Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Wimbledon má po roku opäť českú šampiónku. Krejčíková vo finále zdolala Paoliniovú

Krejčíková uspela vo finále Wimbledonu.
Krejčíková uspela vo finále Wimbledonu.Profimedia
Barbora Krejčíková (28) porazila vo finále slávneho Wimbledonu Jasmine Paoliniovú (28) a nadviazala na minuloročný triumf krajanky Markéty Vondroušovej (25). Zatiaľ čo rodáčka z Brna zvládla aj svoje druhé kariérne finále na grandslamových podnikoch, Talianka rovnako ako na nedávnom French Open neuspela. Krejčíková sa vďaka prvenstvu na najslávnejšom turnaji vráti do TOP 10 svetového poradia a ako prvá v samostatnej histórii Česka ovládla v dvojhre dva rôzne Grand Slamy.

Krejčíková - Paoliniová 6:2, 2:6, 6:4

Wimbledon rovnako ako vlani dobyla česká tenistka a aj triumf ​​Krejčíkovej je šokujúci. Bývalá šampiónka French Open sa totiž v posledných mesiacoch ohromne trápila a do Londýna vôbec nedorazila v dobrej forme. V úvodných dvoch kolách však zvládla bitky s Kudermetovovou a Volynetsovou, rozbehla sa a následne porazila štyri členky TOP 20 rebríčka, vrátane predminulej šampiónky Rybakinovej a rozbehnutej Paoliniovej.

Krejčíková vstúpila do zápasu s ľadovým pokojom, hneď po skončení prvého gemu išla do náskoku brejku a suverénne ho potvrdila. Na centrálnom dvorci dominovala aj v nasledujúcom minútach, fantasticky servovala, oveľa menej kazila a za odmenu viedla za stavu 4:1 už o dva brejky. Vo zvyšku úvodného dejstva sa žiadna zmena nekonala, Češka na kurte naďalej vo všetkých smeroch excelovala a súperke povolila v prvom sete, v ktorom trafila 90% prvých podaní, iba dva gemy.

Paoliniová po hladkej strate úvodnej sady striasla nervozitu a začala sa prezentovať oveľa rýchlejšou a presnejšou hrou. Krejčíková nedokázala na zmenu zareagovať, viac chybovala a dostala sa do nepriaznivého manka 0:3. Druhé dejstvo nakoniec kopírovalo to predchádzajúce, avšak s opačným výsledkom. Tentoraz získala len dve hry práve Češka, ktorá mala štyri winnery a 14 nevynútených chýb.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Až v rozhodujúcom sete sa hra vyrovnala, do stavu 3:3 si aktérky suverénne hájili servis. Ako prvá sa k brejkbalu prepracovala znovu aktívnejšia Krejčíková, ale prvú šancu v siedmej hre nevyužila. Dostala sa však k ďalšej a Talianka predviedla dvojchybu.

Češka ešte stretnutie poriadne zdramatizovala. Za stavu 5:3 viedla už 30:0, ale pustila chybami oponentku k brejkbalu, ktorý na sieti zlikvidovala. Vzápätí nepremenila mečbal a ponúkla protivníčke ďalšiu príležitosť na vyrovnanie skóre. Aj s tou si poradila aktívnou hrou. Po ese nasledoval druhý mečbal a ani ten nebol víťazný. Vyšlo to až na tretí pokus.

Prvýkrát v histórii Češky ovládli jeden Grand Slam dva roky po sebe, medzi mužmi to dokázali Ján Kodeš a Ivan Lendl. Krejčíková zabezpečila vo dvojhre žien celkovo 10. triumf pre Česko, okrem Wimbledonu a jej prvenstva na French Open 2021 sa radovala hneď štyrikrát Hana Mandlíková (Australian Open 1980 a 1987, French Open 1981 a US Open 1985). V samostatnej histórii Česka je Krejčíková prvou tenistkou, ktorá triumfovala na dvoch rôznych grandslamových podujatiach.

Krejčíková po zisku titulu ťažko hľadala slová: "Vôbec neviem, čo sa stalo. Je to neuveriteľné. Absolútny vrchol mojej kariéry a najlepší deň môjho života. Veľmi ťažko vysvetliť, čo cítim. Chcem pogratulovať Jasmine, hrala tu skvelo počas dvoch týždňov a darilo sa jej aj na nedávnom Roland Garros. Bol to ťažký zápas a skvelé finále. Som rada, že tu môžem teraz stáť a užiť si tento moment."

V rozhovore si spomenula aj na krajanku Janu Novotnú, víťazku na tráve All England Clubu z roku 1998: "V momente, keď som išla za Janou, zmenil sa mi život. Bolo to vo chvíľach, keď sa lámal môj tenisový život, prechádzala som od juniorov. Predtým ako nadobro odišla, povedala mi nech vyhrám Grand Slam. Podarilo sa mi to v Paríži. Nikdy by som si však nemyslela, že vyhrám rovnakú trofej ako ona."

Paoliniová mala napriek prehre úsmev na tvári. "Uplynulé dva mesiace boli pre mňa šialené. Ďakujem rodine a všetkým za podporu. Diváci boli fenomenálni a veľmi som si užila tento turnaj. Aj cez prehru si uvedomujem, aký šťastný deň to pre mňa je," uviedla.