Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tretia trofej z Grand Slamov. Sabalenková po triumfoch v Melbourne prvýkrát vyhrala US Open

Sabalenková pridala do zbierky ďalšiu trofej.
Sabalenková pridala do zbierky ďalšiu trofej.JAMIE SQUIRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
Bieloruska Aryna Sabalenková (26) po roku zvládla reparát vo finále US Open a získala tretí grandslamový titul. Víťazka posledných dvoch ročníkov Australian Open zdolala domácu Jessicu Pegulovú (30), svoju neporaziteľnosť natiahla na 12 stretnutí a vyhrala tretí zo siedmich posledných major turnajov, na ktorých sa predstavila.

Pegulová - Sabalenková 5:7, 5:7

Sabalenková po januárovej obhajobe triumfu na Australian Open stagnovala. Na jar prehrala dve antukové finále s Igou Swiatekovou, pre zranenie ramena prišla o Wimbledon a s ohľadom na nabitý program i čas na regeneráciu vynechala olympiádu.

Na začiatku augusta po návrate na kurty síce hrala opatrne a utrpela nečakané porážky s Mariou Bouzkovou a Amandou Anisimovovou, ale na ďalších dvoch akciách sa dostala do módu neporaziteľnej tenistky. Vyhrala všetkých 12 zápasov a stratila v nich len jeden set. Po triumfe na tisícke v Cincinnati nenašla premožiteľku ani na US Open.

V posledných troch kolách sa Sabalenková nezastavila ani proti členkám TOP 12. Po olympijskej šampiónke Číňanke Čeng Čchin-wen si poradila aj s dvoma domácimi súperkami Emmou Navarrovou a Jessicou Pegulovou, ktorú pokorila v záverečnom dueli na dvorci Arthura Ashea.

Sabalenková v oboch setoch prehospodarila náskok troch gemov. V úvodnom dejstve stratila vedenie 5:2 a za stavu 5:5 dokonca odvracala brejkbal. Servis si nakoniec po boji udržala a vzápätí v dlhej dvanástej hre po využití až piateho setbalu, ktorý premenila pre seba netypickým skrátením hry, dejstvo ukončila.

Keď Sabalenková získala päť gemov v rade, viedla 7:5, 3:0 a mala brejkbal. Možno zlomový bod však nevyhrala. Naopak, sama päť hier po sebe prehrala a Pegulová dostala newyorské publikum do varu. Domáca hráčka momentum zápasu nevyužila, od stavu 5:3 sa k setbalu nedostala a bieloruská oponentka vývoj ako na hojdačke uzavrela ziskom posledných štyroch gemov.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Pri druhom mečbale Sabalenková trafila razantný smeč pri sieti, Pegulová zahrala loptičku iba do outu a svetová dvojka mohla od radosti padnúť na zem. Aj keď tradične agresívne hrajúca favoritka urobila viac nevynútených chýb (34:22), prestrieľala o štyri roky staršiu Američanku na víťazné údery drvivo 40:17. Vedenie vo vzájomnej bilancii zvýšila na 6:2.

Sabalenková hrala grandslamové finále štvrtýkrát v kariére a tretíkrát v ňom zvíťazila. V New Yorku nadviazala na svoje triumfy z Australian Open 2023 a 2024, jedinú prehru utrpela vlani na US Open proti Coco Gauffovej. Svoju perfektnú bilanciu na tvrdom povrchu na grandslamových turnajoch od začiatku roka 2023 upravila na 27:1.

"Ťažko hľadám slová. Toľkokrát som si myslela, že som tu blízko víťazstva. Bol to môj sen. Teraz som konečne získala túto krásnu trofej, veľa to pre mňa znamená. Bolo to ťažkých pár týždňov. V druhom sete som sa len modlila," povedala víťazka počas slávnostného ceremoniálu a dodala:

"Pamätám si všetky ťažké porážky v posledných rokoch. Ale nikdy sa nevzdávam. Snívajte a tvrdo pracujte. Obetujte svojmu snu všetko a raz naň dosiahnete. Som na seba veľmi pyšná. To často nehovorím, ale som hrdá na svoj tím. Bez ohľadu na to, čomu sme čelili a čelíme. Všetkým sme si dokázali prejsť a získať krásne trofeje. Sú ako moja rodina, ich podpora je pre mňa všetkým. Nehovorím to často, ale milujem vás."

V celkovo jubilejnom 30. finále Sabalenková získala 16. titul, v bojoch o trofej na tvrdom povrchu má bilanciu 14:6. V rebríčku WTA si bývalá svetová jednotka upevnila pozíciu na 2. mieste, na vedúcu Swiatekovú bude strácať vyše 2 000 bodov.

Rodáčka z mesta Minsk je treťou aktívnou tenistkou, ktorá má v zbierke aspoň tri grandslamové trofeje. Úspešnejšie sú len Polka Swiateková (5) a Japonka Naomi Osaková (4). Australian Open a US Open počas jednej sezóny vyhrala len ako piata tenistka v Open ére a prvá od roku 2016 (Angelique Kerberová).

Pegulová v lete na domácich betónoch ožila po nie príliš úspešnom priebehu sezóny. V Toronte triumfovala, v Cincinnati prehrala až vo finále a na US Open dvakrát prekonala svoje grandslamové maximum. Až na siedmy pokus sa dostala cez štvrťfinále, v ktorom zaskočila svetovú jednotku a bývalú šampiónku Igu Swiatekovú.

Po obrate proti Karolíne Muchovej si v 30 rokoch zahrala aj svoje najväčšie finále. Premožiteľku našla až v závere, rovnako ako pred tromi týždňami v Cincinnati nestačila na Sabalenkovú. "Kiež by mi dovolila uhrať aspoň jeden set," vravela Američanka, ktorá sa v rebríčku posunie zo šiestej na tretiu priečku a vyrovná svoje najlepšie umiestnenie. Sabalenková získa za víťazstvo prémiu 3,6 milióna dolárov, Pegulová polovicu.