Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neuveriteľný rok Jasmine Paoliniovej: Grand Slamy, štvorhra, rebríček a vyrovnanie Sereny

Paoliniová môže v sobotu zažiť najväčší úspech kariéry.
Paoliniová môže v sobotu zažiť najväčší úspech kariéry.HENRY NICHOLLS - AFP
Jasmine Paoliniová (28) sa v roku 2024 stala absolútnou senzáciou. Len 163 centimetrov vysoká toskánska patriotka hrá agresívny tenis plný pohybu a prechodov na sieť. Druhé grandslamové finále v rade len potvrdzuje výnimočnosť jej výkonov, vrchol kariéry dosiahla po dlhých 11 sezónach na okruhu WTA. Talianska tenistka prežíva nezabudnuteľnú sezónu. A to sa ešte neskončila.

V prvý januárový deň roku 2024 sa Paoliniová nachádzala na 30. mieste rebríčka a na konte mala len jeden titul z profesionálneho okruhu, ktorý získala v roku 2021 na turnaji WTA 250 v slovinskom Portoroži.

Počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa kariéra talianskej tenistky úplne otočila, a to tak z hľadiska osobných výsledkov, ako aj následného rebríčkového postavenia.

Bilancia Paoliniovej.
Bilancia Paoliniovej.Flashscore

Prvý veľký titul

Paoliniová vo februári vyhrala turnaj Dubai Masters na tvrdom povrchu, čím sa po Flavii Pennettaovej a Camille Giorgiovej stala treťou Taliankou, ktorá kedy vyhrala podujatie kategórie 1000. Vo finále porazila Annu Kalinskú a odplatila jej tak prehru, ktorú utrpela niekoľko týždňov predtým na Australian Open.

Úspešná štvorhra

Spolu s o deväť rokov staršou Sarou Erraniovou dosiahla Paoliniová veľký úspech aj vo štvorhre. Vyhrali turnaj WTA v Linzi a následne aj prestížnu tisícku v domácom Ríme. Na Roland Garros vypadli až vo finále. Talianska dvojica sa v priebehu niekoľkých mesiacov stala jednou z najobávanejších na okruhu, hoci Paoliniová je v deblovom rebríčku stále na 13. mieste a jej spoluhráčka bola pred začiatkom Wimbledonu šestnásta.

Tretie grandslamové finále

Paoliniovej stále chýba v zbierke grandslamový titul a v sobotu bude mať v dueli s Barborou Krejčíkovou tretiu príležitosť na jeho vybojovanie. Dve príležitosti mala na spomínanom French Open, kde prehrala finále dvojhry aj štvorhry. V dvojhre si zahrá svoje druhé finále na turnaji veľkej štvorky za sebou. Najmä vzhľadom na to, aký je ženský tenis nevyspytateľný a ako ťažko sa takáto cesta opakuje, je to senzačný výsledok.

Paoliniová a Krejčíková sa doteraz stretli len raz. V kvalifikácii Australian Open 2018 vtedy vyhrala česká tenistka jasne 6:2 a 6:1.

Ako Serena

Dve finále v jednom súťažnom ročníku, dosiahnuté na Roland Garros a vo Wimbledone, predstavujú nielen pre taliansky tenis niečo úplne nevídané. Dokumentuje to jeden fakt - od roku 2007 sa do finále French Open a Wimbledonu v jednom roku podarilo dostať len dvom ženám. Jednou z nich je Paoliniová, druhou Serena Williamsová, ktorá to dokázala v rokoch 2015 a 2016. Paoliniová je zároveň jedinou Taliankou, ktorej sa podarilo dostať tak ďaleko na londýnskej tráve. Rekordom bolo už semifinále, finále je vylepšením doterajšieho maxima.

Posun v rebríčku

V roku 2024 sa Paoliniová prvýkrát v histórii ocitla medzi desiatimi najlepšími hráčkami sveta a už teraz má istotu, že po Wimbledone vytvorí nové rebríčkové maximum. Nech sa už zápas skončí akokoľvek, vo svetovom renkingu WTA sa posunie na 5. miesto.

Krejčíková - Paoliniová (15:00)