Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová späť na mieste činu. Odstúpenia a zranenia robia z Wimbledonu záhadný turnaj

Vondroušová bude vo Wimbledone obhajovať minuloročný triumf.
Vondroušová bude vo Wimbledone obhajovať minuloročný triumf.Profimedia
Organizátori turnajov, ktoré predchádzajú Grand Slamom, majú nevďačnú úlohu. Pravidelne na nich dochádza k najväčšiemu počtu odstúpení. Táto sezóna nie je výnimkou. Ide však o samotných hráčov a hráčky. Samozrejme, odstúpení je veľa, ale objavujú sa aj nepríjemné správy o zraneniach. Týka sa to takisto českých nádejí.

Minulý týždeň sa Markéta Vondroušová na trávnatom turnaji v Berlíne nepríjemne pošmykla a nemohla pokračovať v zápase. Diagnóza? Zranenie puzdra bedrového kĺbu a neistota, či bude pripravená na Wimbledon. Nie je však zďaleka jedinou hráčkou, ktorá bola nútená skrečovať zápas alebo odstúpiť z turnaja. Félix Auger-Aliassime nedohral pre bedrový kĺb, Andy Murray a Anna Kalinská sa vzdali pre bolesti chrbta, Aryna Sabalenková nehrala pre rameno, Anastasia Potapovová odstúpila z dôvodu problémov s kolenom a Daniel Evans skrečoval takisto pre bolesti kolena.

Zoznam však zďaleka nie je konečný, celkovo obsahuje viac ako 20 mien. Je na ňom aj Kateřina Siniaková, ktorá nechcela riskovať zhoršenie zranenia pravej nohy, ktoré utrpela pri pošmyknutí na rovnakom turnaji ako Vondroušová. A napokon aj Karolína Muchová, ktorá po takmer desaťmesačnej prestávke odohrala necelé dva zápasy a radšej si dala opäť pauzu.

Pri odstúpení z turnajov často zohráva veľkú úlohu hlava. Niektorých prenasledujú obavy z bolesti alebo dlhšej prestávky. Veď tenisová sezóna je mimoriadne náročná a príležitostí na pár dní voľna je málo. Zároveň je prechod na trávnatý povrch pre unavené telo veľmi problematický. Ďalším faktorom je, že tenisti hrajú takmer každý týždeň s inými loptičkami, čo opäť rapídne zvyšuje riziko zranenia.

Tráva nie je pre každého

Tráva je nevyspytateľná a najmenej šetrná k telu. Je rýchla, klzká a loptičky sa odrážajú nízko. Tenisti musia mať veľmi nízko položené ťažisko, obratne reagovať na nepravidelné odskoky a v neposlednom rade sa inak pohybovať.

Zradnosť tohto povrchu som zažila na vlastnej koži. Pri jednom pošmyknutí som si prisadla nohu, počula prasknutie a hneď som vedela, že niečo nie je v poriadku s mojím bokom. Od okolia som síce počúvala, že tráva je pre moju hru ideálna. Že som ľaváčka a hrám rýchlo. Nepohybovala som sa až tak zle, ale strach z povrchu, spôsobený zranením bedrového kĺbu a neskôr aj podvrtnutým kolenom, keď sa noha pri dobehu na malú nerovnosť zadrhla, sa prejavil v mojom pohybe na kurte a s dobrými výsledkami na tráve som sa mohla rozlúčiť.

Samozrejme, záleží to od jednotlivca. Niektorí ľudia na tráve padajú veľmi často, iní vydržia všetko. Len čo Petra Kvitová vstúpila na trávnatý kurt, bola ako ryba vo vode a excelovala. Na druhej strane Iga Swiateková sa tráve vyhýba. Tento rok na nej v rámci prípravy neodohrala ani jeden turnaj, odpočívala a sústredila sa na samotný Grand Slam. Možno ani ona nechce riskovať zranenie. Nemala by sa však podceňovať, veď je juniorskou wimbledonskou šampiónkou. Dnes ju však môže limitovať nula odohraných zápasov na tráve.

Návrat Muchovej v pravý čas?

Hra Karolíny Muchovej je pre trávnatý povrch ako stvorená, vie sa na ňom pohybovať. Páči sa mi, ako vždy zodpovedne dostáva nohy tam, kde ich potrebuje mať, aby mala stabilitu a bola dobre umiestnená pri úderoch. Navyše je mimoriadne šikovná a má obdivuhodný cit pre loptu. Je jednou z mála hráčok, ktoré chodia na sieť, a to na tráve funguje.

Jej tohtotýždňový comeback v Eastbourne po takmer ročnej prestávke bol úspešný. Štvrťfinále však vynechala. Dovolím si tvrdiť, že pauzy spôsobené zranením pôsobia na psychiku chaoticky a nečudovala by som sa, keby sa do jej mysle vkradli obavy z ďalšej pauzy. Rebríček sa dá v prípade zranenia zmraziť, ale len na určitý čas, takže tenisti sú často nútení vrátiť sa skôr, ako by bolo vhodné.

V šikovnosti môže Muchová pokojne konkurovať Vondroušovej. Pre ňu je otázkou, ako sa "otrasie" z pádu v Berlíne. Markéta má však výbornú povahu, nikdy sa ničoho neobáva. Navyše je to typ hráčky, ktorá nepotrebuje mať pred turnajom odohrané desiatky hodín. Vynahradí si to svojimi schopnosťami a myslením. Má skúsenosti s návratmi po zraneniach. Psychická pohoda bude pre ňu dôležitá.

Tento rok vstúpi do turnaja s tetovaním, ktoré jej pripomína minuloročný triumf. A keďže víťazná zostava sa nemení, o to, aby sa na Wimbledone cítila dobre, sa okrem jej trénera Honzu Hernycha postarajú aj jej sestra a mama.