Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tola po 24 rokoch vrátil Etiópiu na maratónsky trón, v Paríži zabehol nový olympijský rekord

Tola vyhral zlato v excelentnom čase.
Tola vyhral zlato v excelentnom čase.Profimedia
Maratón na hrách v Paríži vyhral Tamirat Tola (32) z Etiópie v olympijskom rekorde 2:06:26 h a pre svoju krajinu získal prvé zlato na najdlhšej bežeckej trati po 24 rokoch. Druhý dobehol Belgičan Bashir Abdi, ktorý bol pred troma rokmi v Sappore tretí. Bronz získal autor tohtoročného najlepšieho času Benson Kipruto z Kene.

Od parížskej radnice zamierilo 80 vytrvalcov do Versailles a čakala ich trať s neobvyklým profilom a dvoma výraznými stúpaniami. Na tom druhom nastúpil Tola, ktorý ako jediný aj v kopci dokázal udržať tempo troch minút na kilometer. Majster sveta z roku 2022, ktorý pred ôsmimi rokmi získal v Riu de Janeiro bronz na dráhovej desiatke, zvyšoval náskok až na 21 sekúnd v cieli. Aj napriek veľmi ťažkej trati vylepšil o šesť sekúnd olympijský rekord Keňana Samuela Wanjirua z roku 2008 z Pekingu.

Ako prvý na seba upozornil na 14. kilometri Talian Eyob Faniel, čelu pretekov sa vzdialil až na 25 sekúnd, ale jeho trhák sa skončil ešte pred polovicou pretekov. S prvým kopcom sa nedokázal vyrovnať Kenenisa Bekele z Etiópie, bývalý svetový rekordér na päť aj desať kilometrov na dráhe. Návrat pod päť kruhov po 12 rokoch sa mu nevydaril a obsadil až 39. miesto.

Strácať začal aj víťaz dvoch predchádzajúcich olympijských maratónov Keňan Eliud Kipchoge. Až 10. miesto tento rok v Tokiu naznačilo, že bežec, ktorý má na konte štyri z desiatich najrýchlejších časov v histórii, opúšťa pozíciu maratónskeho lídra.

Druhý, ešte strmší kopec najlepšie zvládol Tola, ktorý vlani vytvoril traťový rekord na maratóne v New Yorku, práve na kopci rozhodol o svojom triumfe. V súboji o striebro ďaleko za ním bol najrýchlejší Belgičan so somálskymi koreňmi Abdi. Kipruto, ktorý v marci v Tokiu zabehol najlepší tohtoročný svetový čas, si vybojoval bronz. V nedeľu absolvujú rovnakú trať ženy. 

Tola vyhral zlato v olympijskom rekorde.
Tola vyhral zlato v olympijskom rekorde.Flashscore