Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Alcaraz dobyl Wimbledon: Pomalý štart, päť setov ako test a nakoniec demolácia šampióna

Carlos Alcaraz obhájil wimbledonské víťazstvo.
Carlos Alcaraz obhájil wimbledonské víťazstvo.Profimedia
Keď sa bude tohtoročný Wimbledon jedného dňa hodnotiť z pohľadu histórie, možno sa ukáže, že záverečný zápas tohto ročníka bol azda definitívnou bodkou za veľkou érou. Carlos Alcaraz (21) vo finále nekompromisným spôsobom zničil o 16 rokov staršieho Novaka Djokoviča (37). Ak sa o konci ikonického tria Federer - Nadal - Djokovič hovorí už niekoľko rokov, tak táto londýnska trávnatá slávnosť výmenu generácií skutočne potvrdila.

Alcaraz pritom nemal za sebou úplne ideálny štart do sezóny, v roku 2024 klesol v rebríčku na tretiu priečku. V európskej antukovej časti absolvoval len dva turnaje, ale keď na nich hral, snažil sa dôjsť až k trofeji. V Madride sa dostal do štvrťfinále a na French Open získal titul. Duel s Djokovičom sa však v Paríži neuskutočnil, keďže srbský tenista musel turnaj predčasne opustiť pre operáciu kolena.

Prechod na trávu bol pre Alcaraza trochu bolestivý, v generálke v Queen's Clube ho v dvoch setoch vyprevadil domáci Jack Draper a ani vo Wimbledone to v úvodných kolách nebola presvedčivá záležitosť. Carlosovi trochu pomohol ľahší žreb, no od tretieho kola ho súperi nútili siahnuť na maximum.

Ako obhajca titulu bol lovnou zverou a podporu hľadal aj v hľadisku. "Je to taký húževnatý a vytrvalý hráč. Myslel som len na ďalšiu loptičku a hovoril si, že do toho musím ísť. A ak ju stratím, nedá sa nič robiť," zveril sa po zrejme najťažšom zápase, ktorý vo Wimbledone odohral proti Francesovi Tiafoemu, s ktorým vyrovnal vzájomnú bilanciu na dve výhry a dve prehry.

Dôležitým súbojom v ceste za titulom bol aj duel Daniila Medvedeva s Jannikom Sinnerom. Ruský tenista totiž vyradil svetovú jednotku v päťsetovej bitke a Alcaraz sa vyhol stretu s mužom, ktorý mu pred dvoma rokmi vo Wimbledone vystavil stopku. Pri všetkej úcte k Medvedevovi, z cesty bol jeden z jeho najväčších rivalov.

Kľúčové momenty

Alcaraz - Tiafoe 5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2 (3. kolo)

O Tiafoem je známe, že na tráve to vie. A ukázal to aj v súboji s úradujúcim šampiónom, ktorého dostal do nepríjemnej pozície a prinútil zapnúť na vyššie obrátky. Najkritickejší moment vyriešil Alcaraz v koncovke štvrtého setu, keďže prehra v tajbrejku by znamenala koniec jeho nádejí na obhajobu minuloročného prvenstva.

Španielsky supertalent v skrátenej hre predviedol to najlepšie zo svojho repertoáru a dovolil Američanovi len dva body. V rozhodujúcom dejstve už mal psychickú výhodu, vyhral ho za približne 30 minút.

Alcaraz - Humbert 6:3, 6:4, 1:6, 7:5 (osemfinále)

Alcaraz mal až do stavu 2:0 na sety zápas úplne pod kontrolou, ale od začiatku tretieho sa začal trápiť na servise, dokonca ho stratil štyrikrát za sebou a v treťom dejstve získal iba jeden gem. Ťažkosti pokračovali aj vo štvrtom sete a za stavu 3:4 čelil Španiel sérii troch brejkových hrozieb.

Kritický moment, ktorého zlyhanie mohlo viesť k ďalšiemu päťsetovému súboju, však zvládol. Set vyhral 7:5 a vo zvyšku zápasu mal po dlhom útlme spôsobenom aj skvelým výkonom Francúza navrch.

Alcaraz - Djokovič 6:2, 6:2, 7:6 (finále)

Grandslamové finále je vždy obrovskou skúškou, najmä keď je súperom muž, ktorý má vo svojej zbierke už 24 trofejí. Alcaraz však poňal duel ako ukážku sily a Djokoviča ničil od prvej loptičky. Veľmi dôležitý bol hneď prvý gem, ktorý Španiel vyhral vďaka piatemu premenenému brejkbalu.

Potom to už bola jedna veľká jazda až do konca. Alcaraz prežil ťažký moment, keď Djokovič odvrátil tri mečbaly a vynútil si tajbrejk. Skrátená hra tretieho setu však opäť patrila nastupujúcemu mladíkovi.

Dôležité čísla

4-0

Štyrikrát stál Carlos Alcaraz v grandslamovom finále, štyrikrát uspel. Vlastnosť, vďaka ktorej vo veľkých zápasoch podáva vždy najlepší výkon, z neho robí skutočného šampióna. Podobnou bilanciou sa mohol pochváliť len jeden muž v histórii - Roger Federer.

21 rokov a 70 dní

Je vek, v ktorom dosiahol španielsky tenista triumf štvrtého grandslamu. Rýchlejší ako Alcaraz boli len Švéd Björn Borg, ktorý mal 21 rokov a 32 dní, keď vyhral druhý Wimbledon v roku 1977 po predchádzajúcich dvoch triumfoch na French Open. O pár dní mladší než Alcaraz bol pri štvrtom víťazstve na turnajoch veľkej štvorky aj Mats Wilander (21 rokov a 48 dní).

184

To je počet výmen, ktoré mladý Španiel získal počas celého turnaja pri prvom podaní súpera a v tomto smere mu patrí prvé miesto v turnajovej štatistike. Svedčí to o jeho komplexnosti, spôsobe, akým si dokáže pripraviť brejkové situácie. Vo finále proti Novakovi Djokovičovi vyhral dokonca 42 % výmen pri servise tenisového velikána, keď do hry vrátil späť 74 % servisov Srba.

Novak Djokovič tak nedosiahol na svoj 25. grandslamový titul najmä vďaka euforickému výkonu mladého Španiela. A hoci nikdy nerád prehráva, tentoraz bol z jeho prejavu cítiť veľký rešpekt. "Carlos si zaslúžil vyhrať. Bol lepší od začiatku až do konca. Snažil som sa bojovať, v treťom sete som odvrátil tri mečbaly, ale len som trochu oddialil to, čo aj tak muselo prísť. Bol lepší, to je jednoducho fakt," zložil kompliment Djokovič.

Alcarazova cesta sa ešte len začína, ale aj tak je jasné, že veľká tenisová scéna dostáva novú veľkú osobnosť. Mladý Španiel je momentálne stále "len" číslom tri vo svetovom rebríčku, no potenciál, ktorý v sebe skrýva, naznačuje dlhú a úspešnú kariéru. A čo je pre jeho budúcnosť podstatné, hrať môže nielen na antuke a tráve. Alcaraz už má trofej aj z US Open a čoskoro môže smelo pokračovať vo svojej grandslamovej zbierke.