Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková sa lúči s Wimbledonom už v 3. kole, Putincevová proti nej predviedla obrat

Aktualizované
Swiatekovej maximom na Wimbledone zostáva štvrťfinále z roku 2023.
Swiatekovej maximom na Wimbledone zostáva štvrťfinále z roku 2023.Profimedia
Ženská tenisová jednotka Iga Swiateková (23) končí na tohtoročnom Wimbledone už v 3. kole. Poľka nezvládla súboj o postup do osemfinále s Kazaškou Juliou Putincevovou (29), s ktorou prehrala 6:3, 1:6 a 2:6. Swiateková potvrdila, že trávnatý grandslam nemá príliš v láske, keďže jej maximom zostáva štvrťfinále z roku 2023. Putincevovú, ktorá je v rebríčku na 35. mieste, čaká v boji o štvrťfinále Lotyška Jelena Ostapenková (27).

Swiateková - Putincevová 6:3, 1:6, 2:6  

Iga Swiateková si po triumfe na French Open naordinovala oddych a do Wimbledonu pricestovala bez jediného zápasu na svojom najmenej obľúbenom povrchu. Na tráve v All England Clube začala dvojsetovými výhrami nad Sofiou Keninovou a Petrou Martičovou, ale proti tretej obľúbenej súperke už však vedenie neudržala. 

Dvadsaťtriročná Poľka vyhrala všetky štyri vzájomné zápasy s o šesť rokov staršou Juliou Putincevovou 2:0 na sety. Aj v prvom stretnutí na zelenom dvorci začala lepšie, ale za stavu 6:3 a 1:2 prvýkrát stratila podanie a hoci pokračovala v aktívnej hre, prišla o kontrolu nad zápasom.

Putincevová urobila v druhom a treťom sete len štyri nevynútené chyby a po skvelom výkone dokráčala k víťazstvu 3:6, 6:1, 6:2 po dvoch hodinách.

Swiateková síce iba ako piata hráčka v open ére nechýbala na 18. grandslame v rade v treťom kole, prekvapujúco neuspela v tejto fáze turnaja na druhom z troch tohtoročných majorov. V januári na Australian Open podľahla českej tínedžerke Linde Noskovej.  

Wimbledon je jediným grandslamovým turnajom, na ktorom sa päťnásobná grandslamová šampiónka nedostala do semifinále. Jej najlepším umiestnením v All England Clube zostáva vlaňajšie štvrťfinále, triumfy slávila na Roland Garros 2020, 2022, 2023, 2024 a US Open 2022.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Pred Wimbledonom Putincevová triumfovala na tráve v Birminghame a v Londýne nadviazala na skalpy bývalej šampiónky Angelique Kerberovej a českej tenistky Kateřiny Siniakovej. Svoju neporaziteľnosť natiahla na osem zápasov. 

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Moskvy reprezentujúca Kazachstan si proti Swiatekovej pripísala druhý skalp svetovej jednotky, prvý získala pred piatimi rokmi v Birminghame proti Naomi Osakovej. Bilanciu proti hráčkam TOP 10 upravila na 12-44.

Rybakinová – Wozniacká 6:0, 6:1

Predminuloročná šampiónka Jelena Rybakinová sa pred turnajom potýkala s chorobou, pre ktorú sa musela vzdať generálky v Berlíne. Prípravu na Wimbledon, kde v roku 2022 získala zatiaľ jediný grandslamový titul, však zvládla a pri štvrtom štarte nechýba v osemfinále.

Po Gabriele Ruseovej a Laure Siegemundovej nedala bývalej svetovej jednotke Caroline Wozniackej žiadnu šancu. Dánku, ktorá hrala vo Wimbledone prvýkrát po materskej prestávke a od roku 2019, deklasovala v prvom vzájomnom súboji dvoch grandslamových šampióniek 6:0, 6:1.

Dvadsaťpäťročná Kazaška prežíva výsledkovo veľmi dobrú sezónu, počas ktorej získala už štyri veľké tituly (Brisbane, Abú Zabí, Miami, Stuttgart) a je v TOP 5 svetového rebríčka. Často ju však trápia zdravotné problémy, pre ktoré neobhajovala tituly na turnajoch 1000 v Indian Wells a Ríme. O postup do štvrťfinále si svetová štvorka Rybakinová zahrá s Ruskou Annou Kalinskou.

Džabúrová – Svitolinová 1:6, 6:7

S turnajom sa rozlúčila aj finalistka predchádzajúcich dvoch ročníkov Ons Džabúrová po prehre 1:6, 6:7 s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Tunisanka, ktorú dlhodobo trápia bolesti kolena, pred rokom prehrala vo finále s Markétou Vondroušovou, ktorá tento rok vypadla v prvom kole. Rok predtým v boji o trofej nestačila na Rybakinovú.

Džabúrová padla proti Svitolinovej už v prvom sete. Druhý prehrala 4:7 v tajbrejku a nezvládla štvrtý z piatich vzájomných zápasov. Sen dvadsaťdeväťročnej Tunisanky o štvrtom grandslamovom finále, v ktorom nikdy nedosiahla na triumf, sa rozplynul po hodine a 21 minútach. 

Svitolinová, ukrajinská semifinalistka z rokov 2019 a 2023, ktorá zostáva poslednou mamou v pavúku, vyzve v osemfinále Číňanku Wang Sin-jü.