Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspech Vekičovej, premiérovo si zahrá grandslamové semifinále. Proti bude Paoliniová

Vekičová je treťou Chorvátkou, ktorá sa dostala do semifinále grandslamového turnaja.
Vekičová je treťou Chorvátkou, ktorá sa dostala do semifinále grandslamového turnaja.Profimedia
Nenasadená Donna Vekičová (28) pri svojom debute vo štvrťfinále Wimbledonu zdolala kvalifikantku Lulu Sunovú (23) z Nového Zélandu 5:7, 6:4, 6:1 a pri svojom 43. grandslamovom štarte postúpila prvýkrát do semifinále. V ňom sa stretne s Taliankou Jasmine Paoliniovou (28).

Sunová - Vekičová 7:5, 4:6, 1:6

Vekičová odohrala na tráve päť z 13 finálových zápasov a získala tam jeden zo svojich štyroch titulov. Teraz oslavuje svoj najlepší výsledok na grandslamovom turnaji, keď postúpila do semifinále Wimbledonu.

Dvadsaťosemročná Chorvátka sa v Londýne stretla iba s jednou nasadenou hráčkou (Dajana Jastremská), pričom štyri z piatich súperiek zdolala po trojsetovom boji. Vo štvrťfinále otočila duel proti tohtoročnej novozélandskej senzácii Lulu Sunovej.

Vekičová dlho nevedela nájsť recept na podanie svojej o päť rokov mladšej súperky. Prvýkrát uspela až za stavu 5:7 a 4:3 a hoci pri svojom podaní nevyužila setbal a nepotvrdila brejk, dlho ju to mrzieť nemuselo. Potom získala šesť gemov v rade a v rozhodujúcom dejstve už náskok 5:0 nepustila.

"Ani neviem, ako som to otočila. V prvých dvoch setoch som sa cítila, akoby som na kurte umierala," povedala Vekičová v pozápasovom rozhovore.

Vekičová uspela vo štvrťfinále grandslamu až na tretí pokus, čím prekonala svoje maximum z US Open 2019 a Australian Open 2023. Po životnom úspechu márne skrývala emócie.

"V boxe mám veľa ľudí, bez ktorých by som tu dnes nebola," rozplývala sa a schovala si tvár do dlaní. Jej kariéru brzdili časté vážne zranenia, pred tromi rokmi podstúpila operáciu kolena.

Vekičová si zahrá semifinále na Majors ako iba tretia Chorvátka po Ivane Majoliovej (Roland Garros 1997) a Mirjane Lučičovej (Wimbledon 1999 a Australian Open 2017). Majoliová sa ako jediná dostala do finále a napokon aj k titulu v Paríži pred 27 rokmi.

Dvadsaťtriročná Sunová, ktorá v kvalifikácii unikla z mečbalu českej tenistky Gabriely Knutsonovej, zaznamenala v All England životný úspech. Na grandslamovom turnaji hrala zatiaľ len tento rok na Australian Open, kde vypadla v prvom kole.

Paoliniová - Navarrová 6:2, 6:1

Paoliniová mala pred touto sezónou na konte len štyri grandslamové víťazstvá, pričom nepostúpila z druhého kola. V roku 2024 však žiari na všetkých majoroch - po osemfinále na Australian Open a finále na Roland Garros je v semifinále Wimbledonu, kde v minulosti prehrala 6 zo 7 zápasov vrátane kvalifikácie a nikdy nevyhrala v hlavnej súťaži.

Vo štvrťfinále 28-ročná Talianka deklasovala 6:2, 6:1 Američanku Emmu Navarrovú, s ktorou prehrala všetky tri vzájomné duely za posledný rok. Vo svetovom rebríčku si už zabezpečila posun na piatu priečku. "Je to neuveriteľné. Je úžasné vyhrať na tomto krásnom kurte. Neviem, čo mám povedať, som veľmi šťastná za semifinále," povedala vysmiata Paoliniová.

"Byť v tejto pozícii je ako splnený sen. Ako malá som sledovala veľké finále v televízii a teraz je zvláštne byť súčasťou týchto momentov. Som veľmi šťastná," dodala.