Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková otočila s Rybakinovou a vo finále Wimbledonu vyzve Talianku Paoliniovú

Aktualizované
Barbora Krejčíková má šancu nadviazať na minuloročný triumf krajanky Vondroušovej.
Barbora Krejčíková má šancu nadviazať na minuloročný triumf krajanky Vondroušovej.AFP
Jasmine Paoliniová (28) tento rok postúpila do druhého týždňa všetkých troch grandslamových turnajov v kariére a teraz ju čaká na druhom podniku veľkej štvorky v rade útok na tú najcennejšiu možnú trofej. Talianka vo wimbledonskom semifinále zdolala Donnu Vekičovú (28) 2:6, 6:4, 7:6 a v sobotňajšom finále bude čeliť Barbore Krejčíkovej (28). Češka otočila súboj s Jelenou Rybakinovou (25) a môže nadviazať na minuloročný triumf svojej krajanky Markéty Vondroušovej.

Krejčíková - Rybakinová 3:6, 6:3, 6:4

Ešte v prvých dňoch tohtoročného Wimbledonu sotva niekto predpokladal, že sa Barbora Krejčíková po mesiacoch trápenia dostane do finále v All England Clube. V úvodných kolách nepresvedčila proti Veronike Kudermetovovej a Katie Volynetsovej, ale následne sa rozbehla a vyradila tento rok skvele hrajúcu Danielle Collinsovú, dovtedy suverénnu Jelenu Ostapenkovú a tiež favorizovanú šampiónku z minulého roka Jelenu Rybakinovú.

Rybakinová od prvej loptičky pálila ostrými a bolo jasné, že chce diktovať tempo hry. V úvodnom dejstve sa jej to darilo, hoci Krejčíková sa snažila meniť rytmus a využívať nepríjemné čopy. Češka však nedokázala favoritke klásť výraznejší odpor. Až za stavu 2:5 si po prvý raz v zápase udržala servis a to po dvoch odvrátených setbaloch, z ktorých pri druhom urobila súperka obrovskú chybu. Do tej doby sa Krejčíková nedostala ani k jednému gembalu.

Štatistika stretu.
Štatistika stretu.Flashscore

V druhom sete pokračovali problémy českej tenistky s podaním, ale tentoraz si dokázala servis ubrániť napriek tomu, že Rybakinová mala v každom geme brejkbal až do stavu 3:2. Potom udrela na returne, odskočila na 4:2 a prvýkrát v zápase udržala podanie bez toho, aby musela odvracať brejkbal. Krejčíková mala veľké problémy s ukončením sady, hoci viedla už 40:0. Napokon sa po hodine a pol išlo do rozhodujúceho setu, keď Češka využila šiesty setbal.

Krejčíková hneď v úvodnom geme nevyužila náskok 30:0 na returne a sama sa v ďalšej hre vyhrabala z rovnakého manka. V ďalších minútach si obe hráčky držali podanie a Krejčíková pokračovala v aktívnejšej hre z predchádzajúceho setu. Za stavu 3:3 pridala na agresivite, priblížila sa k postupu brejkom a následne ho potvrdila z 0:30. Náskok si udržala a po dvoch hodinách a deviatich minútach sa mohla radovať.

Krejčíková sa stala štvrtou českou finalistkou Wimbledonu v tomto storočí, po minuloročnom víťazstve Markéty Vondroušovej, triumfoch Petry Kvitovej v rokoch 2011 a 2014 a finálovej účasti Karolíny Plíškovej pred tromi rokmi. V 90. rokoch minulého storočia si jej zosnulá trénerka Jana Novotná zahrala finále najslávnejšieho turnaja trikrát, uspela až na tretí pokus v roku 1998.

Wimbledonské maximum vylepšila už trikrát, tým predchádzajúcim bolo v roku 2021 osemfinále. Neočakával sa ani postup do druhého týždňa, keďže bývalá svetová dvojka čakala pred štartom trávnatej časti sezóny na prvú výhru v dohratých zápasoch od štvrťfinále na januárovom Australian Open. Po ňom prišlo niekoľkomesačné trápenie.

Rodáčka z Brna má teraz jedinečnú šancu druhýkrát v kariére zdvihnúť nad hlavu grandslamovú trofej. V sobotňajšom finále sa stretne s Jasminou Paoliniovou, ktorá prežila maratónsky súboj s Donnou Vekičovou. S Taliankou sa doteraz stretla len v kvalifikácii Australian Open 2018, vtedy stratila tri gemy.

Vekičová - Paoliniová 6:2, 4:6, 6:7

Jasmine Paoliniová sa pred touto sezónou nikdy nedostala cez druhé kolo grandslamového turnaja, ale v aktuálnom ročníku sa v Melbourne, Paríži a teraz aj v Londýne pozrela do druhého týždňa. Najmä vo Wimbledone je jej postup do finále veľmi prekvapivý, keďže ešte pred niekoľkými týždňami nevyhrala žiadne významné podujatie na najvyššej tour na tráve. Všetkých jej šesť predchádzajúcich štartov vo Wimbledone sa skončilo v prvom kole alebo v kvalifikácii.

V semifinálovom súboji s Donnou Vekičovou ťahala dlho za kratší koniec a prvýkrát jej zobrala podanie až na konci druhého setu. Chorvátka nezvládla smeč v deviatej hre druhej sady a prišla o prevahu na kurte. Paoliniová sa dostala dostala v závere dejstva k ešte len druhej brejkbalovej šanci a prvému setbalu. Aktívnou hrou možnosť zužitkovala.

Za stavu 1:1 sa Vekičová na niekoľko minút odobrala do útrob štadióna a počas prestávky sa očividne upokojila. Hneď na začiatku rozhodujúcej sady zobrala Paoliniovej podanie, ale do stavu 4:4 dvakrát prišla o náskok brejku, keď bola kúsok od víťazstva a ani tentoraz to psychicky neustála. Svetová sedmička to využila a v deviatej a jedenástej hre získala na returne jeden mečbal. Vekičová však obe hrozby zneškodnila a napokon musel rozhodnúť až super tajbrejk, ktorý Paoliniová vyhrala 10:8.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Približne v tomto čase vlani Paoliniová odštartovala svoje stále prebiehajúce životné obdobie a tento rok exceluje na všetkých povrchoch. Vo februári senzačne triumfovala na hardovej tisícke v Dubaji, dostala sa do finále antukového French Open (prehra s Igou Swiatekovou) a aktuálne bude hrať o titul na tráve vo Wimbledone.

V uplynulých dňoch sa stala prvou talianskou semifinalistkou a zároveň finalistkou Wimbledonu. V sobotňajšom finále proti Barbore Krejčíkovej sa môže stať treťou Taliankou v histórii, ktorá ovládne grandslamový turnaj. Podarilo sa to len Francesce Schiavoneovej na French Open 2010 a Flavii Pennettovej na US Open 2015.

Vo finálových dueloch má bilanciu 2-4. Je len piatou hráčkou za posledných 25 rokov, ktorá sa v jednej sezóne dostala do finále French Open aj Wimbledonu. V tomto období sa to podarilo iba ikonám Steffi Grafovej, sestrám Williamsovým a Justine Heninovej. Je prvou Taliankou, ktorá slávi takýto úspech.

Vekičová počas trávnatej časti sezóny ukončila zhruba rok trvajúcu krízu. Rodáčka z Osijeku takmer rok čakala na sériu troch víťazstiev a po finále ne generálke v Bad Homburgu bola blízko k poslednému kroku aj na Wimbledone, kde hrala prvé grandslamové semifinále. V rebríčku sa posunula o 16 miest na 21. priečku, o dve miesta za svojím maximom.

V All England Clube sa mohla stať druhou chorvátskou grandslamovou finalistkou v otvorenej ére tenisu. Iva Majoliová kraľovala na French Open 1997 po triumfe nad Martinou Hingisovou.