Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Večer prišla ponuka, ráno sedel v lietadle. Godál: V Saudskej Arábii to bude riadna fuška

Boris Godál je druhým slovenským futbalistom v Saudskej Arábii.
Boris Godál je druhým slovenským futbalistom v Saudskej Arábii. Jimifoto.sk
Boris Godál (35) si počas úspešnej kariéry prešiel mnohými výzvami, ale teraz ho čaká asi tá najväčšia. Na pol roka sa sťahuje do saudskoarabského klubu Al-Adalah, s ktorým má za cieľ udržať sa v najvyššej súťaži.

Šialených 24 hodín

V tíme slovenského trénera Martina Ševelu pôsobí aj nový kondičný tréner Peter Čögley, vyformovala sa tak malá skupinka rodákov spod Tatier. Godál v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore hovorí, že hosťovanie z FK Železiarne Podbrezová v exotickej destinácii prišlo ako blesk z čistého neba.

"V piatok večer volal môj agent Braňo Jašurek a povedal mi o tejto možnosti. Bolo to narýchlo, pretože mi oznámil, že ak chcem ísť, letím ráno o desiatej z Viedne. Prebral som to s manželkou a ona súhlasila. V sobotu som pristál v Damane a následne som sa presunul do mesta Al-Hulaylah, kde sa klub nachádza," rozpráva rodák z Lúky.

"Všetko sa zomlelo počas 24 hodín. Po príchode som podstúpil zdravotnú prehliadku a podpísal zmluvu. Ide o polročné hosťovanie," doplnil.

Líder defenzívy

Na novú výzvu sa nesmierne teší, ale čaká ho tvrdá práca: "Chcel by som pomôcť mužstvu zachrániť sa v najvyššej súťaži, pretože sa nachádza na predposlednom mieste. To je mojím aj klubovým primárnym cieľom. Verím, že nebudeme dostávať veľa gólov a začneme zbierať body," uvedomuje si.

Boris Godál by sa mal stať lídrom defenzívy pätnásteho tímu súťaže: "Rozprával som sa s trénerom. Chce odo mňa, aby sme mali dobrú organizáciu a postavenie obrany, pretože veľa mužstiev má útočníkov svetových kvalít. Chceme mať silné štandardky, obranné aj útočné. Verím, že budem hrať svoju hru. Martin ma pozná, chvíľu sme spolu aj hrávali. Vie, čo môže očakávať," pokračuje.

Majster Slovenska s trnavským Spartakom mal pomerne jednoduchú aklimatizáciu: "To, že sú tu Martin a Peter, je pre mňa veľká pomoc. Spoluhráčov mám aj z Balkánu, s tými som si vždy rozumel. Takisto sa dobre vychádza s Latinoameričanmi a domáci sú tiež príjemní," prezradil.

Na uvítanie mu spoluhráči pripravili povestný tunel: "Dostal som niekoľko rán, ale bola to sranda. Všetci sú nápomocní. Atmosféra v kabíne je veľmi dobrá, v tomto smere to bude šľapať. Keď je to potrebné, vieme sa aj zasmiať, ale svedomito sa pripravujeme, aby sme získali dôležité body už v najbližšom zápase," uvedomuje si Godál.

Godál vie okrem defenzívnych povinností strieľať aj góly.
Godál vie okrem defenzívnych povinností strieľať aj góly.Milan Štefánik

Protihráči svetového kalibru

Al-Adalah sa v piatok predstaví na ihrisku mužstva Al-Ettifaq, ktoré je v tabuľke desiate: "Prvý tréning som absolvoval v nedeľu. Okrem mňa prišlo veľa ďalších nových hráčov, hlavne na ofenzívne pozície, keďže mužstvo strelilo len osem gólov. Sú to kvalitní futbalisti so zaujímavým životopisom. Aj na tréningu to celkovo vyzeralo veľmi dobre. Verím, že sa čo najskôr zohráme, budeme podávať dobré výkony a nepriaznivé výsledky sa otočia," dúfa.

Godál sa v Saudskej Arábii určite "nebude nudiť". Nie je to len Cristiano Ronaldo, ale takmer každý tím disponuje veľkou ofenzívnou silou. Medzi súpermi jeho budú aj Talisca, Felipe Caicedo, Ryad Boudebouz, Cristian Tello, Odion Ighalo, Luciano Vietto, Moussa Marega, Éver Banega, Santi Mina, Grzegorz Krychowiak či Luiz Gustavo.

"Spoluhráči mi hovorili, že liga má veľkú kvalitu. Sú tu fantastickí stredoví hráči a najmä útočníci. Určite to bude náročné a poriadna fuška, ale ja mám výzvy rád. Páči sa mi byť v pozícii outsidera, vtedy sa viem vyhecovať. Idem do práce s pokorou, určite nebudem mať žiadne veľké vyhlásenia," hovorí stopér.

Najväčším lákadlom je ale jednoznačne päťnásobný víťaz Zlatej lopty: "Celkovo je predo mnou obrovská výzva. Chcem zo seba vydať 120 percent a vyžmýkať sa, aby som si bol istý, že na ihrisku nechám všetko. Zároveň by som bol rád, keby som mojím príchodom otvoril dvere do Saudskej Arábie aj ďalším slovenským futbalistom, nakoľko ide o veľmi zaujímavú možnosť," verí Godál.

Celú situáciu posledných dní spracoval bleskovo: "Teším sa na atmosféru na štadiónoch. Čo som počul, o futbal je záujem. Samozrejme, Ronaldo v tom zohral obrovskú rolu. Teraz to bude veľmi sledované. Príchod do tejto ligy som si nemohol naplánovať lepšie. Som asi šťastlivec," pousmial sa.

"Najlepších hráčov som bránil určite vtedy, keď som hral s Trnavou v Európskej lige, no teraz to bude ešte o level vyššie. Na konci dňa je to stále len futbal. Chcem chopiť šancu za pačesy," doplnil.

Godál s brankárom Ivanom Rehákom po postupe Podbrezovej do Fortuna ligy.
Godál s brankárom Ivanom Rehákom po postupe Podbrezovej do Fortuna ligy.Milan Štefánik

Chváli si aj podmienky, ktoré má Al-Adalah vytvorené: "Máme vlastné centrum iba pre nás, v ktorom nám nechýba vôbec nič. Od veľkého ihriska, cez posilňovňu či vybavenie pre regeneráciu. Stará sa o nás veľa ľudí. Určite budem potrebovať týždeň alebo dva, aby som si spojil tváre s menami," priznal.

Do Saudskej Arábie odcestoval bez rodiny, ktorá, samozrejme, musela ostať na Slovensku: "Dostal som bývanie a dokonca aj auto, čo je skvelé. Nemusím nikoho otravovať, keď niečo budem potrebovať. O hráčov je postarané naozaj výborne," tvrdí.

Podbrezová mu vyšla v ústrety

Podbrezovú opúšťa po úspešnej jesennej časti, ale v lete sa vráti: "Klubu som veľmi vďačný za to, že mi vyšiel v ústrety. Vedeli, že takáto možnosť sa neodmieta. Jediné, čo ma mrzí, je to, že som sa nestihol osobne rozlúčiť so spoluhráčmi a zaželať im veľa šťastia do jarnej časti. Polrok ubehne rýchlo a keď sa vrátim, tak sa porozprávame," podotkol.

"Chcel by som sa aj touto cestou poďakovať generálnemu manažérovi Miroslavovi Poliačkovi, pánovi Sotákovi i trénerovi Romanovi Skuhravému, že mi dali zelenú," vyjadril sa.

Kým sa Fortuna liga rozdelí na prvú a druhú šestku, odohrajú sa ešte štyri zápasy. "Železiari" majú na štvrtej priečke náskok ôsmich bodov pred siedmou Banskou Bystricou. A hoci z kádra odišli okrem Godála ďalšie skúsené mená ako Grendel či Breznanik, alebo najlepší strelec Moses Cobnan, kvalita ostáva stála vysoká.

"Chalani pred sebou majú veľkú výzvu, pretože odišli skúsení matadori, ale ja verím, že aj mladší hráči sú už dostatočne pripravení na to, aby pokračovali v dobrej sezóne. Vyzreli, nabrali skúsenosti a sú oveľa lepší futbalisti aj ľudia, ako boli rok dozadu. Vôbec sa o nich nebojím. Spoločne s trénerom je mužstvo nastavené dobre a vie, za čím ide," dodal Boris Godál v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore.

Roman Skuhravý a Boris Godál po víťaznom zápase s Liptovským Mikulášom.
Roman Skuhravý a Boris Godál po víťaznom zápase s Liptovským Mikulášom.Milan Štefánik