Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dočká sa premiérového triumfu na tráve? Obrovská výzva, hlási Swiateková pred Wimbledonom

Podarí sa Swiatekovej konečne ovládnuť turnaj na tráve?
Podarí sa Swiatekovej konečne ovládnuť turnaj na tráve?Reuters
Svetová tenisová jednotka Iga Swiateková (23) získala svoj tretí titul na French Open v rade a celkovo piaty grandslamový primát, čím si upevnila pozíciu najlepšej hráčky súčasnosti. Na slávnom podujatí vo Wimbledone sa bude snažiť získať svoju prvú trofej z tamojšej trávy, aby sa do dejín zapísala ako skvelá hráčka na všetkých povrchoch.

S výnimkou vystrašenia od Naomi Osakovej v druhom kole French Open bola Swiateková na antuke prakticky nezastaviteľná. Vo finále v Madride a Ríme predtým dvakrát zdolala vtedajšiu svetovú dvojku Arynu Sabalenkovú a potom zavŕšila svoj hetrik na Roland Garros víťazstvom nad Taliankou Jasmine Paoliniovou.

So štyrmi titulmi z French Open od svojho prvého v roku 2020 a trofejou z US Open v stále sa rozširujúcej vitríne Poľka ukázala, že sa dokáže prispôsobiť rôznym povrchom, ale tráva zostáva jej kryptonitom. Swiateková získala 22 titulov vo dvojhre na antuke a tvrdom povrchu, ale na tráve sa nikdy nedostala ani do finále. Mohla by sa inšpirovať Rafaelom Nadalom, 14-násobným víťazom French Open, ktorý v All England Clube nevyhral až do roku 2008.

Rodáčka z Varšavy príde na Wimbledon ako nasadená jednotka a bude sa snažiť vylepšiť minuloročné štvrťfinále, teraz však vynechala všetky prípravné turnaje. "Myslím si, že odohrať nejaké zápasy pred Wimbledonom je tiež dobré, ale na druhej strane, v Stuttgarte, Madride, Ríme a Paríži som hrala v podstate každý možný zápas. Takže treba brať ohľad na moju fyzickú pripravenosť," uviedla a dodala:

"Vlani som cítila, že sa dokážem rýchlejšie adaptovať. Minuloročný výsledok bol celkom pekný, mám pocit, že každý rok je pre mňa ľahšie adaptovať sa na trávu. Ale ak by som si mala vybrať, rada hrám na antuke, takže sa jej nikdy nevzdám."

Pri spätnom pohľade mohlo byť vynechanie prípravných turnajov pred Wimbledonom požehnaním po tom, čo na Berlin Open došlo k viacerým odstúpeniam pre zranenia alebo choroby medzi desiatimi najlepšími hráčmi, vrátane dvoch wimbledonských šampiónov.

Swiateková má vo svojom rohu aj Tomasza Wiktorowského, ktorý trénoval jej krajanku a bývalú svetovú dvojku Agnieszku Radwanskú - prvú poľskú hráčku, ktorá sa dostala do grandslamového finále, keď v roku 2012 prehrala vo wimbledonskom boji o titul so Serenou Williamsovou.

"Musím len pokračovať v práci, ktorú som robila a ktorá je každým rokom ľahšia. Najmä s mojím trénerom, ktorý s Radwanskou dosiahol na tráve skvelé výsledky. Určite je to obrovská výzva," uzavrela,