Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Všetci za Ronalda! Portugalsko chce byť majstrom sveta

Všetci za Ronalda! Portugalsko chce byť majstrom sveta
Všetci za Ronalda! Portugalsko chce byť majstrom svetaProfimedia
Portugalsko vstupuje na svoj ôsmy svetový šampionát, šiesty po sebe. Nechýbalo ani na jednom od roku 2002. Počas uplynulých 20 rokov išiel futbal v krajine nahor, čo potvrdzuje aj víťazstvo na ME 2016.

Mnohí označujú tento káder Portugalska za najlepší v histórii a dokonca ho uprednostňujú pred tým z roku 1966, ktorý vedený legendárnym Eusébiom získal tretie miesto na MS.

Cristiano Ronaldo to chce na svojom poslednom vystúpení medzi svetovou elitou zmeniť. Plán je jasný, dostať Portugalsko na vrchol. Hlavne kvôli značke CR7.

Od teórii prejdime k praxi. Portugalci od výhry v Lige národov v roku 2019 zaznamenali viacero kostrbatých zápasov a výsledkov. Nevyšlo im EURO 2020 a ani kvalifikácia na MS 2022 nebola ideálna.

Druhé miesto za Srbskom znamenalo baráž, kde nakoniec mužstvo prešlo cez Severné Macedónsko.

Navyše, Cristiano Ronaldo má za sebou najhoršie obdobie v kariére, ale tréner Fernando Santos a celý národ mu verí ako nikdy. Určite bude výrazne namotivovaný, takže ho nikto nemôže zatracovať. Keď k tomu pridáme množstvo ďalšej kvality v tíme, reálne sa dá hovoriť o pozícii jedného z favoritov.

Silné stránky

Portugalsko bude mať pravdepodobne najlepšie pokryté pozície krajných obrancov. João Cancelo, Diogo Dalot, Nuno Mendes a Raphael Guerreiro sú svetovou extratriedou. Preto sa do Kataru nedostali Mário Rui, Nélson Semedo, Joao Mário či Nuno Santos.

Rovnako tak stred poľa srší skvelými jednotlivcami. Bruno Fernandes a Bernardo Silva sú dlhodobo hviezdami svojich tímov v Premier League. Viac defenzívnej stránky ponúkajú William Carvalho s Rúbenom Nevesom. Dopľňajú ich Matheus Nunes, Otávio a vychádzajúca hviezda Vitinha.

Slabé stránky

Problém by mohol nastať na stopérskom poste. Pepe oslávil už svoje 39. narodeniny a José Fonte má len o rok menej. Navyše, prvý menovaný mal zdravotné problémy, takže pri istote Rúbena Diasa, ktorý je tiež svetovou extratriedou, by mohol dostať šancu mladučký iba 19-ročný António Silva z Benficy. Ten si našiel miesto v tíme pri Otamendim, za národný tím ešte nehral ani raz.

Ideálna zostava

D. Costa - Cancelo, Pepe, R. Dias, N. Mendes – Otávio, R. Neves, B. Fernandes, B. Silva – Leão, C. Ronaldo

Portugalsko už nemá typických krídelníkov ako Quaresmu, Naniho alebo svojho času aj Ronalda. Hlavne pri neúčasti Jotu. Preto bude hrať na dvoch hrotových hráčov, kde vedľa CR7 nastúpi podľa všetkého výborne hrajúci Rafael Leão, ktorého chcú získať z AC Milána najväčšie veľkokluby. Veľa kvality a všestrannosti je v strede poľa, tam je možností naozaj dosť. Káder ponúka ofenzívnejších aj defenzívnejších hráčov.

Dlhoročná jednotka Rui Patrício bol z bránky vytlačeným Diogom Costom. Čo sa týka krajov obrany, jasnou možnosťou je Cancelo. Ak s ním nastúpi hocikto ďalší, ani jedna z troch variánt nie je nesprávna. Pri ideálnom stave bude v srdci obrany hrať Dias po boku Pepeho.

Predpoveď

Portugalsko bude favoritom v každom zápase skupiny H. Papierovo má väčšie šance aj proti Uruguaju, ktorý ale nie je ľahkou prekážkou. Výhra v skupine je dôležitá, nakoľko druhý tím bude čeliť Brazílii.

Ronaldo už raz medzi najlepšie štyri tímy MS prenikol, v roku 2006 skončil štvrtý. Do semifinále by malo ísť Portugalsko aj teraz, no každý v krajine bude dúfať v to najvyššie umiestnenie.