Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: De Ligtova odpoveď, kanonáda 9:1 a ďalší krach Evertonu

Matthijs de Ligt strelil svoj prvý gól vo farbách United.
Matthijs de Ligt strelil svoj prvý gól vo farbách United.Glyn KIRK / AFP
Počas víkendu sa po medzinárodnej prestávke vo väčšine Európy na trávniky vrátil ligový futbal a bolo sa na čo pozerať. Pravidelná rubrika Flashscore Správ si opäť posvietila na víťazov a porazených víkendu - kto sa nimi stal tentoraz?

Víťaz: Matthijs de Ligt

Manchester United vyhral na pôde Southamptonu 3:0, čo aspoň na chvíľu vzalo z tímu aj trénera Erika ten Haga tlak. Red Devils sú totiž od začiatku sezóny terčom kritiky, pretože po úvodných troch kolách mali na konte hneď dve porážky.

V sobotu však vykúzlili fanúšikom úsmev na tvári. Zavelil k tomu holandský obranca de Ligt, keď na štadióne St Mary's otvoril skóre.

Stopér, ktorý v lete prestúpil do anglického veľkoklubu z Bayernu, skvele odpovedal na kritiku z reprezentačnej prestávky, keď naskočil v drese Oranjes do zápasu proti Bosne a Hercegovine aj Nemecku. Práve v druhom dueli proti usporiadateľskej krajine posledného Eura odohral iba prvý polčas, po ktorom bol stiahnutý.

V sobotu po necelej polhodine hry de Ligt usmernil do siete krížnu prihrávku kapitána Bruna Fernandesa a predznamenal hladké víťazstvo svojho tímu. K úspechu výrazne prispeli aj brankár André Onana, ktorý za stavu 0:0 chytil penaltu, a Marcus Rashford, ten strelil svoj prvý gól v Premier League od 9. marca.

Víťaz: Lamine Yamal

Pozná ho už celý futbalový svet - a ak nie, Lamine Yamal si pozornosť pýta stále hlasnejšie. Naposledy sa krídelník Barcelony zaskvel počas víkendu, keď pomohol k už piatemu víťazstvu v aktuálnej sezóne La Ligy.

Počas katalánskeho derby proti Girone ukázal svoje umenie, keď strelil prvé dva góly Blaugranas pri výhre 4:1 nad nováčikom Ligy majstrov.

Pod novým trénerom Hansim Flickom sa do tímu vrátila trochu upravená a priamočiarejšia tiki-taka, ktorá Yamalovi nárámne vyhovuje. Hviezda posledného európskeho šampionátu strelila úvodný zásah sledovaného duelu po polhodine hry.

O sedem minút neskôr stále ešte len 17-ročný mladík zareagoval na odrazenú loptu a z hranice pokutového územia ju upratal mimo dosahu brankára. Yamal tak potvrdil, že má na začiatku sezóny skvostnú formu - v prvých piatich ligových zápasoch strelil tri góly a pri ďalších štyroch si pripísal asistenciu.

Víťazi: Alkmaar a Troy Parrott

Alkmaar zaznamenal v sobotu večer najvyššie ligové víťazstvo v histórii klubu, keď na vlastnom štadióne znemožnil Heerenveen pomerom 9:1. Rekordnému výsledku pritom dlho nič nenasvedčovalo. Futbalisti AZ sa síce ujali vedenia už po štyroch minútach, po polčase však viedli "iba" 2:1.

Po pauze ale prišiel čas Parrotta, ktorý predtým v 23. minúte poslal domácich druhýkrát do vedenia. Počas ôsmich minút druhej polovice však írsky útočník strelil ďalšie tri góly a dal zabudnúť na to, že do soboty za AZ ešte neskóroval.

Troy Parrott nasúkal Heerenveenu štyri góly.
Troy Parrott nasúkal Heerenveenu štyri góly.Flashscore

Bývalý hráč Tottenhamu sa počas svojho suchého obdobia stal terčom kritiky, teraz je však najlepším strelcom Eredivisie. AZ sa vďaka víťazstvu drží v závese za úradujúcimi majstrami a aktuálne vedúcim PSV, ktoré zatiaľ nestratilo ani bod. Rozdiel medzi prvým a druhým miestom je dva body.

Porazený: Chris Smalling

Smalling odohral za Manchester United deväť sezón, počas ktorých si navliekol slávny dres v 323 prípadoch. Keď počas uplynulého víkendu prvýkrát nastúpil za saudskoarabskú Al Feihu, pravdepodobne si svoj debut predstavoval inak.

Už po šiestich minútach sa totiž 31-násobný anglický reprezentant smolne zapísal do histórie zápasu, keď na prvej žrdi prestrelil vlastného brankára. Po polčase hostia viedli už 3:0 a boli tak veľmi blízko k prvému víťazstvu v aktuálnej sezóne Saudi Pro League. Aby toho nebolo málo, 10 minút po prestávke bol Smalling vylúčený.

Al Feiha nakoniec prehrala 0:5 a pripísala si tak svoju doteraz najvyššiu ligovú porážku v histórii. Lichotivý nie je v jej prípade ani pohľad na tabuľku - zverenci trénera Christosa Kontisa sú bez bodu poslední so skóre 1:10.

Na mieste je porovnanie s prvým zápasom Jonathana Woodgatea, ktorý v roku 2005 pri debute za Real Madrid dopadol totožne. Biely balet sa pred 19 rokmi aspoň vyhol rekordnej porážke, Robinho a Raúl (dvakrát) sa totiž podpísali pod víťazstvo madridského tímu 3:1 nad Athleticom Bilbao.

Porazený: Everton

Everton druhýkrát počas 14 dní znovu premárnil náskok 2:0, keď na pôde Aston Villy nakoniec po prehre 2:3 vyšiel bodovo naprázdno. Toffees sú aktuálne zahnaní do kúta, pretože zažívajú najhorší štart do sezóny za posledných 66 rokov – tím trénera Seana Dychea prehral všetky štyri doterajšie ligové duely.

Tesne pred reprezentačnou prestávkou liverpoolský celok prehospodáril náskok proti Bournemouthu, ktorý si z Goodison Parku odviezol tri body, hoci do 87. minúty prehrával 0:2.

V sobotu sa to isté podarilo kádru Villans, ktorý vo Villa Parku rýchlo prehrával o dva góly. Ollie Watkins však dvoma zásahmi odmietol porážku, nasledovala krásna ďalekonosná strela Jhona Durána, ktorá dostala do kolien nielen fanúšikov Evertonu. 

Porazení: Heerenveen a Robin van Persie

Mať na trénerskej lavičke veľké meno môže mať svoje výhody, keď však prehráte 1:9 a vaším koučom je Robin van Persie, čelíte posmechu celého futbalového sveta.

Presne to sa stalo Heerenveenu, ktorý doma s Alkmaarom utrpel najvyššiu ligovú porážku v dejinách. Holandský kouč praktizuje s tímom dominantný futbal a po dramatickom začiatku druhého polčasu sa držal svojho riskantného štýlu hry.

Heerenveen síce dokázal polovicu zápasu držať so súperom krok, všetko sa však zrútilo v prvých desiatich minútach po prestávke. Útočník súpera Troy Parrott počas ôsmich minút trikrát skóroval a zvýšil na 5:1.

Slová van Persieho po drvivej prehre.
Slová van Persieho po drvivej prehre.Flashscore / ANP BART STOUTJESDIJ

Heerenveen mal síce 55-percentné držanie lopty, ale keď oň prišiel, nedokázal zastaviť gólovú mašinu Alkmaaru. Van Persie zostal po rekordnej porážke pokojný. Povedal, že ako hráč Arsenalu raz padol 2:8 s Manchestrom United.

"To k futbalu patrí, nemám z toho traumu a nemajú ju ani moji hráči. Chcete zo seba dostať to najlepšie. Prichádza to s pokusmi a omylmi. Teraz je dôležité to prijať a byť pri tom aj tu pred kamerou," povedal najlepší strelec histórie holandskej reprezentácie, ktorý naznačil, že štýl hry zmeniť nemieni.