Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Otočka Fritza proti Zverevovi, 60. grandslamové štvrťfinále pre Djokoviča

Aktualizované
Fritz porazil Zvereva na Wimbledone na tretí pokus.
Fritz porazil Zvereva na Wimbledone na tretí pokus.Profimedia
Taylor Fritz (26) ako prvý hráč na tohtoročnom Wimbledone našiel v poslednej chvíli recept na podanie Alexandra Zvereva (27) a len tretíkrát v kariére dokázal otočiť z 0:2 na sety. Po päťsetovej bitke Američan štvrtýkrát v kariére postúpil do štvrťfinále grandslamového turnaja, kde sa o svoje najväčšie semifinále stretne s Talianom Lorenzom Musettim (22). Posledné miesto medzi najlepšími ôsmimi obsadil sedemnásobný šampión Novak Djokovič (37), ktorý postúpil do rekordného 60. grandslamového štvrťfinále.

Fritz - Zverev 4:6, 6:7, 6:4, 7:6, 6:3

Fritz vyhral týždeň pred Wimbledonom tretí raz turnaj ATP 250 v Eastbourne a teraz pokračuje vo víťaznej sérii na tráve v All England Clube. Proti Zverevovi, ktorému odplatil prehry z rokov 2018 a 2021, pridal ôsme víťazstvo v rade a upravil vzájomnú bilanciu na 4:5.

Štvrtý hráč sveta Zverev nadväzoval na výborné výkony z predchádzajúcich troch kôl, v ktorých nestratil set ani podanie. Keď sa však za stavu 2:0 na sety a 4:4 na gemy dopustil dvoch dvojchýb, prvýkrát na turnaji stratil svoje podanie a Fritz šancu nepremrhal.

Americký tenista taktiež skvele podával, od konca prvého setu v 22 gemoch za sebou nestratil viac ako dve loptičky a otočil vývoj zápasu. Nakoniec zvíťazil na centrálnom dvorci pod zatiahnutou strechou po tri a pol hodinách boja, keď zaznamenal 69 winnerov a urobil len 23 nevynútených chýb.

Fritz sa dostal z nepriaznivého stavu 0:2 na sety tretíkrát v kariére, prvýkrát na Wimbledone a premiérovo proti hráčovi TOP 40. Druhýkrát to bolo v dueli so Zverevom a obrat predviedol proti Alexandrovmu bratovi Mischovi na US Open 2018.

"Je úžasné, že sa to podarilo na centrálnom dvorci. Je to ako splnený sen vyhrať takýto zápas práve tu," ťažko hľadal slová šťastný Fritz. "Neustále som mal pocit, že hrám dobre, aj keď som prehrával 0:2. Je to dosť nepríjemné, keď hráte takto a musíte prehrať v troch setoch. Stále som veril, že mám na to, aby som ten tretí set zvládol a potom ho prípadne otočil."

Dvadsaťšesťročný Američan si postupom do štvrťfinále vyrovnal svoje grandslamové maximum z Wimbledonu 2022, US Open 2023 a Australian Open 2024. Medzi najlepšou osmičkou je na treťom z posledných štyroch majorov.

Na druhej strane Zverev, ktorého v závere zápasu čoraz viac limitovali bolesti zraneného ľavého kolena z predchádzajúceho zápasu, si po tretí raz v kariére zahral wimbledonské osemfinále, ale rovnako ako v rokoch 2017 a 2021 nepostúpil ďalej. Medzitým si dvanásťkrát zahral štvrťfinále niektorého z majorov a jeho maximom naďalej zostáva finále US Open 2020 a tohtoročného French Open.

O svoje prvé semifinále na Majors si Fritz zahrá proti Talianovi Lorenzovi Musettimu, ktorého predminulý rok vo Wimbledone zdolal 3:0 na sety. S talianskym mladíkom však prehral posledný vzájomný súboj na jar tohto roka na antuke v Monte Carle.

"Je to výborný tenista, vie hrať aj na tráve. Som tu vo štvrťfinále druhýkrát a verím, že tentoraz mám šancu uspieť," dodal Fritz.

Fritz a Zverev odohrali na tohtoročnom Wimbledone 35. päťsetový zápas, čím vyrovnali rekord na Grand Slamoch v Open ére (od roku 1968). Američanov obrat z 0:2 na sety bol 11. v tomto ročníku Wimbledonu, čo je najviac v histórii turnaja.

Musetti - Mpetshi Perricard 4:6, 6:3, 6:3, 6:2

Dvadsaťdvaročný Musetti v osemfinále po mesiaci opäť zdolal Francúza Giovanniho Mpetshiho Perricarda. Taliansky tenista pri svojej premiére v osemfinále Wimbledonu zvíťazil 4:6, 6:3, 6:3, 6:2, pričom urobil 23 winnerov a len 8 nevynútených chýb, čím si vylepšil svoju tohtoročnú bilanciu na tráve na 10:2 a postupom do štvrťfinále prekonal svoje grandslamové maximum z Roland Garros 2021 a 2023.

"Aj keď som prehral prvý set, cítil som, že hrám dobre a môžem otočiť vývoj. Ťažko sa mi to teraz hodnotí, mieša sa vo mne veľa emócií. Ďakujem svojej rodine, ktorá mi bola obrovskou oporou," povedal Musetti, ktorý sa v zime stal otcom.

Fils - De Minaur 2:6, 4:6, 6:4, 3:6

Alex De Minaur v osemfinále zdolal Francúza Arthura Filsa 6:2, 6:4, 4:6, 6:3 a postupom do štvrťfinále vyrovnal svoje grandslamové maximum z US Open 2020 a Roland Garros 2024.

Dvadsaťpäťročný Austrálčan si zahrá o svoje prvé semifinále na Majors proti sedemnásobnému srbskému šampiónovi Novakovi Djokovičovi alebo dánskemu mladíkovi Holgerovi Runovi.

Rune – Djokovič 3:6, 4:6, 2:6

Djokovič pricestoval na Wimbledon bez jediného titulu alebo finále v tomto roku a len niekoľko týždňov po operácii kolena, ktoré si zranil pred mesiacom v osemfinále French Open. Na trávnatý grandslam sa však dokázal v krátkom čase veľmi dobre pripraviť a čelil už štyrom súperom.

V osemfinále bez problémov zdolal dánskeho mladíka a minuloročného štvrťfinalistu Holgera Runea 6:3, 6:4, 6:2 bez straty podania, vyhral tretí vzájomný zápas za necelý rok a celkovú bilanciu si vylepšil na 4:2.

Tridsaťsedemročný Srb posunul svoj vlastný rekord, keď sa dostal do 60. grandslamového štvrťfinále. Od Rogera Federera (58), Rafaela Nadala (47) a Jimmyho Connorsa (41) sa oddialil o ďalší stupienok.

Srbský víťaz 24 major turnajov sa v stredu stretne o svoje taktiež rekordné 49. semifinále na Grand Slamoch s Austrálčanom Alexom De Minaurom. "Je to jeden z najrýchlejších hráčov na okruhu. Prvýkrát budeme hrať na tráve a som si istý, že to bude náročný zápas," povedal Djokovič.