Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úspešná septembrová misia. Kentoša teší viditeľný progres v ofenzíve dvadsaťjednotky

Kentoš mal viacero dôvodov na pozitívne hodnotenia.
Kentoš mal viacero dôvodov na pozitívne hodnotenia.TASR / Lukáš Grinaj
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš (50) bol so septembrovým prípravným dvojzápasom spokojný. Jeho zverenci si najskôr pripísali víťazstvo nad domácim Maďarskom a v cyperskom Dasai Achnas deklasovali rovesníkov z Bieloruska.

Dvadsaťjednotka tak dala úspešnú bodku za svojou prvou akciou v sezóne 2024/25, na konci ktorej ju čaká vrchol v podobe majstrovstiev Európy na Slovensku. Víťazstvo 6:1, ktoré sokolíci dosiahli proti Bielorusku, je najvyšším triumfom tímu v rámci tohto šampionátového cyklu. Ten sa začal v marci 2023 turnajom v tureckej Antalyi.

"Vyšším rozdielom dvadsaťjednotka vyhrala v medzištátnom zápase naposledy 17. novembra 2020 doma v Nitre v stretnutí kvalifikácie ME 2021 s Lichtenštajnskom, keď uspela 6:0," pripomenul oficiálny web SFZ.

Kentoš bol spokojný najmä s ofenzívnou fázou hry. "Sme radi, že v obidvoch zápasoch dokázali chalani preniesť veci z tréningového procesu na ihrisko. Samozrejme, aj naďalej je tam priestor na zlepšenie a budeme pracovať na tom, aby sme sa posúvali v našom procese," povedal pre futbalsfz.sk.

Ostatné výsledky výberu Slovenska do 21 rokov.
Ostatné výsledky výberu Slovenska do 21 rokov.Flashscore

Slováci po väčšinu času zápasu v Dasaki Achnas dominovali. Mali však aj úseky hry, keď dovolili Bielorusom vypracovať si sľubné šance. Navyše, Bielorusi v zápase zahrávali až dva pokutové kopy. Kým pri prvom z nich v 26. minúte bol Früwhald proti Šumanskemu úspešný, v 77. minúte sa už Pjachura nemýlil. Práve tieto dve penalty sú určitou škvrnou na inak kvalitnom výkone a presvedčivom víťazstve.

"Určite áno, pretože prišli po našich dvoch nevynútených chybách. Urobili sme dva lacné fauly v pokutovom území, darovali sme tým Bielorusom dva pokutové kopy, čo by sa nemalo stávať," hovoril Kentoš.

Šesťgólové predstavenie proti Bielorusku. Sokolíci uzavreli septembrový zraz víťazne

Trénerský štáb sa na stret s Bielorusmi rozhodol postaviť v porovnaní s duelom s Maďarmi kompletne novú základnú jedenástku. Nechýbali v nej ani dvaja hráči, ktorí na zraze debutovali v národnom tíme do 21 rokov. "Sme vo fáze prípravy, teda vo fáze, keď dávame priestor celej šírke kádra nominovaných hráčov," priblížil Kentoš filozofiu tvorby zostavy.

"Chceme vidieť aktuálnu výkonnosť všetkých hráčov. Pokiaľ ide o dvoch nováčikov, obaja podali veľmi dobre výkony. Braňo Spáčil sa presadil aj strelecky a Hajo hral v strede poľa veľmi dobre. Nerád hovorím o spokojnosti, ale potvrdili svoju nomináciu," doplnil.

September znamená pre Kentoša pocit spokojnosti.
September znamená pre Kentoša pocit spokojnosti.TASR / Lukáš Grinaj

Súhrnná bilancia počas septembra je teda stopercentná – dva zápasy a dve víťazstvá. Po výsledkovej stránke to lepšie byť nemohlo. Spokojnosť trénera panuje aj pri hodnotení hernej stránky: "Musím povedať, že tam bol viditeľný progres, najmä v ofenzíve, ktorá nám nefungovala dobre počas júnového zrazu v zápasoch s Azerbajdžanom a Moldavskom. Som rád, že chlapci navnímali analýzy, tréningový proces a preniesli tieto poznatky na ihrisko do zápasov."

V rámci ďalšieho zrazu na výber do 21 rokov čakajú dva domáce prípravné súboje s Gréckom (11. októbra v Nitre) a Walesom (15. októbra v Dunajskej Strede). "Jeseň je štandardne nabitá reprezentačnými zrazmi. Aj tento rok máme tri zrazy. Zanalyzujeme si zápas s Bieloruskom a už pomaličky začneme chystať širšiu nomináciu na október. Postupne začneme pripravovať stratégiu na obidvoch našich súperov," dodal na záver Kentoš.

Najbližší program slovenskej dvadsaťjednotky.
Najbližší program slovenskej dvadsaťjednotky.Flashscore