Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koniec tradície. Wimbledon bez čiarových rozhodcov, nahradí ich elektronický systém

Wimbledon bude od budúceho roka bez čiarových rozhodcov.
Wimbledon bude od budúceho roka bez čiarových rozhodcov.GLYN KIRK / AFP
Na Wimbledone nebudú od budúceho roka čiaroví rozhodcovia. Outy bude na jedinom trávnatom Grand Slame hlásiť elektronický systém, ktorý sa už používa na Australian Open aj US Open. V stredu to oznámili predstavitelia All England Clubu, kde sa Wimbledon organizuje.

Elegantne oblečení čiaroví rozhodcovia boli 147 rokov neoddeliteľnou súčasťou Wimbledonu. Usporiadatelia londýnskeho podujatia sa však rozhodli pre inováciu. Elektronický systém vychádzajúci z jastrabieho oka nasadia nielen v hlavnej súťaži, ale aj v kvalifikácii.

"Keď sme analyzovali výsledky testovania, ktoré sme tento rok pri Wimbledone vykonali, usúdili sme, že technológia je dostatočne kvalitná a že je správny čas urobiť tento dôležitý krok, aby sme dosiahli maximálnu presnosť v rozhodovaní. Hráčom to ponúkne rovnaké podmienky, za ktorých budú hrať na mnohých ďalších turnajoch," uviedla výkonná riaditeľka All England Clubu Sally Boltonová.

Elektronický systém hlásenia outov, ktorý sa prvýkrát skúšal na Turnaji majstrov pre mladých tenistov v Miláne 2017, bude od budúceho roka plošne nasadený na všetkých kurtoch turnajov ATP. Reaguje do desatiny sekundy po dopade loptičky. Je považovaný za presnejší ako čiarový rozhodca. Nie je možné proti nemu protestovať. Z grandslamových turnajov sa spolieha na ľudské oko len Roland Garros, ktorý sa však hrá v Paríži na antuke, kde loptička zanecháva po dopade stopu.

Hlavní arbitri na wimbledonských kurtoch zostanú. "Berieme veľmi vážne svoju zodpovednosť vybalansovať na Wimbledone tradíciu a inováciu. Čiaroví rozhodcovia hrali desiatky rokov zásadnú úlohu v rozhodovaní zápasov. Uznávame ich cenný prínos a ďakujeme im za oddanosť a služby," doplnila Boltonová.

Čiaroví rozhodcovia sú na Wimbledone už minulosťou.
Čiaroví rozhodcovia sú na Wimbledone už minulosťou.Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Organizátori tiež upravili program vo finálových dňoch na záver turnaja. Zápasy o titul v ženskej a mužskej dvojhre sa začnú najskôr o 16. hodine miestneho času a budú nasledovať po finálových dueloch mužskej a ženskej štvorhry.

"Deblisti, ktorí budú hrať finále, budú mať jasnejšie o svojom programe a fanúšikovia si každý deň užijú zápasy, ktorými vyvrcholia finále ženskej a mužskej dvojhry. Naši šampióni tak budú korunovaní pred najväčším možným publikom z celého sveta," povedala Boltonová. Budúci ročník Wimbledonu sa uskutoční od 30. júna do 13. júla 2025.