Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz bol blízko vyradenia, prežil päťsetovú bitku. Sinner stratil iba sedem gemov

Aktualizované
Obhajca titulu Carlos Alcaraz nemal ďaleko od vyradenia.
Obhajca titulu Carlos Alcaraz nemal ďaleko od vyradenia.AFP
Carlos Alcaraz (21) mohol obhajobu minuloročného wimbledonského triumfu ukončiť už v treťom kole. Úradujúci šampión sa však v pravej chvíli vzchopil a napokon zdolal trápiaceho sa Francesa Tiafoea (26) 5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2. Jeden z najväčších favoritov na zisk trofeje sa v osemfinále stretne buď s Brandonom Nakashimom, alebo Ugom Humbertom. V osemfinále je tiež Jannik Sinner (22). Aktuálny líder rebríčka zdolal 6:1, 6:4, 6:2 Miomira Kecmanoviča (24).

Alcaraz - Tiafoe 5:7, 6:2, 4:6, 7:6, 6:2

Obhajoba titulu je náročná úloha na každom turnaji, najmä na grandslamoch. Carlos Alcaraz by však mohol hrať vo Wimbledone uvoľnene, keďže si pred niekoľkými týždňami splnil detský sen, keď triumfoval na antukovom French Open a v mladom veku získal tretí grandslamový titul.

Napriek tomu v All Englad Clube očividne bojuje s nervozitou. Už v úvodnom kole mal problémy proti kvalifikantovi Markovi Lajalovi a komplikáciám sa nevyhol ani v súboji s ďalším outsiderom Aleksandarom Vukicom. Proti Francesovi Tiafoeovi, ktorý sa po minuloročnom US Open trápi a pred pár dňami si na jednej z generálok zranil koleno, ho však nestabilný výkon a lacné chyby takmer stáli pokračovanie v turnaji.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Alcaraz na druhej strane ukázal, prečo je bývalým lídrom rebríčka a trojnásobným grandslamovým šampiónom. Najkritickejší moment zvládol v závere štvrtého setu, keďže prehra v tajbrejku by ukončila jeho nádeje na obhajobu titulu. Španielsky supertalent v skrátenej hre predviedol to najlepšie zo svojho repertoáru a dovolil Američanovi len dva body. V rozhodujúcom dejstve mal podľa očakávania psychickú výhodu a získal ho za približne 30 minút.

"Frances je skvelý hráč. Bolo to veľmi vyrovnané a náročné. Dlho som hľadal cestu k víťazstvu a som rád, že som ju napokon našiel. Vo štvrtom sete som sa vyhrabal z ťažkej situácie, keď som pri vlastnom servise prehrával 0:30. Snažil som sa sústrediť na každý fiftín. Pred tajbrejkom som si povedal, že musím ísť do toho odvážne a diktovať tempo hry. Teší ma, že sa mi to podarilo, piaty set bol už potom v mojej réžii," uviedol Španiel v pozápasovom interview.

Alcaraz mohol prísť o impozantnú sériu postupov do druhého týždňa grandslamov. Skôr ako v osemfiniále naposledy neuspel v januári 2022 na Australian Open. S Tiafoem, ktorý si zhoršil už bez tak mizernú bilanciu s hráčmi TOP 5 rebríčku na 3:17, mal problémy aj v semifinále na US Open 2022. Aj vtedy ho zdolal po päťsetovej bitke a napokon získal prvý grandslamový titul.

Vo Wimbledone hrá štvrtýkrát v kariére. Prvýkrát sa do druhého týždňa najslávnejšieho turnaja pozrel predminulý rok, keď prehral v osemfinále s Jannikom Sinnerom. Vlani vyhral na tráve všetkých 12 duelov a vo wimbledonskom finále zdolal v piatich setoch Novaka Djokoviča.

Jeden z najväčších favoritov by sa mal dozvedieť súpera v osemfinále v sobotu, ak to počasie dovolí. Bude ním ďalší americký zástupca Brandon Nakashima alebo Francúz Ugo Humbert.

Sinner – Kecmanovič 6:1, 6:4, 6:2

Jannik Sinner mal v druhom kole prebiehajúceho Wimbledonu veľké problémy s krajanom a bývalým finalistom Matteom Berrettim, no v ďalšom zápase nedal šancu Miomirovi Kecmanovičovi a tentoraz slávil hladké víťazstvo.

Srbského súpera deklasoval približne za hodinu a pol, dovolil mu len sedem gemov a ponúkol  jednu brejkovú príležitosť, ktorú zlikvidoval v záverečnom geme. S Kecmanovičom zvládol aj tretí duel na najvyššom okruhu bez straty jediného setu.

Úradujúci šampión z Australian Open a aktuálny líder rebríčka, ktorý pred niekoľkými týždňami v Halle získal prvý titul na tráve, upravil tohtoročnú fenomenálnu bilanciu na 41-3. Všetky tri jeho prehry prišli v semifinálovej fáze a vždy proti neskoršiemu šampiónovi, naposledy na nedávnom French Open proti Carlosovi Alcarazovi.

Tretí rok po sebe sa prebojoval do druhého týždňa Wimbledonu a v osemfinále na tomto podujatí je neporazený. V tohtoročnom osemfinálovom dueli sa stretne buď s Denisom Shapovalovom, alebo Benom Sheltonom. Kolo dohrajú v sobotu.