Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikantka Sunová opäť šokovala Wimbledon. Po skalpe Raducanuovej je už vo štvrťfinále

Sunová sa raduje z nečakaného skalpu.
Sunová sa raduje z nečakaného skalpu.AFP
Lulu Sunová (23) pokračuje v zbieraní prekvapivých skalpov na Wimbledone a zároveň aj v životnom turnaji. Novozélandská kvalifikantka, ktorá nikdy nebola v elitnej stovke rebríčka a až tento rok v Londýne prvýkrát prešla cez úvodné kolo grandslamu, prekvapila v osemfinále domácu hviezdu a grandslamovú šampiónku Emmu Raducanuovú (21) po setoch 6:2, 5:7, 6:2. O prvé semifinále na najvyššom okruhu si zahrá s Donnou Vekičovou (28).

Sunová - Raducanuová 6:2, 5:7, 6:2

Nikdy nebola v elitnej stovke rebríčka a pred začiatkom Wimbledonu ani raz neprešla cez prvé kolo grandslamu. V dohraných zápasoch nemala skalp hráčky z prvej stovky. Lulu Sunová však na posvätnej londýnskej tráve hrá životný turnaj a píše históriu. V druhom kole kvalifikácie musela odvracať mečbal Gabriely Knutsonovej, no o niekoľko dní neskôr je už vo štvrťfinále najslávnejšieho turnaja.

Jej prvé veľké prekvapenie prišlo hneď v úvodnom kole proti finalistke januárového Australian Open a svetovej osmičke Čeng Čchin-wen. Po cennom skalpe využila priaznivý žreb a v osemfinále opäť šokovala proti domácej hviezde a grandslamovej šampiónke Emme Raducanuovej.

Sunová prestrieľala favorizovanú Britku na víťazné údery 52:19, hranicu 50 winnerov v jednom zápase prekonala tento rok vo Wimbledone ako prvá žena. Bývalú svetovú desiatku ničila svojou aktívnou a pestrou hrou od začiatku súboja. Napriek tomu Raducanuová statočne bojovala a odolávala viac ako dve hodiny. Na začiatku rozhodujúceho setu sa pošmykla a potrebovala okamžitú prestávku na ošetrenie.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Raducanuová bola poslednou domácou nádejou naprieč súťažami dvojhry dospelých. Šampiónka US Open z roku 2021 wimbledonské osemfinále nezvládla druhýkrát, pred tromi rokmi neustála ťarchu momentu a musela vzdať Ayle Tomljanovičovej.

Sunová, ktorá donedávna reprezentovala Švajčiarsko, sa narodila na Novom Zélande a má chorvátskeho otca a čínsku matku. V hlavnej súťaži grandslamového turnaja sa predstavuje len druhý raz v kariére. Na tohtoročnom Australian Open sa lúčila už v prvom kole.

Pred začiatkom aktuálneho ročníka Wimbledonu vlastnila iba štyri víťazstvá v hlavných súťažiach na najvyššom okruhu. Postupom do štvrťfinále vyrovnala svoje maximum na hlavnej tour, predminulý rok neuspela v Soule. Prvá novozélandská štvrťfinalistka Wimbledonu v otvorenej ére sa o premiérové semifinále na tejto úrovni stretne s Donnou Vekičovou.

Vekičová má na konte päť finále na trávnatých dvorcoch najvyššieho okruhu, no do štvrťfinále Wimbledonu sa prekvapujúco dostala prvýkrát v kariére až tento rok. Chorvátka zdolala bývalú svetovú dvojku Paulu Badosovú v súboji prerušovanom dažďom 6:2, 1:6, 6:4. Španielka prehrala aj tretie osemfinále na tomto podujatí.