Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tenistky v Rijáde čaká viac peňazí. Turnaj majsteriek ponúkne cez 15 miliónov dolárov

Organizátori chcú zvýšenou odmenou napraviť nerovnosť medzi ženami a mužmi.
Organizátori chcú zvýšenou odmenou napraviť nerovnosť medzi ženami a mužmi.Profimedia
Na tohtoročnom tenisovom Turnaji majsteriek sa bude hrať o celkovú sumu 15,25 milióna dolárov (približne 14,3 milióna eur). Podľa agentúry AFP saudskoarabskí predstavitelia, ktorí budú v novembri hostiť záverečné podujatie sezóny, zvýšili odmeny v rámci boja za rovnaké odmeňovanie mužov a žien.

Rijád získal usporiadateľstvo v apríli. Proti tomu sa však okamžite postavili legendy ako Martina Navrátilová a Chris Evertová, ktoré poukázali na porušovanie ľudských práv a diskrimináciu žien a homosexuálov v moslimskej krajine.

Teraz sa organizátori rozhodli stanoviť pre tenistky rovnaké prémie, o aké bojovali vlani muži na Turnaji majstrov v Turíne. Výška prémií na tohtoročnom záverečnom podujatí pre osem najlepších hráčov zatiaľ nebola oznámená.

"Vyrovnanie odmien pre ženy a mužov je dôležité. Sú to totožné turnaje v jednom športe, takže nie je dôvod, prečo by prémie nemali byť rovnaké," povedal pre agentúru AFP prezident Saudskej tenisovej federácie Arij Mutabagani.

Podľa agentúry SID, naopak, ide o jasný "sportswashing", keď sa Saudská Arábia štedrými investíciami do športu v posledných rokoch snaží zlepšiť svoj imidž v súvislosti s dlhodobým porušovaním ľudských práv a slobôd.

WTA tiež oznámila, že vymenovala víťazku Wimbledonu a Roland Garros Garbiñe Muguruzovú za riaditeľku Turnaja majsteriek. Tridsaťročná Španielka je prvou bývalou hráčkou, ktorá bola poverená organizáciou záverečného podujatia sezóny.

"Je pre mňa veľké privilégium, že môžem prispieť k rozvoju tenisu na Blízkom východe a spolupracovať so skvelými ľuďmi. Chceme inšpirovať čo najviac dievčat a žien, aby sa začali venovať tomuto krásnemu športu a mohli si plniť svoje sny," uviedla bývalá svetová jednotka pre agentúru Reuters.