Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: Hororový týždeň pre Dinamo Záhreb a skvelé predstavenie Marseille

Dinamo Záhrab dostalo v Mníchove deväť gólov.
Dinamo Záhrab dostalo v Mníchove deväť gólov.ČTK / imago sportfotodienst / Eibner-Pressefoto/Memmler / Profimedia
Zatiaľ čo počas týždňa bola hlavná pozornosť venovaná Lige majstrov, cez víkend bol pre fanúšikov opäť prioritou ligový futbal a bolo sa na čo pozerať. Pravidelná rubrika Flashscore Správa si opäť posvietila na víťazov a porazených víkendu - kto sa nimi stal tentoraz?

Víťaz: Arťom Dovbyk

V Ríme majú za sebou búrlivý týždeň. V stredu bol prekvapujúco prepustený tréner Daniele De Rossi pre zlý štart do sezóny napriek tomu, že v apríli predĺžil zmluvu.

Tým sa na hráčov vyvinul veľký tlak, aby pod novým lodivodom Ivanom Juričom podávali pozitívne výkony. Jedným z tých, ktorí sa ocitli v centre kritiky médií, bol bývalý útočník Girony Arťom Dovbyk, ktorý musí splniť vysoké očakávania po Romeluovi Lukakuovi.

Ďalší dobrý zápas v podaní Dovbyka.
Ďalší dobrý zápas v podaní Dovbyka.Opta by StatsPerform / / imago sportfotodienst / Raffaele Conti/IPA Sport / ipa-a / Profimedia

Ukrajinskému útočníkovi, ktorý v minulom ročníku strelil v La Lige skvelých 24 gólov, chvíľu trvalo, kým sa usadil medzi novými spoluhráčmi, ale posledné výkony naznačujú, že fanúšikovia AS sa majú na čo tešiť. Dovbyk sa do streleckej listiny zapísal prvýkrát minulý týždeň pri remíze 1:1 s Janovom. Cez víkend pridal ďalší zásah do siete Udinese, keď otvoril skóre z pokutového kopu a položil základ domáceho víťazstva 3:0.

Porazený: Dinamo Záhreb

Naopak, pre chorvátsky veľkoklub to nebol búrlivý, ale rovno hororový týždeň. Začalo sa to utorkovou prehrou 2:9 v Lige majstrov na pôde Bayernu Mníchov, pre ktorú vedenie nemalo pochopenie a rozhodlo sa odvolať trénera Sergeja Jakiroviča, ktorý klub prevzal v auguste 2023. V tej istej sezóne ho mimochodom doviedol k ligovému titulu a víťazstvu v domácom pohári.

Začiatok nového ročníka však nebol taký dobrý. Posledné ligové strety priniesli remízu a prehru a v utorok sa proti Bavorom všetko pokazilo. V sobotu bol teda do funkcie dočasného trénera poverený asistent Sandro Perkovič a očakávalo sa, že Dinamo získa späť stratené sebavedomie, keďže sobotňajším súperom bol klub z dna tabuľky NK Slaven Belupo. Ten mal pred sobotňajším výkopom na konte len jeden bod zo šiestich vystúpení. Namiesto toho sa duel skončil senzačnou prehrou 1:4.

Ak by Dinamo v tejto sezóne chorvátsku ligu nevyhralo, stalo by sa tak prvýkrát od roku 2017, keď jeho dominanciu prerušila Rijeka. Klub zo Záhrebu získal sedem majstrovských titulov v rade a 18 z posledných devätnástich.

Víťaz: Conrad Harder

Devätnásťročný Harder od svojho letného prestupu z FC Nordsjaelland vzal portugalskú ligu útokom a médiá ho už prirovnávajú ku klonu jeho švédskeho útočného partnera Viktora Gyökersa po tom, čo Dán skóroval hneď vo svojom prvom štarte v nedeľňajšom zápase proti AVS. Navyšei si pripísal aj asistenciu.

Dánsky mládežnícky reprezentant otvoril skóre v 15. minúte, keď využil presnú prihrávku krajana Mortena Hjulmanda a nasmeroval Sporting k pohodlnému víťazstvu 3:0. Prvý zásah za nového zamestnávateľa oslávil po vzore Cristiana Ronalda, čím si ešte viac naklonil fanúšikov na svoju stranu.

Krátko pred polčasovou prestávkou sa Harder druhýkrát zapísal do štatistík, tentoraz ako asistent, keď ponúkol gól najlepšiemu strelcovi portugalskej ligy Gyökeresovi, ktorý sa nemýlil a zvýšil vedenie domácich na 2:0. Harder, ktorý striedal v 59. minúte, si vytvoril aj tri veľké šance a lopty sa dotkol 22-krát.

Porazený: Borussia Dortmund

Nie je to tak dávno, čo Bayern neohrozene vládol celej Bundeslige a o víťazovi bolo pravidelne rozhodnuté s veľkým predstihom. Teraz však o vytúžený titul bojuje podstatne viac klubov. Patrí medzi ne Borussia Dortmund, VfB Stuttgart a obhajca titulu Bayer Leverkusen.

To, že sa kvalita na čele ligy rozšírila do širšieho spektra, pocítil Dortmund cez víkend, keď prehral 1:5 v Stuttgarte, ktorý svoju aktuálnu formu demonštroval v polovici týždňa. V Lige majstrov tesne podľahol Realu Madrid (1:3).

Zápasové štatistiky.
Zápasové štatistiky.Opta by StatsPerform

Stuttgart pred začiatkom sezóny predal práve do Dortmundu dvoch kľúčových hráčov - Serhoua Guirassyho a Waldemara Antona. Guirassy, ktorý vlani strelil 28 gólov, bol väčšinu priebehu takmer neviditeľný, napriek tomu sa mu podarilo streliť jediný gól BVB.

Brankár Borussie Gregor Kobel si pripísal štyri zákroky, ale ďalších päť striel skončilo za jeho chrbtom. Domáci boli lepší vo všetkých smeroch, čo môže byť čiastočne aj zásluhou trénera Dortmundu Nuriho Sahina. Ten naďalej stavia Nica Schlotterbecka a Marcela Sabitzera do pozícií, v ktorých sa zjavne necítia dobre...

Víťaz: Olympique Marseille

Už veľmi dávno sa nestalo, aby Marseille mohol bojovať o francúzsky titul. V skutočnosti musíme ísť až do roku 2010, aby sme našli ich posledný majstrovský titul. A je to už veľmi dávno, čo hráči ako Jean-Pierre-Papin, Chris Waddle, Enzo Francescoli a Basile Boli nadchýnali fanatické davy na Stade de Velodrome.

Teraz sa však objavujú náznaky, že sa možno blýska na lepšie časy. Každopádne, klub je momentálne na druhom mieste s rovnakým počtom bodov ako jeho obávaný rival z Paríža Saint-Germain. A v centre ich možno až nečakane pozitívneho štartu do sezóny je Pierre-Emile Höjbjerg, ktorý má vďaka svojim bohatým skúsenostiam z Premier League v klube ústrednú úlohu.

Marseille čakal tento víkend veľmi ťažký duel na pôde Lyonu, ktorého výsledok mal byť jasným ukazovateľom ich skutočnej sily. Hoci hostia hrali od piatej minúty s desiatimi mužmi po tom, čo Leonardo Balerdi stihol dostať dve žlté karty, dokázali doviesť súboj k dôležitému víťazstvu 3:2.