Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: Bojovník je späť, jedenásť Lobotkov a majstrovské vytriezvenie Leverkusenu

Lobotkovi vystrúhal pochvalu aj kouč Fabregas.
Lobotkovi vystrúhal pochvalu aj kouč Fabregas.Franco Romano / Shutterstock Editorial / Profimedia
Futbaloví fanúšikovia tento víkend opäť zamierili na ligové zápasy a bolo sa na čo pozerať. Pravidelná rubrika Flashscore Správ si ako zvyčajne posvietila na víťazov a porazených uplynulých dní. Kto sa nimi stal tentokrát?

Víťaz - Sergio Rico

Hoci naša rubrika mapuje predovšetkým víkendové udalosti z futbalových trávnikov, príbeh španielskeho brankára púta veľkú pozornosť a zaslúži si výnimku. Rico koncom mája 2023 vystrašil celú futbalovú verejnosť, keď ešte ako kmeňový hráč PSG spadol z koňa. Pri páde sa udrel do hlavy a lekári ho 19 dní udržovali v umelom spánku, krátko po prebudení mu navyše museli byť opätovne nasadené sedatíva. V kóme nakoniec strávil 26 dní, hospitalizovaný bol až 86 dní.

"Moje prvé myšlienky po prebudení smerovali k futbalu. Pamätal som si všetko, svoju ženu, rodinu i priateľov. V nemocnici som strávil skoro tri mesiace, v ruke som mal zavedenú hadičku... Bál som sa, že sa k futbalu už nikdy nevrátim, hneď som sa na to pýtal doktora," spomínal.

Po dlhej rehabilitácii sa v polovici apríla 2024 vrátil k plnému tréningu, koncom septembra sa dohodol na angažmáne v katarskom celku Al-Gharafa a v utorok nastúpil na súboj ázijskej Ligy majstrov proti Al Ainu. Jeho zamestnávateľ vyhral 4:2. 

Na jar 2022 hosťoval na Malorke a 7. mája 2022 si na svoje konto pripísal donedávna posledný štart, na ten ďalší si musel počkať dlhých 878 dní. "Vrátil som sa k futbalu a zase vyhrávam. Ďakujem všetkým fanúšikom za ich podporu, toto je prvá výhra z dlhého radu," sľúbil futbalový bojovník.

Porazený - Bayer Leverkusen

Aj remíza sa niekedy rovná prehre. Obzvlášť vtedy, ak stratíte body s nováčikom súťaže, navyše v pozícii ligového šampióna. Leverkusen niečo také okúsil v dueli s Kielom. Už v ôsmej minúte po dvoch asistenciách Palaciosa a trefách Bonifacea a Hofmanna viedol favorit 2:0. Gólom do šatne však znížil Geschwill a v 70. minúte vyrovnal z pokutového kopu Arp. Ďalšie zásahy už nepribudli.

Zápas s poradovým číslom 100 pri kormidle Bayeru tak koučovi Xabimu Alonsovi vyniesol iba bod. Pred stretnutím strašila majstra nepríjemná štatistika - kým v uplynulej sezóne Bayer celkovo stratil počas 34 kôl iba 12 bodov, po šiestich zápasoch tej aktuálnej už prišiel o viac ako polovičný počet z minuloročnej straty (7). Na konte má teraz 11 bodov, čo je najhorší štart obhajcu titulu od ročníka 2012/13.

Aktuálne výsledky Leverkusenu.
Aktuálne výsledky Leverkusenu.Flashscore

Víťaz - Stanislav Lobotka

Slovenský reprezentant to mal na začiatku pôsobenia pod Vezuvom nahnuté. Pod trénerom Gennarom Gattusom sa nevedel presadiť, pomohol mu až príchod Luciana Spallettiho, ktorý z neho urobil člena základnej zostavy a spoločne sa radovali z majstrovského titulu. Lobotka svoje miesto nestratil ani počas turbulentnejšieho obdobia, keď sa na lavičke vystriedali Rudi Garcia, Walter Mazzarri a Francesco Calzona.

Jeho prehľad a kvality v strede poľa z neho robia mimoriadne cenného futbalistu, čo si dobre uvedomuje aj nový kouč Partenopei Antonio Conte. Ten po svojom príchode do SSC vyhlásil na jeho prestup embargo a označil ho za nepredajného. Dobre vedel prečo.

Hoci sa po domácom triumfe nad Comom (3:1) hovorilo o expresnom góle Scotta McTominaya či ďalšom presnom zásahu Romelua Lukakua, kouč hostí Cesc Fabregas mal po záverečnom hvizde slová chvály práve pre rodáka z Trenčína: "Prosím, dajte mi Lobotku! Mamma mia, fantastický hráč. Mohol by som hrať s 11 Lobotkami. On robí rozdiel, je svetová trieda."

"Dnes bol úžasný," doplnil ho Antonio Conte. Pred sezónou sa v súvislosti s Lobotkom špekulovalo o záujme Barcelony a húževnatý stredopoliar ukázal svoje kvality aj na európskom šampionáte v Nemecku. Ak bude takto pokračovať ďalej, možno nepomôže ani prestupové embargo Conteho...

Porazený - Illan Meslier

Byť brankárom je niekedy veľmi nevďačná úloha. Presvedčil sa o tom Francúz Illan Meslier, ktorý sa svojím kiksom podpísal pod skutočnosť, že jeho Leeds si neodniesol z trávnika Sunderlandu v 9. kole anglickej Championship všetky body. Domácich poslal do vedenia už v 9. minúte Rigg a v prvom dejstve vyrovnával Piroe, no po zmene strán vyvolal eufóriu v tábore hostí presný zásah Juniora Firpa z Dominikánskej republiky.

V 97. minúte stretnutia však na prvý pohľad nevinný pokus Alana Browneho preplachtil okolo bezmocného gólmana do siete. Nevysvetliteľná chyba môže Mesliera mrzieť o to viac, že v prípade víťazstva by sa jeho tím bodovo dotiahol na lídra druhej najvyššej súťaže, teraz má trojbodové manko a patrí mu v tabuľke 5. miesto.

Meslier hrával v akadémii Lorientu v rodnom Francúzsku pod vedením trénera Sunderlandu Regisa Le Brisa, ktorý sa so svojím niekdajším zverencom zhováral po zápase. "Som sklamaný, pretože mám tohto chlapca rád a každý môže urobiť chybu. Pre brankára sú následky veľmi dôležité. Dnes sa to stalo a my sme radi za konečný výsledok," zhodnotil kouč.

Víťaz - Robert Lewandowski

Počas víkendu sme videli v najlepších európskych ligách viacero gólových zápisov. Mateo Retegui zahviezdil v drese Atalanty, v sobotu večer ho napodobnil Marcus Thuram z Interu, no ešte viac zaujal nedeľný kúsok kanoniera Roberta Lewandovského v rozmedzí 7. a 32. minúty duelu Barcelony s Alavésom. Išlo o štvrtý najrýchlejší hetrik hráča Barcelony v histórii La Ligy. Skôr to dokázali iba Eto’o (24 minút), Tejada (28) a Messi (30).

Bol to jeho tretí hetrik v drese Blaugranas, pričom na čele tabuľky strelcov La Ligy má už desať gólov. V rámci TOP 5 líg dosiahol takýto počet už len Erling Haaland. Ak ale berieme do úvahy všetky súťaže, tak v ročníku 2024/25 je skúsený kanonier s dvanástimi zásahmi absolútnym lídrom. Celkovo má bilanciu 12+2. Vek je niekedy skutočne len číslo a v prípade 36-ročného zakončovateľa to platí dvojnásobne.

Porazení - Athletic Bilbao a AC Miláno

Nevyužiť v stretnutí výhodu pokutového kopu, to zamrzí. Nejde však o nič nezvyčajné. O čosi väčším unikátom je "zahodenie" dvoch penált v zápase, v ktorom navyše prídete o všetky body. Svoje o tom vedia hráči Bilbaa, ktorí v nedeľu odchádzali z Girony naprázdno. Už v 28. minúte ich mohol poslať do vedenia Alejandro Berenguer, no zlyhal. Po zásahoch Asprillu a Sanceta sa v druhom dejstve hralo za nerozhodného stavu 1:1 a po hodine hry mohli ísť hostia do vedenia, to by však musel svoj pokus premeniť Ander Herrera.

Víťazstvo pre Gironu vystrelil v nadstavenom čase Stuani a hosťom ostali len oči pre plač. Bilbao zahodilo dve penalty v jednom stretnutí La Ligy premiérovo v 21. storočí. V rámci najvyššej súťaže sa to naposledy podarilo Realu Madrid proti Osasune ešte pred dvomi rokmi.

Milánske AC zažilo niečo podobné a v dueli na ihrisku Fiorentiny nechalo vyniknúť znovuzrodeného Davida de Geu. Najskôr na strane domácich zlyhal Moise Kean, pred prestávkou Rossonero Theo Hernández. Po zmene strán ho napodobnil Tammy Abraham. Naposledy sme dva zlikvidované pokusy na jednej strane videli v máji 2016, keď hviezdil gólman Federico Marchetti v dueli Carpi s Laziom.