Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vletel ako víchor, bol krádežou draftu. Tolvanen sklamal a mieri do Seattlu

Naplní Eeli Tolvanen svoj potenciál v drese Seattlu?
Naplní Eeli Tolvanen svoj potenciál v drese Seattlu? Profimedia
Nashville Predators zapísal na waiver listinu fínskeho útočníka Eeliho Tolvanena (23), ktorého si z nej do svojho mužstva stiahol Seattle Kraken.

Krídelník tak prvýkrát v kariére v rámci NHL mení klub. Za mužstvo z Tennessee odohral počas piatich sezón 142 zápasov. Strelil 26 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. V tomto ročníku bol až dvanásťkrát zdravým náhradníkom.

Tolvanen patril k obrovským talentom svetového hokeja, ale svoj potenciál nedokázal naplniť a aj keď má len 23 rokov, je už najvyšší čas, aby potvrdil svoje mládežnícke štatistiky. Keď ho v roku 2017 draftoval Nashville Predators až v závere prvého kola z 30. miesta, nikto nechápal, ako sa mohol taký talent prepadnúť tak hlboko.

"Je to krádež draftu. Predators majú neuveriteľné šťastie, že sa im ho podarilo získať," hovoril renomovaný expert Craig Button z TSN. Všetko nasvedčovalo tomu, že bude hviezdou. Na draft išiel po sezóne v USHL, kde mal priemer viac ako bod na stretnutie.

Následná sezóna 2017/18, jeho premiérová v seniorskom hokeji, bola ako z ríše snov. Nashville mu dal šancu "vyhrať sa" v Jokerite pôsobiacom v KHL, kde nazbieral 36 bodov v 49 zápasoch. Stal sa najlepším nováčikom a dostal sa aj na All-Stars game.

Aby toho nebolo málo, tak na ZOH 2018 v piatich zápasoch pozbieral deväť bodov (3+6), bol v ideálnom tíme turnaja. Reprezentoval aj na seniorských MS a takisto MSJ. Tie vyhral o rok neskôr. Zlato má tiež z kategórie do 18 rokov.

Tolvanen ale ako keby "zastal" a progres neprichádzal. Bol považovaný za obrovskú nádej organizácie, ale v ročníku 2018/19 odohral iba štyri zápasy NHL a zvyšok v rámci AHL.

Ďalšia sezóna bola čisto na úrovni "farmárskej súťaže". Najbližšie dostal šancu v profilige až počas ročníka 2020/21. V 40 dueloch sa mu podarilo nazbierať 22 bodov. V tej minulej iba 23 v prvej naozaj kompletnej sezóne.

Svoj čuch na góly a ofenzívny talent zatiaľ nenaplnil. Síce zlepšil hru do defenzívy, no kariéra tohto technicky šikovného hokejistu je doposiaľ veľkým sklamaním. Na druhej strane mu zmena prostredia môže prospieť. Seattle Kraken v ňom stále vidí obrovský potenciál, navyše ani neriskuje. Na východné pobrežie USA prichádza úplne zadarmo, jeho kontrakt platí do konca sezóny 2023/24 a má dosť nízku hodnotu 1,45 milióna dolárov ročne.