Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: Trefa z vlastnej polovice, päťgólový debut Manolasa a návrat Gaviho

Gavi sa vrátil po takmer ročnej pauze.
Gavi sa vrátil po takmer ročnej pauze.Bagu Blanco / Pressinphoto Sports Agency SL / Profimedia
Ligové súťaže sa po reprezentačnej prestávke opäť rozbehli, a tak sa tradičná rubrika Flashscore Správ venuje tomu najzaujímavejšiemu, čo sa v nich udialo. Kto boli tentoraz víťazi a porazení?

Víťaz: Gavi

Po dlhých 348 dňoch je späť. Pred jedenástimi mesiacmi si talentovaný španielsky stredopoliar v kvalifikačnom zápase na majstrovstvá Európy proti Gruzínsku roztrhol predný skrížený väz, musel podstúpiť operáciu a okrem iného prišiel aj o zlato z kontinentálneho šampionátu. Veľká rana pre sľubnú kariéru mladíka, ktorý má len 20 rokov.

V nedeľu sa vrátil a nastúpil na záverečných osem minút ako striedajúci hráč. Dokonca sa mu dostalo špeciálnej pocty, keď mu jeho rovesník Pedri počas striedania pripol na ľavú ruku kapitánsku pásku na znak dôležitosti jeho návratu. "Bol to vhodný moment. Zaslúži si to, pretože tvrdo pracoval, aby bol opäť medzi nami. Som rád, že sa nevzdal," povedal Pedri.

A rovnako to ocenili aj fanúšikovia, ktorí Gaviho privítali na ihrisku potleskom v stoji. Barcelona doma deklasovala Sevillu 5:1 a vylepšila svoj strelecký účet na 33 zásahov v 10 zápasoch.

Porazený: Watford

Rivalita medzi týmito dvoma klubmi iskrí už od konca 19. storočia, keď boli oba celky založené na juhovýchode Anglicka. Zástupcovia susedných grófstiev Watford a Luton sa odvtedy stretli vo viac ako 120 zápasoch, z ktorých mnohé sa hrali v najvyššej súťaži. V sobotu na seba narazili o poschodie nižšie a predstavitelia prvého menovaného si pred cestou do Lutonu poriadne rýpli do svojho súpera.

Na oficiálnom profile na sieti X zverejnili posmešné video o jeho meste, pričom ponuré zábery s pustou a daždivou scenériou v okolí štadióna zostrihali ako "prehliadku pamiatok". Lenže naposledy sa smiali domáci. V derby zvíťazili 3:0 a vylepšili svoj historický rekord na 56 výhier oproti 38 triumfom súpera.

Víťaz: Mario Engels

Že ho nepoznáte? Niet divu. Tento nemecký útočník hral maximálne v druhej najvyššej súťaži doma a pokúšal sa preraziť v Poľsku či Japonsku. Jeho osudom sa však stalo Holandsko, kde začal už svoju siedmu sezónu v drese Heraclesu Almelo. Za ten čas strelil v Eredivisie 14 gólov, z ktorých ten najlepší, bezpochyby, zaznamenal v nedeľu do siete slávneho Ajaxu.

Hoci Heracles prehral v divokej prestrelke 3:4, fanúšikovia hovoria najmä o senzačnom zásahu Engelsa z 28. minúty na 2:1. Pokojne by zaň mohol získať Puskásovu cenu za najkrajší gól roka. Veď lopta letela do siete cez polovicu ihriska!

Zverencom Francesca Farioliho sa podarilo skóre otočiť. V 82. minúte sa ujali vedenia a domov odchádzali so všetkými tromi bodmi.

Porazený: Southampton

V Premier League siahal posledný Wolverhampton na bod proti Manchestru City a s ďalším tímom, ktorý v tejto sezóne zatiaľ získal iba bod, to vyzeralo ešte nádejnejšie. Southampton v dueli nováčikov proti Leicestru viedol v polčase o dva góly a zdalo sa, že smeruje za prvým víťazstvom.

O zásahy domácich sa postarali Archer a Aribo, lenže v poslednej polhodine sa súboj nečakane zvrtol. Buonanotte a Vardy vyrovnali, druhý menovaný po penaltovom faule, za ktorý dostal Fraser červenú kartu. Desať mužov Southamptonu nedokázalo čeliť rozbehnutým hosťom a Ayew v ôsmej minúte dokonal obrat.

Víťaz: Konstantinos Manolas

Tohto Gréka si pamätajú najmä fanúšikovia v Taliansku, kde odohral viac ako sedem sezón. Na jar ešte obliekal dres Salernitany, predtým si urobil meno v AS Rím či Neapole. Počas svojej kariéry si vybudoval povesť húževnatého stopéra, pričom za ten čas na Apeninskom polostrove oslavoval len deväť gólov.

Teraz sa vrátil do klubu svojho detstva, z ktorého odišiel do veľkého futbalu. Na rodnom ostrove Naxos pôsobí Pannaxiakos, v ktorého drese 33-ročný Manolas v nedeľu debutoval v zápase dospelých. A v úvodných 35 minútach stihol streliť päť gólov (všetky hlavou po centroch zo strany) a na ďalší asistovať! Jeho tím rozdrvil Marpissaikos 12:1.

Porazený: Lecce

Lecce ešte nikdy neutrpelo taký debakel v najvyššej súťaži pred vlastnými fanúšikmi ako v nedeľu proti Fiorentine. Žlto-červení s ňou doma prehrali vysoko 0:6, čím si o jeden gól zhoršili čiernu bilanciu, ktorou bola doteraz prehra 2:7 s Atalantou v marci 2020. Bezprostredne po záverečnom hvizde prezident klubu Saverio Sticchi Damiani zorganizoval krízovú poradu s trénerom Lucom Gottim.

Tradičná tlačová konferencia sa oneskorila o desiatky minút a čakajúci novinári hojne upozorňovali, že pravdepodobne dôjde k okamžitej výmene trénera. Nestalo sa tak. Po jej skončení obaja svorne vyhlásili, že sa dohodli na ďalšej spolupráci. "Mojou úlohou je nájsť riešenie, ako sa z toho dostať. Som presvedčený, že tento tím má kvalitu a budem ju obhajovať," povedal Gotti. Dodal, že v rozhovore s prezidentom Lecce nebola zmienka o jeho prepustení.