Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Waleský futbal chce rovnosť, muži a ženy dostanú za reprezentáciu totožné odmeny

FAW mieri svojím gestom aj na ďalšie generácie.
FAW mieri svojím gestom aj na ďalšie generácie. Profimedia
Waleská futbalová asociácia (FAW) dosiahla dohodu s mužskými a ženskými národnými tímami o rovnakom rozdeľovaní platov, ktorá sa bude vzťahovať na obdobie do majstrovstiev sveta mužov v roku 2026 a majstrovstiev sveta žien v roku 2027.

Oznámenie FAW prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako sa ženská futbalová reprezentácia Spojených štátov amerických a jej riadiaci orgán U.S. Soccer dohodli na vyriešení roky trvajúceho sporu o rovnaké odmeňovanie, čo hráčky označili za prelomový moment pre tento šport.

"Dúfame, že to umožní budúcim generáciám chlapcov a dievčat vidieť, že vo waleskom medzinárodnom futbale existuje rovnosť, čo je dôležité pre celú spoločnosť. Vďaka tejto dohode sa teraz budeme pozerať dopredu na kvalifikačné kampane na EURO 2024 a 2025, keďže sa v blízkej budúcnosti usilujeme o ďalšie úspechy s oboma našimi reprezentačnými tímami."

Podľa tamojšej asociácie oznámenie vysiela budúcim hráčom správu, že každý, kto reprezentuje Wales v seniorských tímoch, ťahá za jeden povraz a reprezentuje ten istý tím z rovnocenného postavenia.

Mužský tím Walesu vypadol z majstrovstiev sveta 2022 v Katare v skupinovej fáze a v súčasnosti je na 28. mieste na svete. Ich ženské náprotivky sa na tohtoročné majstrovstvá sveta nekvalifikovali a sú na 32. priečke.