Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Emotívny Murray s prvou wimbledonskou rozlúčkou. Gratulovali mu i Federer s Nadalom

Andy Murray po zápase máva divákom.
Andy Murray po zápase máva divákom.Profimedia
Andy Murray (37) vo štvrtok "odštartoval" rozlúčku s Wimbledonom, keď spolu s bratom Jamiem (39) vypadli v prvom kole mužskej štvorhry. Bývalý šampión nechal na centrálnom kurte emóciám voľný priebeh a rozplakal sa.

Murray, dvojnásobný wimbledonský šampión vo dvojhre, a jeho brat prehrali s Rinkym Hijikatom a Johnom Peersom z Austrálie 6:7, 4:6. S Wimbledonom ako takým Murray ešte neskončil, pretože ho čaká miešaná štvorhra s Emmou Raducanuovou. Aj preto môžeme napísať, že šlo o jeho prvú wimbledonskú rozlúčku.

"Bolo naozaj výnimočné hrať s Jamiem. Fyzicky to nebolo ľahké, ale som rád, že sme dostali šancu zahrať si spolu," povedal Murray.

Keď Murraymu vzdávali poklonu cez video viaceré hviezdy vrátane Rogera Federera a Rafaela Nadala, tiekli mu slzy. Murrayho emotívny večer v centre pozornosti sledoval v hľadisku aj jeho dlhoročný rival Novak Djokovič.

Keď Murray vstúpil na centrálny kurt po boku o 15 mesiacov staršieho brata a víťaza dvoch grandslamových titulov vo štvorhre mužov, zožal ovácie v stoji. V hráčskej lóži sa k potlesku pridala jeho rodina vrátane matky Judy, otca Williama, manželky Kim a dvoch detí. 

Slávna aréna bola svedkom niektorých Murrayho najdramatickejších momentov. Po jeho emotívnej finálovej prehre s Rogerom Federerom v roku 2012 nasledovalo o niekoľko týždňov neskôr olympijské zlato. V roku 2013 však predsa len získal prvý wimbledonský titul, čím ukončil 77-ročné čakanie na šampióna Brita, a o tri roky neskôr pridal ďalší.

Bývalá svetová jednotka sa dočkala extatických výkrikov, keď bolo oznámené, že je na rade jeho podanie. Murray sa z turnaja vo dvojhre odhlásil po tom, ako sa nestihol zotaviť z operácie, pri ktorej mu odstránili cystu na chrbtici.

Niet divu, že Murray pôsobil pri pohybe strnulo, čomu nepomohli ani teploty, ktoré klesli na 18 stupňov Celzia. Bratia mali v úvodnom dejstve setbal, ktorý nedokázali premeniť. Hijikata ich za to potrestal víťazným forhendom a zároveň tajbrejkovým setbalom.

"Poďme na to," zakričal Andy Murray, keď spolu s Jamiem odvrátili brejkbal pri vlastnom podaní v úvodnej hre druhého setu. Keď sa Murray pri servise trápil, výrazne sa mračil. Pri víťaznom údere však vyzývavo zaťal päste a dával najavo emócie.

O chvíľu neskôr Murray doprial fanúšikom charakteristický, nervy drásajúci rev, ktorý sa pravidelne rozliehal po centrálnom kurte už takmer dve desaťročia, keď sa postaral víťazným forhendom o stav 2:0 v druhom sete. Eufória trvala krátko, pretože servis ľavorukého brata Jamieho bol prelomený.

Peers v ďalšom priebehu neúmyselne napálil prudký forhend do tela Andyho Murrayho a okamžite sa ospravedlnil. Starší brat Jamie opäť stratil podanie, keď austrálsky pár prešiel do náskoku 4:3. Hijikata napokon spečatil víťazstvo šikovným bekhendom.