Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vypadol do tretej ligy, chcel skončiť s futbalom. Hrdinom Holandska je debutant

Andries Noppert má za sebou netradičný príbeh.
Andries Noppert má za sebou netradičný príbeh.Profimedia
Brankár Andries Noppert (28) vychytal pre Holandsko výhru v prvom zápase na MS 2022 proti Senegalu. Jeho životný príbeh pritom mohol byť úplne iný.

Do národného tímu ho tréner van Gaal povolal premiérovo iba v septembri tohto roku, pričom na medzinárodnej úrovni nedostal príležitosť ešte ani raz. Otázka brankárov v holandskej nominácii bola veľmi diskutovanou témou. Ako jediný z trojice nemal Noppert žiadny štart v národnom tíme, pričom Pasveer s Bijlowom ich zaznamenali dokopy iba šesť.

Napriek tomu dostal príležitosť v Katare a nesklamal. Nemal až tak veľa práce, no mužstvo podržal hlavne pri veľkej šanci Gueyeho.

"Hrať na majstrovstvách sveta bol môj detský sen, ale nikdy som si nemyslel, že to bude možné. Bolo naozaj niečo špeciálne, keď mi tréner brankárov Frans Hoek v piatok povedal, že budem hrať. Čím bližšie bol výkop, tým viac som bol napätý, ale bola to zdravá nervozita," hovoril Noppert po čistom konte.

Jeho životný príbeh napísal nádhernú kapitolu, ale mohlo to byť úplne inak. Narodil sa v Heerenveene a je odchovancom tamojšieho SC. V roku 2013 sa dostal do A-tímu, po roku na lavičke prestúpil do tímu z dna tabuľky NAC Breda, no ani tam nebol jednotkou. Za štyri roky odchytal iba šesť stretnutí.

Pred sezónou 2018/19 posilnil taliansku Foggiu. Vo svojom jedinom zahraničnom pôsobisku vypadol až do Serie C. V tom čase zvažoval ukončenie kariéry, keďže nehrával pravidelne a navyše mal zdravotné problémy, ktoré mu znepríjemňovali futbalový život. Výrazne ho k tomu prehovárala väčšina rodiny, vrátane manželky.

Noppert sa predsa len rozhodol dať tomu ešte šancu a podpísal kontrakt s druholigovým tímom FC Dordrecht. Aby toho ale nebolo málo, tak tento celok s ním prestal počítať a skoro celý kalendárny rok bol bez klubu. Až v januári 2021 mu dal príležitosť tím Go Ahead Eagles, nováčik Eredivisie.

Po náročnom štarte dostal možnosť, ktorá mu zmenila život. Stal sa jednotkou tímu, jeho výkony si všimol materský SC Heerenveen a priviedol ho naspäť, kde dostal pozíciu prvého gólmana. To neuniklo van Gaalovi. Zvyšok je história.

Dvadsaťosemročný brankár bol blízko k tomu, aby sa stal policajtom a nechal futbalovú kariéru. V pondelok debutoval na MS s čistým kontom.