Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková zakončila náročné obdobie titulom na US Open. Za úspech ďakuje rodine

Sabalenková oslavuje historické víťazstvo.
Sabalenková oslavuje historické víťazstvo.JEAN CATUFFE / Jean Catuffe / DPPI via AFP
Aryna Sabalenková (26) prežila rok plný osobných trápení. Na US Open však dokráčala až na absolútny vrchol a grandslamový titul venovala rodine, ktorá sa nikdy nevzdala jej sna.

Svetová jednotka vo finále zdolala Jessicu Pegulovú a k trofejám z Australian Open pridala aj premiérovú víťaznú korunu z New Yorku. US Open pre ňu bolo prvým úspešným grandslamovým turnajom od marcovej smrti bývalého priateľa. Na French Open sa prebojovala len do štvrťfinále, Wimbledon vynechala pre zranenie. 

Jej niekdajší partnert a hokejista Konstantin Koľcov kedysi patril medzi hviezdy NHL. Vo veku 42 rokov si vzal život. Sabalenková pred piatimi rokmi prišla aj o otca Sergeja, ktorému sa ako 43-ročnému stala osudnou meningitída. 

"Po strate otca bolo mojím cieľom zapísať meno našej rodiny do histórie tenisu. Vždy, keď sa vidím na tejto trofeji, som na seba a svoju rodinu hrdá. Nikdy sa nevzdali môjho sna a robili všetko preto, aby som si ho splnila. Mala som životnú príležitosť, znamená to pre mňa naozaj veľa," povedala Bieloruska. 

Vo finále využila proti šiestej hráčke svetového rebríčka svoje dobre známe silné zbrane, ktorými sú veľmi rýchle podanie a kvalitné údery po odraze loptičky od zeme. Celkovo 40 víťaznými ranami zvýšila svoje turnajové maximum na číslo 205, k čomu pridala 36 es. Okrem toho sa mohla popýšiť tretím najrýchlejším servisom na podujatí s rýchlosťou 191,5 km/h.

Tretia trofej z Grand Slamov. Sabalenková po triumfoch v Melbourne prvýkrát vyhrala US Open

Bývalá svetová trojka Pegulová prežila rok ako na horskej dráhe. Po Australian Open avizovala pocit vyhorenia, neskôr prišlo zranenie rebier, pre ktoré musela vynechať antukové turnaje vrátane French Open. Návrat do kolotoča oslávila ziskom titulu na trávnatých dvorcoch v Berlíne. "Cítila som sa tam silná a svieža. Túžila som zvíťaziť a bola som naozaj nabudená," vrátila sa Američanka k podujatiu v Nemecku.

Po prehrách v druhom kole Wimbledonu a na olympijských hrách v Paríži sa rodáčka z New Yorku prebojovala k titulu v Toronte. V Cincinnati skončila na druhom mieste za Sabalenkovou. Sezónu na tvrdom povrchu v USA zakončila s 15 triumfami v 17 zápasoch. 

Pegulová odchádzala z grandslamových štvrťfinále šesťkrát porazená, kým sa konečne prebojovala do finále tohtoročného US Open. Štyri zo spomínaných nezdarov prišli proti neskorším šampiónom. V roku 2022 podľahla Ashleigh Bartyovej na Australian Open. Na Wimbledone a US Open zasa nestačila na Igu Swiatekovú. Vlani na Wimbledone ju v poslednom osemfinále zdolala Markéta Vondroušová, ktorá sa neskôr radovala z celkového triumfu.

"Opäť som prehrala s veľmi dobrou hráčkou. Nestačila som na dievčatá, ktoré takmer vždy vyhrali turnaj. Mala som náročný úvod roka a naozaj som nečakala, že sa mi bude takto dariť na tvrdom povrchu. Celkom sa mi však podarilo obrátiť to. Odnesiem si z toho veľa sebavedomia," zakončila Američanka.

Pegulová - Sabalenková 5:7, 5:7