Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obhajkyňa Gauffová i vlaňajšia finalistka Sabalenková postúpili po obrate do osemfinále

Aktualizované
Coco Gauffová urobila ďalší krok k obhajobe titulu na US Open.
Coco Gauffová urobila ďalší krok k obhajobe titulu na US Open.TIMOTHY A. CLARY / AFP
Coco Gauffová (20) musela ísť na tohtoročnom US Open prvýkrát do rozhodujúceho setu. Aktuálna svetová trojka zdolala bývalú tretiu hráčku renkingu Elinu Svitolinovú (29) po obrate 3:6, 6:3, 6:3 a pokračuje v obhajobe vlaňajšieho triumfu. Američanka sa do druhého týždňa domáceho grandslamu dostala tretí rok po sebe a tretíkrát v kariére. Do osemfinále postúpila aj Aryna Sabalenková (26), ktorá otočila zápas s neobľúbenou Jekaterinou Alexandrovovou (31).

Svitolinová - Gauffová 6:3, 3:6, 3:6

Coco Gauffová neprišla na domáci US Open v dobrej forme. Po vypadnutí v osemfinále Wimbledonu i parížskej olympiády vyhrala na dvoch generálkach dokopy len jeden zápas, avšak na US Open zatiaľ pomerne ľahko obhajuje vlaňajšie prvenstvo.

Američanka, ktorá čaká na celkový triumf od januára, uštedrila kanára Varvare Gračevovej aj Tatiane Mariaovej, ale proti Eline Svitolinovej sa rovnako ako vo finále januárového podujatia v Aucklande poriadne nadrela. Tentoraz zvíťazila až po likvidácii manka setu.

Favorizovaná domáca nádej v úvodnom dejstve príliš veľa chybovala a set ukončila sériou 11 prehraných bodov. V piatej hre druhého dejstva odvrátila brejkbal, v ďalšom geme prvýkrát zobrala Ukrajinke servis a potom už na centrálnom dvorci dominovala. Jediné jej ďalšie zakopnutie prišlo v závere, keď pri vlastnom podaní nepremenila tri mečbaly v rade a duel ukončila až na returne.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

"Je bojovníčka. Vedela som, že musím ukázať to najlepšie. Snažila som sa byť agresívnejšia na forhende a robiť menej chýb na bekhende," uviedla Gauffová v rozhovore na kurte.

Počas minuloročného US Open Series prežila najlepšie obdobie kariéry. Aktuálna svetová trojka vlaňajšie leto prvýkrát kraľovala na domácom betóne na turnajoch série WTA 500, prestížnych tisíckách a grandslamových podujatiach.

Do druhého týždňa domáceho hlavného turnaja sa dostala tretí rok po sebe a tretíkrát v kariére. Kým predminulý rok skončila vo štvrťfinále na Caroline Garciovej, vlani vyhrala vo Flushing Meadows všetkých sedem zápasov a vo finále zdolala Arynu Sabalenkovú.

V osemfinále sa stretne s krajankou Emmou Navarrovou, s ktorou prehrala práve v osemfinále pred niekoľkými týždňami vo Wimbledone a má s ňou bilanciu 1:1.

Navarrová prvýkrát v kariére prešla cez prvé kolo domáceho grandslamu a v treťom kole prekonala krajanku Martu Kosťukovú z TOP 20 rebríčka 6:4, 4:6, 6:3.

Alexandrovová - Sabalenková 6:2, 1:6, 2:6

Aryna Sabalenková pricestovala do New Yorku po triumfe na tisícke v Cincinnati, kde v piatich zápasoch nestratila ani set, hoci čelila svetovej jednotke Ige Swiatekovej a Jessice Pegulovej. Po prvenstve v Ohiu pokračuje vo víťaznej sérii aj na US Open.

Druhá nasadená hráčka musela v treťom kole otáčať duel s neobľúbenou Jekaterinou Alexandrovovou, ktorú zdolala len štvrtýkrát zo siedmich vzájomných stretnutí. Jedna z hlavných favoritiek na titul zvíťazila v troch setoch a urobila ďalší krok k obhajobe vlaňajšieho finále.

Sabalenková nevstúpila do zápasu vôbec dobre. V prvom sete dvakrát stratila podanie a prvýkrát na turnaji prehrala set. Od začiatku druhého dejstva však začala dominovať, vyhrala 11 z nasledujúcich 12 gemov a za stavu 5:0 v treťom sete podávala na ukončenie duelu. Sama si to skomplikovala a dovolila súperke znížiť, na druhýkrát však už stretnutie ukončila a postúpila medzi 16 najlepších.

Aktuálna svetová dvojka vyhrala osem zápasov v rade a až v tomto súboji prvýkrát v rámci série stratila set. Pred pár dňami v Cincinnati dosiahla na prvý titul od úspešnej obhajoby januárového triumfu na Australian Open, kde získala oba grandslamové vavríny.

Na US Open postúpila do druhého týždňa piatykrát v kariére a štvrtýkrát za sebou. V posledných troch edíciách bola minimálne v semifinálovej fáze. Vlani vo finále podľahla Coco Gauffovej, proti ktorej viedla 1:0 na sety. V boji o štvrťfinále vyzve Belgičanku Elise Mertensovú, ktorá rovnako otočila meranie síl proti domácej Madison Keysovej po priebehu 6:7, 7:5 a 6:4.