Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Van Gaal na lavičke končí, na hráčov je hrdý: Verili sme, že penalty vyhráme

Aktualizované
Van Gaal na lavičke končí, na hráčov je hrdý: Verili sme, že penalty vyhráme
Van Gaal na lavičke končí, na hráčov je hrdý: Verili sme, že penalty vyhrámeProfimedia
Holandský tréner Louis van Gaal (71) vyzdvihol výkon svojho tímu, ktorý zmazal dvojgólové manko proti Argentíne, ale prehra po penaltovom rozstrele bola o to ťažšia. Pre skúseného kormidelníka išlo o rozlúčku s národným celkom.

Wout Weghorst najskôr skóroval po centri z pravej strany a v jedenástej minúte nadstavenia bol na konci geniálneho signálu z priameho kopu, ktorý sa rozhodne zapíše do dejín majstrovstiev sveta. Ani to ale po dvoch nepremenených penaltách nestačilo na postup do semifinále.

"Vyrovnanie z 0:2 na 2:2 bolo pre nás veľkým úspechom, no prehra je extrémne ťažká. Mojich hráčov som žiadal, aby v kluboch trénovali penalty a oni to aj robili. Taký je futbal. Nemôžem ich viniť a neviním ani sám seba. Pripravili sme sa dobre. Hráči bojovali do poslednej chvíle. Nechali na ihrisku všetko. Som hrdý. Neprehrali sme 20 zápasov," nechal sa počuť van Gaal.

S národným tímom mu vypršal kontrakt a potvrdil, že na lavičke končí. Argentíne podľahli rovnako ako v semifinále MS 2014. Aj vtedy ich viedol Louis van Gaal, ktorý prevzal holandský tím v auguste 2021 po ME a absolvoval tretie obdobie v pozícii hlavného trénera. 

"Nebudem pokračovať, toto bol môj posledný zápas. Opúšťam skvelý kolektív a vynikajúcich hráčov s veľkým tímovým duchom," poznamenal.

Od januára 2023 prevezme holandskú reprezentáciu staronový trenér Ronald Koeman, ktorý pri nej pôsobil v rokoch 2018-2020.

"V predĺžení sme nemohli pokračovať v rovnakom tempe, ako na konci druhého polčasu, pretože hráči boli trochu unavení. Nabehali sme oveľa viac kilometrov ako Argentína. Všetci sme verili, že keď pôjde zápas do rozstrelu, tak vyhráme," smutne skonštatoval.

"Bohužiaľ, prvé dva zahodené pokusy vytvorili veľký tlak na ďalších hráčov. Stále je to lotéria, ktorá dopadla šťastnejšie pre Argentínu," dodal Louis van Gaal.