Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trénoval aj Hantuchovú či Federera. Tenisový svet opustil Peter Lundgren

Federer spolu s Lundgrenom.
Federer spolu s Lundgrenom.Profimedia
V 59 rokoch zomrel bývalý švédsky tenista a neskôr tréner Peter Lundgren, pod ktorého vedením vyhral hviezdny Švajčiar Roger Federer (43) svoj prvý Wimbledon. O jeho úmrtí informovala na Facebooku rodina.

Lundgrenov syn Lukas a dcéra Julia uviedli: "Jeden z najdôležitejších ľudí nás opustil príliš skoro. Bol pre mnohých inšpiráciou a veľkým pomocníkom na kurte aj mimo neho." Podľa agentúry SID sa Lundgren v poslednej dobe stretával s vážnymi zdravotnými problémami a vlani mu lekári museli amputovať nohu.

Lundgren bol v osemdesiatych rokoch minulého storočia v tieni svojich slávnych krajanov, ako boli Mats Wilander a Stefan Edberg, napriek tomu sa v roku 1987 dostal na 25. miesto svetového rebríčka a vyhral tri turnaje ATP. Lundgren prehral s Borisom Beckerom finálové duely turnajov v Štokholme 1988 a Indianapolise 1990. Vo štvorhre sa v roku 1988 dostal s Jeremym Batesom do boja o titul na Australian Open.

Lundgren sa preslávil ako trochu výstredný tréner. V rokoch 2000 až 2003 trénoval Čiľana Marcela Riosa, ktorý sa vypracoval na svetovú špičku, a mladého Federera, ten dosiahol svoje prvé veľké úspechy, vrátane triumfu vo Wimbledone v poslednom roku ich spolupráce.

Marat Safin vyhral pod jeho vedením Australian Open v roku 2005, ďalšími Švédovými zverencami boli Marcos Baghdatis, Grigor Dimitrov, Stan Wawrinka a Daniela Hantuchová