Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rybakinová postúpila do štvrťfinále Wimbledonu, uspeli aj Krejčíková, Svitolinová a Putincevová

Aktualizované
Rybakinová vyhrala 18 z 20 zápasov na Wimbledone.
Rybakinová vyhrala 18 z 20 zápasov na Wimbledone.Profimedia
Posledná bývalá šampiónka v pavúku ženskej dvojhry Jelena Rybakinová (25) nezaváhala ani proti svojej štvrtej súperke na Wimbledone. Nad Ruskou Annou Kalinskou (25) viedla 6:3 a 3:0, keď Ruska skrečovala pre boľavé pravé zápästie, a tretí rok po sebe na tráve v All England Clube nechýba vo štvrťfinále. V ňom sa víťazka z roku 2022 z Kazachstanu stretne s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou (29). Z postupu sa radujú aj Barbora Krejčíková (28), Jelina Svitolinová (29) a Julia Putincevová (29).

Rybakinová - Kalinská 6:3, 3:0 / skreč K.

Rybakinová pred turnajom bojovala s chorobou, pre ktorú sa vzdala generálky v Berlíne, no na Wimbledone patrí k najväčším favoritkám na titul. V štyroch vystúpeniach jej vzala set len Laura Siegemundová.

V osemfinále sa po deklasovaní Caroline Wozniackej príliš nenadrela ani proti Anne Kalinskej. Hoci hneď v prvom geme prišla o podanie čistou hrou, zdravotne indisponovaná Ruska ju nedokázala výraznejšie potrápiť. Kalinská, ktorá hrala len svoje druhé grandslamové osemfinále, sa ujala vedenia 3:1, ale potom už neuhrala ani gem. Za stavu 3:4 si vyžiadala medical timeout, počas ktorého spolu s fyzioterapeutkou riešila bolesti zápästia.

Po návrate na kurt Kalinská pod dohľadom svojho priateľa a mužskej svetovej jednotky Jannika Sinnera prerušila sériu 15 prehratých gemov a vybojovala štyri setbaly, no v kľúčových momentoch prehrávala a vzdala za stavu 3:6 a 0:3.

"Viem, že mala nejaké problémy. Je ťažké sa s tým potom na kurte vyrovnať a pokračovať, keď vás niečo limituje. Dúfam, že bude čoskoro fit," povedala Rybakinová, ktorá zahrala 25 winnerov a 12 nevynútených chýb.

"Keď hrám pod zatiahnutou strechou bez vetra, podmienky sú určite lepšie, najmä pre môj servis. Zápas na centrálnom dvorci som si naozaj užila," poďakovala kazašská tenistka fanúšikom na kurte, kde pred dvoma rokmi oslavovala svoj najväčší úspech.

Rybakinová postúpila do štvrťfinále grandslamového turnaja šiesty raz v kariére. Tretí rok po sebe je medzi najlepšími ôsmimi vo Wimbledone, kde má perfektnú bilanciu 18:2.

O svoje tretie semifinále na Majors sa ruská rodáčka reprezentujúca Kazachstan stretne s Elinou Svitolinovou, s ktorou má bilanciu 2:2. O štyri roky staršej Ukrajinke podľahla v antukovom finále v Štrasburgu 2020 a pred troma rokmi na olympiáde, ale zdolala ju na tráve v Eastbourne 2021 a nedávno v osemfinále French Open.

"Každá súperka je ťažká. Vždy sa snažím vydať zo seba maximum a užiť si každý moment na kurte. Som rada, že postupujem ďalej," dodala svetová štvorka.

Svitolinová - Xinyu Wang 6:2, 6:1

Svitolinová v osemfinále porazila Číňanku Xinyu Wang 6:2, 6:1 a na treťom zo šiestich grandslamov po materskej prestávke postúpila do štvrťfinále, kde má celkovú bilanciu 3:7. Jej maximom je semifinále US Open 2019 a Wimbledonu 2019 a 2023.

"Z mojej strany to bol určite dobrý výkon, ale pre Ukrajinu je to ťažký deň," povedala v pozápasovom rozhovore na kurte so slzami v očiach Svitolinová, ktorej rodná krajina čelí vojnovej invázii Ruska. Ukrajinské hlavné mesto Kyjev v pondelok zasiahol ďalší masívny raketový útok, ktorý čiastočne zničil nemocnicu.

"Nebolo pre mňa ľahké dostať sa na kurt a sústrediť sa na hru. Som však rada, že som mohla hrať a našla som spôsob, ako uspieť," dodala.

Collinsová – Krejčíková 5:7, 3:6

Po dvoch náročných súbojoch v úvodných kolách s Veronikou Kudermetovou (7:6, 6:7, 7:5) a Katie Volynetsovou (7:6, 7:6) čelila Barbora Krejčíková dvakrát po sebe zdravotne indisponovanej súperke. Kým Jessica Bouzasová jej pre bolesti chrbta skrečovala, zápas osemfinále proti Danielle Collinsovej si musela dohrať sama. Nepredvídateľný záver zápasu, v ktorom vypadla z tempa, však zvládla a po víťazstve 7:5, 6:3 upravila vzájomnú bilanciu na 2:0.

"Je to skvelý pocit. Je to obrovská česť hrať Wimbledon na tomto kurte číslo jeden. Je to neuveriteľné a som nadšená, že môžem hrať pred týmto publikom. Je to dar," tešila sa Krejčíková z postupu pod zatiahnutou strechou na druhom najväčšom dvorci v All England Clube.

Rodáčka z Ivančíc sa v súboji o semifinále stretne s víťazkou French Open 2017 Jelenou Ostapenkovou, s ktorou má bilanciu 2:5. S o rok mladšou Lotyškou naposledy zviedla súboj vlani vo finále trávnatého turnaja v Birminghame a prehrala 0:2 na sety.

Putincevová  – Ostapenková 2:6, 3:6

Semifinalistka z roku 2018 Ostapenková v osemfinále hladko zdolala premožiteľku svetovej jednotky Igy Swiatekovej, Kazašku Juliu Putincevovú, 6:2, 6:3 a šiesty raz v kariére postúpila do štvrťfinále grandslamového turnaja, z toho tretíkrát vo Wimbledone. Na ceste tam stratila len 15 gemov so štyrmi súperkami.