Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škaredý pád Zvereva nezastavil, ďalej ide bez straty setu. V osemfinále nechýba ani Djokovič

Aktualizované
Alexander Zverev vyrovnal svoje wimbledonské maximum.
Alexander Zverev vyrovnal svoje wimbledonské maximum.Profimedia
Alexander Zverev (27) nestratil vo Wimbledone set a podanie ani s tretím súperom, vďaka čomu vyrovnal svoje výsledkové maximum na tráve v All England Clube. V mužskej dvojhre zdolal aj poslednú britskú nádej Camerona Norrieho (28) 6:4, 6:4, 7:6 (17:15), hoci v piatom geme druhého setu sa pri snahe o zahranie úderu a šprinte k sieti pošmykol a bolestivo si poranil ľavé koleno. Do osemfinále postúpil tiež sedemnásobný šampión Novak Djokovič (37), hoci s Austrálčanom Alexeiom Popyrinom (24) prehrával 0:1 na sety.

Norrie - Zverev 4:6, 4:6, 6:7

Alexander Zverev pricestoval na Wimbledon s dobrou formou, pričom ho nezastavil ani tretí súper, ani zdravotné problémy. Pod zatiahnutou strechou na centrálnom dvorci zdolal domáceho Camerona Norrieho 6:4, 6:4, 7:6 (17:15), hoci to s ním v jednom momente nevyzeralo dobre.

Nemec mal zápas pod kontrolou, ale jeden moment mohol všetko zmeniť. V piatej hre druhého setu sa pri dobehnutí loptičky k sieti pošmykol a dlho zostal ležať na zemi. V tej chvíli si mnohí fanúšikovia spomenuli na Roland Garros v roku 2022, keď si Zverev v semifinále vyvrtol pravý členok a sezóna sa preňho skončila po vážnom zranení väzov.

Tentoraz to však nebolo také vážne. Hoci sa jeho ľavý členok dostal do neprirodzenej polohy, koleno sa mu prudko ohlo a Zverev si s bolestivou grimasou držal nohu, po konzultácii s fyzioterapeutom a obandážovaní bol schopný pokračovať bez viditeľných obmedzení. Stretnutie ukončil po dva a pol hodine hry.

"Cam je výborný hráč a som spokojný s tým, ako som to dotiahol do konca. Už tu hral semifinále a ja som vedel, že musím hrať na maximum. Niekedy sa na týchto kurtoch cítim ako krava na ľade. Dokázal som však trochu zmeniť pohyb a som rád, že som zápas dohral. Keby som nemohol hrať naplno, nemal by som šancu," uviedol Zverev, ktorý vyhral s Norriem piaty vzájomný duel za sebou.

"Je to česť, že môžem hrať na centrálnom dvorci. Na svete je veľa krásnych, ale tento vo Wimbledone je asi ešte o stupienok vyššie. Hrať pred kráľovskou lóžou je veľká česť," priznal 27-ročný Nemec, ktorého postup sledoval aj úspešný futbalový tréner Pep Guardiola. "Pokiaľ si už futbalom unudený, môžeš trénovať mňa," pobavil publikum.

Zverev po Španielovi Robertovi Carballésovi a Američanovi Marcosovi Gironovi zdolal aj tretieho súpera 3:0 na sety a nestratil pri tom podanie. V posledných dvoch meraniach síl dokonca nečelil brejkbalu, pričom v tajbrejku unikol Norriemu a jeho piatim setbalom aj vďaka skvelému podaniu.

"Servis mi prehral finále US Open (2020 s Dominicom Thiemom). V posledných rokoch na ňom pracujem asi najviac. Sú to hodiny tvrdej práce a som rád, že teraz to takto funguje. Dúfam, že to takto pôjde aj ďalej," dodal Zverev.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Finalista US Open 2021 a tohtoročného Roland Garros si postupom do osemfinále vyrovnal najlepšie výsledky vo Wimbledone z rokov 2017 a 2021. Do štvrťfinále na grandslamoch sa dostal 12-krát, ale nikdy nie na tráve v All England Clube.

Tento rok si zahrá s víťazom jednej z dvoch wimbledonských generálok, Čiľanom Alejandrom Tabilom (Mallorca), alebo Američanom Taylorom Fritzom (Eastbourne).

Popyrin - Djokovič 6:4, 3:6, 4:6, 6:7

Sobotňajší program v All England Clube uzavrel Novak Djokovič, ktorý skompletizoval šestnásť wimbledonských osemfinalistov. Tridsaťsedemročný Srb zdolal v 3. kole Austrálčana Alexeia Popyrina 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 a šestnástykrát postúpil na tráve do osemfinále.

"Bol to ďalší ťažký zápas, čo sme s tímom očakávali. On si po dvoch predchádzajúcich výhrach veril. Hrali sme spolu v Austrálii a vedel som, že má nepríjemný servis a forhend. Som rád, že som sa v závere nenechal zlomiť nevyužitými šancami a odohral azda asi najlepší tajbrejk v sezóne," komentoval Djokovič.

"Každým zápasom sa zlepšujem a na kurte som istejší v pohybe. Určite som sa cítil lepšie ako v druhom kole. S výkonom som každopádne spokojný," dodal porazený minuloročný finalista, ktorý si pred mesiacom v semifinále French Open zranil koleno a musel sa podrobiť operácii. Tretí grandslam sezóny však stihol a jeho cieľom je vyrovnať rekord Rogera Federera, ktorý má na konte osem triumfov.

Djokovič si o štvrťfinále zahrá s Holgerom Runem (H2H 3:2). Dánsky mladík zdolal Francúza Quentina Halysa 1:6, 6:7, 6:4, 7:6, 6:1, keď sa od polovice štvrtého setu súboj presunul na na kurt č. 1 pod zatiahnutú strechu. Prvýkrát v kariére zároveň otočil nepriaznivý stav 0:2 na sety a bilanciu päťsetových maratónov vylepšil na 4:3.

Proti Djokovičovi bude chcieť dvadsaťjedenročný Rune obhájiť vlaňajší výsledok, dosiahnuť celkovo štvrté grandslamové štvrťfinále a vyrovnať maximum na grandslamoch.