Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová obhájila semifinále na US Open. Set nestratila ani s Haddadovou Maiovou

Muchová obhájila semifinále na US Open, zvíťazila v dvoch setoch.
Muchová obhájila semifinále na US Open, zvíťazila v dvoch setoch.Profimedia
Karolína Muchová (28) nestratila v obľúbenom New Yorku set ani s piatou súperkou a obhájila semifinálový výsledok z minulého roka, po ktorom deväť mesiacov nehrala pre operáciu zápästia. Napriek menším zdravotným problémom zdolala Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú (28) 6:1, 6:4 a štvrtýkrát v kariére postúpila medzi najlepšie štyri hráčky grandslamového turnaja. O druhé finále na Majors bude hrať s Igou Swiatekovou (23) alebo Jessicou Pegulovou (30).

Haddadová Maiaová - Muchová 1:6, 4:6

Karolína Muchová vlani prehrala až v semifinále US Open s neskoršou šampiónkou Coco Gauffovou, nadviazala na finále Roland Garros a stala sa svetovou osmičkou. Na dlhý čas to však bolo to posledné, čo fanúšikom ukázala. Deväť mesiacov nehrala pre zranenie a napokon operáciu pravého zápästia.

Ak by sa tento rok na veľkom podujatí v obľúbenom New Yorku nedostala aspoň do štvrťfinále, v rebríčku by sa prepadla mimo prvej stovky. V posledných dvoch mesiacoch po návrate sa jej totiž nepodarilo získať dostatok bodov, hoci na dvestopäťdesiatke v Palerme bola vo finále.

Dvadsaťosemročná rodáčka z Olomouca však nielenže splnila podmienku na zotrvanie v elitnej stovke, ale dokonca obhájila minuloročný úspech. Po skalpoch Katie Volynetsovej, dvojnásobnej šampiónky Naomi Osakovej, Anastasie Potapovovej a finalistky posledných dvoch grandslamov Jasmine Paoliniovej nestratila set ani s 21. hráčkou sveta Beatriz Haddadovou Maiovou.

Muchová v úvodnom sete získala prvé dva dlhé gemy, odvrátila dva brejkbaly a premenila až piatu šancu na brejk. Do vedenia sa síce dostala až po únavných 15 minútach, ale získala zároveň pokoj na svoju raketu. V nasledujúcich momentoch na kurte dominovala a pokračovala v sústredenom výkone z predchádzajúcich kôl. Jedinú hru stratila až za stavu 5:0 a ujala sa vedenia 1:0 na sety.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Hoci českú tenistku limitovali drobné zdravotné problémy, nedovolila, aby ju zastavili. Po krátkom odchode do šatne síce nepotvrdila brejk na 3:2, keď pri svojom podaní proti slnku neuhrala ani jeden fiftín a prvýkrát si neudržala servis, ale viac už súperke nedovolila. Koncentráciu nestratila ani počas nečakaného zdravotného timeoutu brazílskej rovesníčky. Duel uzavrela druhým esom, zvíťazila 6:1, 6:4 a zvýšila svoj náskok vo vzájomnej bilancii na 4-0.

Muchová postúpila do semifinále grandslamového turnaja štvrtýkrát v kariére a premiérovo je medzi najlepšími štyrmi dvakrát na tom istom grandslame. Okrem posledných dvoch ročníkov US Open si zahrala semifinále aj na Australian Open 2021 a Roland Garros 2023, na ktorom sa ako jedinom doteraz prebojovala do finále.

O druhé grandslamové finále, ktoré by jej zabezpečilo návrat do TOP 50, bude hrať v repríze parížskeho finále proti svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej (H2H 1-2), alebo domácej Jessice Pegulovej (H2H 0-1), s ktorou prehrala v auguste v Cincinnati.