Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Navrátilová o finále Wimbledonu: Priala som to i Ons, ale srdce aj tak fandilo Markéte

Martina Navrátilová sledovala finále ženskej dvojhry priamo na centrálnom kurte.
Martina Navrátilová sledovala finále ženskej dvojhry priamo na centrálnom kurte.Profimedia
Legendárna tenistka Martina Navrátilová (66) na wimbledonskom centrálnom dvorci opäť ukázala, že českým tenistom prináša šťastie. Pred päťdesiatimi rokmi sledovala ako tínedžerka víťazstvo Jana Kodeša (77) vo finále, neskôr bola pri triumfe Petry Kvitovej (33) a v sobotu bola svedkom, ako Markéta Vondroušová (24) vyhrala svoj životný zápas proti Ons Džabúrovej (28).

"Videla som, keď Kodeš, Kvitová či teraz Vondroušová vyhrali na centrálnom kurte. Fandila som jej. Fandila som aj Ons, pretože je to dobrá hráčka a dobrý človek. Bolo to pre mňa takmer vyrovnané. Ale moje srdce aj tak fandilo Markéte," povedala Navrátilová.

Rodáčka z Prahy sa pred finále stretla s Vondroušovou a dala jej niekoľko rád. Týkali sa najmä emočného nastavenia na rozhodujúci zápas. "Bolo to o tom, aby to brala ako každý iný zápas. Aby sa sústredila na prítomnosť, na každú loptičku a uzavrela sa pred všetkým ostatným. Dúfam, že to pomohlo," poznamenala Navrátilová.

Práve mentálne nastavenie považovala za hlavný rozdiel medzi oboma hráčkami vo finále. "Hrala svoj tenis lepšie ako Ons. Lepšie si udržala nervy," uviedla Navrátilová. 

"Onsová má rada, keď musí odpovedať na tvrdé rany, ale keď ich musí rozdávať sama a zrýchliť svoju hru, nevyhovuje jej to. Markéta hrá podobný tenis ako Onsová a hrala ho lepšie. Navyše jej trochu pomohlo, že je ľaváčka," vysvetlila bývalá svetová jednotka.

Dôvod jej úspechu na tráve

Po víťaznom semifinále Vondroušovej proti Ukrajinke Jeline Svitolinovej sa držiteľka rekordných 59 grandslamových titulov zaujímala, čo stojí za vzostupom českej tenistky na tráve. Veď pred začiatkom tohto ročníka bolo najlepším umiestnením Vondroušovej na Wimbledone predminulý rok druhé kolo.

"Na tráve nehrala toľko turnajov, často bola zranená. Potom si začala veriť a po zápasoch proti KudermetovovejVekičovej si uvedomila, že na tráve môže hrať. A pomohlo jej aj to, že je ľaváčka. Jej hra je na trávu perfektná, takže dúfam, že si bude veriť aj budúci rok," zamyslela sa Navrátilová.

Markéta Vondroušová na fotografovaní s trofejou.
Markéta Vondroušová na fotografovaní s trofejou.@WTA

Podľa rekordnej deväťnásobnej wimbledonskej šampiónky vo dvojhre je kľúčom k ďalšiemu postupu Vondroušovej zdravie. "Dúfam, že to najhoršie má už za sebou a nebude potrebovať ďalšie operácie. Ak bude zdravá, môže sa držať v prvej dvadsiatke alebo dokonca prvej desiatke," skonštatovala legenda tenisového sveta.

Ako čerstvá wimbledonská šampiónka sa teraz Vondroušová musí pripraviť na väčší záujem verejnosti i súperov.

"Ostatné ju teraz budú chcieť viac poraziť, pretože pre nich bude predstavovať dobrý skalp. To bude o niečo ťažšie. Je to však príjemný problém, pretože by mala mať aj viac sebavedomia. Tlak je niečo, čo si pripustí len ona sama a dokáže ho kontrolovať. Wimbledonské víťazstvo jej už nikto nevezme a možno k nemu pridá aj ďalšie," uzavrela Navrátilová.