Qinwen Zheng a v piatich zápasoch ešte nestratila ani set, má vzájomnú bilanciu 1:2.

"Vo štvrtok to bude úplne iný zápas. Hrala som s ňou už vo štvrťfinále tohtoročného Wimbledonu a bola úžasná. Nie je náhoda, že bude novou svetovou jednotkou. Bude tam asi veľa dlhých bodov, obe budeme útočiť a možno tentoraz budem ja tá, ktorá sa bude snažiť vrátiť čo najviac loptičiek do kurtu," očakáva Keysová.

Napriek vyradeniu Vondroušovej má český tenis stále jednu nádej v hre, keďže Karolína Muchová sa v prvom semifinálovom zápase stretne s domácou Coco Gauffovou. US Open sa v sobotu dočká novej grandslamovej víťazky.

Výsledky ženskej dvojhry na US Open