Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tolvanen po zmene žiari, Nashville ľutuje jeho stratu: Asi sme spravili chybu, uznal GM

Fínovi si v zámorí darí.
Fínovi si v zámorí darí.Profimedia
Fínsky útočník Eeli Tolvanen (23) v novom prostredí žiari. Seattle Kraken mu sadol výborne, už teraz má viac bodov ako v predošlom pôsobisku.

Za Nashville Predators odohral v aktuálnom ročníku trinásť zápasov. Strelil dva góly a pridal dve asistencie. V organizácii z Tennessee sa mu dlhodobo nedarilo podľa predstáv, a tak bol zaradený na waiver listinu.

Z tej si ho stiahol Seattle. Po siedmich dueloch má už šesť kanadských bodov za štyri góly a dve asistencie. Razom sa začínajú ozývať hlasy, že zmena mu excelentne prospela a môže naplniť svoj doposiaľ nevyužitý potenciál. Uvedomuje si to aj generálny manažér "predátorov" David Poile.

"Asi sme spravili chybu. Ak sa z neho stane hviezda, budeme to ľutovať. Beriem to na seba, no skúšali sme ho v rôznych situáciách a postoch, ale nedarilo sa mu," tvrdí.

Zaradenie na waiver listinu prišlo z dôvodu, aby sa mohol znova rozohrať na farme a potom sa vrátil do NHL. "Nechceli sme ho stratiť. Museli sme však urobiť nejaké rozhodnutie, pretože situácia nikde nesmerovala," pokračoval Poile. Sám vidí aj dôvod zlepšenia, ktoré Eeli Tolvanen za krátky čas urobil. "Seattle hrá inak ako my. Rotuje všetky štyri útoky takmer rovnomerne a v ofenzíve ho zaradili vyššie. Potrebuje hrať tiež presilové hry," doplnil.

Fín celkovo za Nashville odohral počas piatich sezón 142 zápasov. Strelil 26 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. V tomto ročníku bol až dvanásťkrát zdravým náhradníkom. Patril k obrovským talentom svetového hokeja, ale svoj potenciál nedokázal naplniť a aj keď má len 23 rokov, je už najvyšší čas, aby potvrdil svoje mládežnícke štatistiky.

Keď ho v roku 2017 draftovali Predators až v závere prvého kola z 30. miesta, nikto nechápal, ako sa mohol taký talent prepadnúť tak hlboko.

"Je to krádež draftu. Predators majú neuveriteľné šťastie, že sa im ho podarilo získať," hovoril renomovaný expert Craig Button z TSN. Všetko nasvedčovalo tomu, že bude hviezdou. Na draft išiel po sezóne v USHL, kde mal priemer viac ako bod na stretnutie.

Následný ročník 2017/18, jeho premiérový v seniorskom hokeji, bol ako z ríše snov. Nashville mu dal šancu "vyhrať sa" v Jokerite pôsobiacom v KHL, kde nazbieral 36 bodov v 49 zápasoch. Stal sa najlepším nováčikom a dostal sa aj do All-Stars game.

Aby toho nebolo málo, tak na ZOH 2018 v piatich stretnutiach pozbieral deväť bodov (3+6), bol v ideálnom tíme turnaja. Reprezentoval i na seniorských MS a takisto MSJ. Tie vyhral o rok neskôr. Zlato má tiež z kategórie do 18 rokov.

Tolvanen ale ako keby "zastal" a progres neprichádzal. Bol považovaný za obrovskú nádej organizácie, ale v ročníku 2018/19 odohral iba štyri zápasy NHL a zvyšok v rámci AHL. Ďalšia sezóna bola čisto na úrovni "farmárskej súťaže". Najbližšie dostal šancu v profilige až počas ročníka 2020/21. V 40 dueloch sa mu podarilo nazbierať 22 bodov. V tej minulej iba 23 v prvej naozaj kompletnej sezóne.

Zdá sa však, že svoj čuch na góly a ofenzívny talent zlepšil, rovnako aj hru do defenzívy. Jeho kontrakt platí do konca sezóny 2023/24 a má dosť nízku hodnotu 1,45 milióna dolárov ročne.