Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Osaková ovládla v New Yorku šláger s Ostapenkovou, Swiateková sa trápila s lucky loserkou

Naomi Osaková suverénne vyhrala utorkový šláger.
Naomi Osaková suverénne vyhrala utorkový šláger.TIMOTHY A. CLARY / AFP
Naomi Osaková (26) v utorňajšom šlágri grandslamových šampiónok hladko vyradila vlaňajšiu štvrťfinalistku Jelenu Ostapenkovú (27) 6:3, 6:2 a pripísala si prvé víťazstvo na US Open po troch rokoch. Bývalá svetová jednotka a dvojnásobná šampiónka bude ďalšou súperkou vlaňajšej semifinalistky Karolíny Muchovej. Na druhej strane aktuálna svetová jednotka Iga Swiateková (23) v prvom kole posledného sa nečakane trápila s lucky loserkou Kamilou Rachimovovou (22).

Ostapenková - Osaková 3:6, 2:6

Naomi Osaková sa v tejto sezóne vrátila po materskej prestávke a na obľúbenom US Open štartuje po dvoch rokoch. Na víťazstvo vo Flushing Meadows čakala od roku 2021. Ďalšie si pripísala až v prvom kole tohtoročnej edície, v ktorom suverénne zvládla utorňajší šláger grandslamových víťaziek s vlaňajšou štvrťfinalistkou Jelenou Ostapenkovou.

Majiteľka štyroch trofejí z tvrdého povrchu mala duel pod kontrolou. Pri vlastnom podaní stratila len 11 bodov, odvrátila oba brejkbaly a na returne premenila všetky tri šance. Okrem toho sa v zápase dopustila len piatich nevynútených chýb a zaznamenala 19 víťazných úderov vrátane deviatich es.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Práve na US Open získala polovicu zo svojich štyroch grandslamových vavrínov, v rokoch 2018 a 2020 nenašla v tomto dejisku premožiteľku. Po spomenutej materskej prestávke sa jej ale príliš nedarí. V aktuálnej sezóne je jej maximom štvrťfinále, do ktorého sa dostala len v Dohe a Hertogenboschi. Aj napriek tomu sa vrátila do prvej stovky rebríčka.

Po víťazstve nad Ostapenkovou prerušila sériu piatich prehier so súperkami z TOP 10 rebríčka, na takýto cenný skalp čakala od začiatku roka 2020. Teraz sa prvýkrát po návrate pokúsi prekonať druhé kolo na grandslamoch, v ktorom neuspela na French Open ani vo Wimbledone. Na Australian Open sa rozlúčila hneď na úvod.

Bývalá svetová jednotka nastúpi vo štvrtkovom strete druhého kola proti minuloročnej semifinalistke Karolíne Muchovej. S českou zástupkyňou má vyrovnanú bilanciu 1-1. Pred štyrmi rokmi na tomto mieste vyhrala preložený turnaj Western & Southern Open, ale o rok neskôr na antuke v Madride neuspela. Oba zápasy rozhodol tretí set.

Ostapenková je druhou členkou TOP 10, ktorá na tohtoročnom US Open skončila v prvom kole. Jej rebríčková suseda Maria Sakkariová musela v pondelok svoj zápas úvodného kola vzdať.

Swiateková - Rachimovová 6:4, 7:6

Iga Swiateková zavŕšila svoj hetrik na obľúbenom French Open, odvtedy však zbiera jedno sklamanie za druhým. Po stroskotaní v treťom kole Wimbledonu získala na olympijskom turnaji v dejisku Roland Garros "len" bronzovú medailu a na prípravnom turnaji v Cincinnati jasne prehrala semifinále s Arynou Sabalenkovou.

Presvedčivú formu zatiaľ nepreukázala ani na US Open. Minuloročná šampiónka sa v úvodnom kole trápila s lucky loserkou Kamilou Rachimovovou. Proti ruskej outsiderke získala náskok setu a brejku a nič nenasvedčovalo tomu, že by mala mať problémy. Tie však napokon prišli. Svetová jednotka zápas nedopodávala a v tajbrejku prehrávala už 3:6. Vďaka zisku piatich bodov v rade však nepriaznivý stav otočila a úspešne sa vyhla rozhodujúcej sade.

Tohtoročný štart na US Open je jej šiestym v poradí. Pozitívne asi bude hodnotiť len ten predminuloročný, ktorý dotiahla k triumfu. Ostatné štyri naopak ukončila najneskôr v osemfinále, kde vlani podľahla svojej neobľúbenej súperke Jelene Ostapenkovej.

Aj v druhom kole sa stretne s kvalifikantkou Enou Šibaharovou. Japonka bola ešte pred rokom špecialistkou na štvorhru, tento rok to však namiesto toho skúša vo dvojhre a pri svojom singlovom debute na US Open už vyhrala štyri zápasy, z toho tri po trojsetovej dráme.