Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Útok na najstarší svetový rekord? Hodgkinsonová chce pokoriť legendárnu Kratochvílovú

Hodgkinsonová by rada stanovila najlepší čas histórie.
Hodgkinsonová by rada stanovila najlepší čas histórie.Profimedia
Olympijská víťazka v behu na 800 metrov Keely Hodgkinsonová (22) pomýšľa na prekonanie svetového rekordu Jarmily Kratochvílovej (73), ktorá vládne historickým tabuľkám s časom 1:53,28 minúty už 41 rokov. Britka verí, že zlomenie najstaršieho atletického rekordu je v jej možnostiach.

V júli na Diamantovej lige v Londýne Hodgkinsonová vylepšila národný rekord na 1:54,61 minúty a dostala sa na šieste miesto histórie. Bola to najrýchlejšia ženská osemstovka od roku 2018.

"Od týchto pretekov v Londýne o tom (rekorde) rozhodne premýšľam. Myslím, že odoláva už dosť dlho. Pod 1:54 ešte dlho nikto nebežal, takže by som to rada zmenila. Teraz verím, že na to mám," uviedla. Túto hranicu prelomila okrem Kratochvílovej len predchádzajúca držiteľka svetového rekordu Nadežda Olizarenková, ktorá v roku 1980 získala olympijské zlato na domácich hrách v Moskve v čase 1:53,43 min.

"Myslím, že veda a technológie, ktoré sa objavujú a ktoré by sme mali vítať, nám pomáhajú sa týmto svetovým rekordom priblížiť," povedala Hodgkinsonová, ktorá v Paríži víťazstvom za 1:56,72 min vylepšila olympijské striebro z Tokia. V zbierke má aj dve druhé miesta zo svetových šampionátov.

Bežcom na dráhe v súčasnosti pomáhajú k lepším výkonom okrem iného tretry s karbónovou podrážkou. Tempo prípadných rekordných pokusov vedľa vodičov často udávajú aj svetlá, ktoré sa postupne rozsvecujú pozdĺž vnútorného okraja dráhy.