Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alcarazova obhajoba na Wimbledone očami čísel: Vstup medzi legendy

Alcarazova obhajoba na Wimbledone očami čísel: Vstup medzi legendy
Alcarazova obhajoba na Wimbledone očami čísel: Vstup medzi legendyProfimedia
Carlos Alcaraz (21) to dokázal. Prvýkrát v kariére obhájil jeden z grandslamových titulov a po jasnom víťazstve nad Novakom Djokovičom (37) sa stal druhýkrát v kariére wimbledonským šampiónom. Svojho srbského súpera zmietol z centrálneho dvorca za dve a pol hodiny po setoch 6:2, 6:2 a 7:6 a potvrdil, ako veľmi miluje londýnsku trávu. Čo hovoria čísla o jeho štvrtom grandslamovom víťazstve?

Carlos Alcaraz (21 rokov, 70 dní) je po Borisovi Beckerovi (18 rokov, 227 dní, 1985-86) a Björnovi Borgovi (21 rokov, 26 dní, 1976-77) tretím najmladším hráčom v Open ére, ktorý obhájil titul na Wimbledone v dvojhre mužov.

Po svojom druhom triumfe v priebehu dvoch rokov má Alcaraz na najprestížnejšom tenisovom turnaji neuveriteľný rekord. Vyhral 18 z 20 zápasov a má úspešnosť 90 %. Lepšou bilanciou v All England Clube sa môže pochváliť len Björn Borg (92,7 %).

Ani Borg nebol na londýnskej tráve taký skvelý od svojich prvých vystúpení. Lepšiu bilanciu ako Alcaraz má vo svojich úvodných 20 zápasoch na wimbledonskej tráve len Rod Laver. Legendárny Austrálčan vyhral 19 z prvých 20 stretnutí, do ktorých v All England Clube nastúpil.

Dvadsaťjedenročný Španiel je mužom veľkých zápasov. Keď sa dostane do grandslamového finále, jednoducho neprehráva. Zo štyroch finálových účasti vyťažil štyri tituly a vyrovnal tak výkon Rogera Federera.

Alcaraz dominuje na turnajoch kategórie major už od mladého veku. Svoj prvý grandslamový titul získal na US Open už v roku 2022 vo veku 19 rokov. Teraz sa ako 21-ročný stal najmladším tenistom, ktorý ovládol Roland Garros a Wimbledon v jednom kalendárnom roku.

Zaujíma vás, kam sa populárny Carlito môže dostať ďalej? Je tu najmä jeden cieľ. Drží ho Alcarazov veľký vzor, Rafael Nadal. Španielskemu tenistovi sa podarilo stať sa najmladším hráčom, ktorý skompletizoval kariérny grandslam - Alcaraza od neho delí už len víťazstvo na Australian Open. Nadalovi sa to podarilo v 24 rokoch, takže jeho španielsky nasledovník má ešte minimálne tri pokusy na to, aby ho v Melbourne prekonal.

Navyše, ak bude pokračovať v súčasnom tempe, o pár rokov by mohol ohroziť rekordných 24 grandslamových titulov svojho nedeľňajšieho súpera Novaka Djokoviča. Už teraz je jasné, že je na najlepšej ceste stať sa jednou z legiend bieleho športu.