Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková sa postupne vracia do formy. Vo svojej hre je vyspelá, myslí si Evertová

Iga Swiateková v akcii na Cincinnati Open.
Iga Swiateková v akcii na Cincinnati Open.Susan Mullane - USA TODAY Sports
Iga Swiateková (23) síce nebola v príprave pred US Open vo svojej najlepšej forme, ale Poľka má talent i mentalitu na to, aby hru na poslednom grandslame sezóny vyšperkovala. Aspoň si to myslí bývalá svetová jednotka Chris Evertová (69).

Aktuálna svetová jednotka získala v júni štvrtý titul na French Open, ale odvtedy sa trápila. S Wimbledonom sa, prekvapivo rýchlo, rozlúčila už v treťom kole. Chuť si napravila v Paríži na obľúbenej antuke pod piatimi kruhmi, keď v strete o bronz zdolala Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovú. V nedeľu ju v semifinále na tisícke v Cincinnati zničila rivalka Aryna Sabalenková.

Poľka, ktorá je známa svojím presným podaním, rýchlou obranou a perfekcionistickým prístupom k hre, pricestuje do Flushing Meadows s premysleným plánom. Chce sa vrátiť do kruhu víťazov, čo okrem iných uviedla 18-násobná grandslamová šampiónka Evertová.

"Iga je veľmi disciplinovaná, organizovaná, seriózna vo svojej hre a vyspelá," zdôraznila novinárom bývalá svetová jednotka, momentálne tenisová analytička pre ESPN. "Viem, že bude hrať naplno," doplnila.

Evertová si myslí, že úzky tím okolo Swiatekovej vie, kedy na ňu tlačiť, a kedy ju nechať odpočívať, keďže sa pripravuje na ďalšiu zmenu povrchu. Tentoraz prejde z parížskej antuky na tvrdý povrch v New Yorku.

"Má pred sebou celý týždeň na oddych. Myslím, že bude v poriadku. Keď hovorím, že si myslím, že bude v poriadku, tak bude v pohode v druhom týždni, v semifinále alebo čokoľvek iné. V tejto chvíli nemôžem s určitosťou povedať, kto vyhrá," reagovala Evertová na margo očakávaní.

Swiateková sa dostala na prvé miesto svetového rebríčka po prekvapujúcom odstúpení Austrálčanky Ash Bartyovej začiatkom roka 2022 a rýchlo dokázala, že je na tróne právom. V danom roku ťahala sériu 37 víťazných zápasov a dokráčala až k titulu na US Open. V minulej sezóne stratila status líderky porážkou vo štvrtom kole vo Flushing Meadows, ale vrátila sa späť, vyhrala Turnaj majsteriek a získala opäť prvé miesto.

Päťnásobná grandslamová šampiónka je aktuálne už 117 týždňov svetovou jednotkou a ak sa na tomto poste udrží aj nasledujúce štyri týždne, môže sa Bartyovej vyrovnať na siedmom mieste historického rebríčka.

Jej hlavnými hrozbami v New Yorku sa zdajú byť vo forme hrajúca Sabalenková, Jelena Rybakinová a obhajkyňa titulu Coco Gauffová, ale v ženskej hre prevažuje viac-menej vyrovnanosť. Pod svetlami v Queense by sa mohli presadiť aj nižšie postavené alebo dokonca nenasadené hráčky, dodala Evertová.

"Ženská časť turnaja je veľmi otvorená. Víťazný okruh je každým rokom širší a širší. V každom zápase prvého kola vám musí vyjsť vaša hra." US Open sa začína 26. augusta a vyvrcholí 8. septembra.