Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

WrestleMania klope na dvere. V divadle snov sa predstavia ex-šampión UFC a kráľ youtuberov

Cody Rhodes (vľavo) vyzve Romana Reignsa (vpravo) v hlavnom ťaháku tohtoročnej WrestleManie.
Cody Rhodes (vľavo) vyzve Romana Reignsa (vpravo) v hlavnom ťaháku tohtoročnej WrestleManie.Profimedia
SoFi Stadium v Los Angeles sa v sobotu 1. a v nedeľu 2. apríla stane dejiskom 39. ročníka populárnej WrestleManie. Legendárne podujatie je výkladnou skriňou organizácie World Wrestling Entertainment (WWE), ktorá sa každý rok snaží vyhovieť skalným fanúšikom wrestlingu, ako aj laickému publiku.

Umenie fyzického boja

Našinec pri pomyslení na wrestling zrejme iba mávne rukou a pomyslí si, že je to vlastne celé divadlo. Faktom je, že nebude ďaleko od pravdy, pretože výsledky sú dohodnuté vopred. Nikomu to však nevadí. Veď ani pri sledovaní obľúbenej marvelovky spočiatku netušíte, aký bude koniec filmu. Wrestling spadá do sféry tzv. "športovej zábavy" a ide o nekonečnú dávku zvratov, napätia a emócií. Ku každému zápasu sa viaže zápletka. 

Tento celosvetový fenomén už dávno prenikol aj do Európy, dôkazom čoho je každoročné turné WWE v krajinách ako Nemecko, Taliansko, Anglicko, Rakúsko, Škótsko či Francúzsko. Wrestlingové megahviezdy dokonca navštívili v rokoch 2009 a 2018 aj Prahu. 

Ak sa pýtate, čo je na tejto forme zábavy tak výnimočné, v úvode som spomenul marvelovky. Predstavte si, že sledujete obľúbený film či seriál a každý týždeň s napätím očakávate, čo sa bude diať. Wrestling využíva princíp príbehov. Postavy sú rozdelené na kladné (babyface) a záporné (heel). Rozmýšľali ste niekedy, čo by sa stalo, ak by Spidermanovi "preplo" a začal by útočiť na ľudí v meste? Alebo ak by J.R. Ewing z Dallasu konal dobro a svoje peniaze venoval na charitatívne účely? Vo wrestlingu žiadny problém, postavy dokážu zmeniť rolu a prejsť na temnú, resp. svetlú stranu. S tým je spojená nepredvídateľnosť deja. Ľudia skrátka milujú "vzrúšo".

Navyše, ruku na srdce, ak vaše mesto navštívia slávni Harlem Globetrotters, zaujímať vás budú dychberúce atletické výkony, prípadne veľkolepá show, a nie to, či je výsledok zápasu vopred dohodnutý.

Wrestleri, wrestlerky, či ak chcete performeri, absolvujú tvrdé tréningy, ktoré sa podobajú na tie v armáde. Wrestling patrí medzi najtvrdšie formy fyzickej aktivity a všetko, čo vidíte v ringu, nahrané nie je. Ale späť k víkendovému podujatiu.

Minuloročná WrestleMania bola sledovanejšia než finále Super Bowlu, NHL a NBA, navyše prekonala všetky možné rekordy, veď ju videla viac ako miliarda ľudí na celom svete. Podujatie od pandemických čias trvá dva dni a hoci presné rozpisy sobotných a nedeľných zápasov ešte nepoznáme, s určitosťou vieme, že udalosť vyvrcholí 2. apríla hlavným ťahákom o Undisputed WWE Universal Championship, ktorý je hlavným titulom organizácie.

Nezdolala ho ani rakovina

Hlavnou tvárou WWE je už niekoľko rokov Roman Reigns. 37-ročný člen povestnej rodiny Anoaʻiovcov kráča v stopách svojho slávneho príbuzného Dwaynea "The Rocka" Johnsona a na minuloročnej WrestleManii sa mu podaril husársky kúsok, keď ako držiteľ Universal titulu pokoril WWE šampióna Brocka Lesnara v unifikačnom dueli.  Stal sa tak "nesporným" vládcom najjagavejšej divízie v spoločnosti.

Reigns je šampiónom neuveriteľných 941 dní a prepisuje históriu, keďže ide o najdlhšie panovanie s titulom v modernej ére. "Náčelník kmeňa" v roku 2019 druhýkrát prekonal zákernú leukémiu a je stelesnením skutočného bojovníka. V súkromí sa venuje charitatívnej práci s chorými deťmi, no na WrestleManii rozhodne nebude obľúbencom publika.

Reigns neprehral už štyri roky.
Reigns neprehral už štyri roky.Profimedia

Vyzývateľ chce dokončiť príbeh

Jeho titulový vyzývateľ Cody Rhodes má za sebou inú cestu. Taktiež pochádza z wrestlingovej rodiny, v WWE debutoval už v roku 2007, no nespokojnosť a frustrácia zo zle vyvíjajúcej sa kariéry ho pred siedmimi rokmi priviedla k odchodu. Medzitým zbieral skúsenosti po celom svete, založil konkurenčnú spoločnosť All Elite Wrestling a pred rokom absolvoval triumfálny návrat domov.

Rodák z Georgie na seba upútal pozornosť v júni, keď si pred súbojom so Sethom Rollinsom v klietke kompletne odtrhol prsný sval od kosti a napriek upozorneniam lekárov do duelu nastúpil. Dovtedy nevídaná vec z neho urobila hviezdu prvej kategórie. Išlo o skutočné zranenie a Rhodes následne sedem mesiacov rehabilitoval. Po víťazstve v januárovom "Royal Rumble" zápase si vyslúžil titulový duel na najväčšej akcii roka.

Cody však nebude bojovať len za seba. Jeho otec Dusty patril k najvýraznejším wrestlingovým postavám histórie, nikdy sa mu však nepodarilo získať svetový titul. V júni 2015 vydýchol naposledy.

"Otec sa šampiónom WWE nikdy nestal. Budem zápasiť za celú rodinu, moju manželku, dcéru, sestru a matku. Bohužiaľ, otcovi už titul dať nedokážem, ale bolo by úžasné, ak by si ho podržala moja mama. Všetko, čo robím, je skutočné. Dostal som druhú šancu a využijem ju," prezradil. 

Známe mená

Vyššie som spomenul Brocka Lesnara. Bývalý šampión UFC v ťažkej váhe ostáva aj v 45 rokoch absolútnym "zabijakom", ktorý budí hrôzu už od pohľadu. Desaťnásobný WWE "champ" tento rok nedostal hviezdneho súpera. Ghančan Jordan "Omos" Omogbehin však meria 2 metre 21 centrimetrov, váži 183 kilogramov a pre skúseného Lesnara predstavuje vážnu hrozbu. 

Nie tak dávno sme si WWE bez Johna Cenu ani nevedeli predstaviť. Charizmatický rodák z Bostonu najskôr vystriedal The Rocka v úlohe hlavnej hviezdy organizácie, teraz mu začína konkurovať aj v Hollywoode. Seriálový "Peacemaker" otvorí v sobotu celú show duelom s Austinom Theorym o titul Spojených štátov amerických. Zaujímavosťou je, že Theory bol v detstve veľkým fanúšikom Cenu a pripomína svoj idol pred dvadsiatimi rokmi. Jednému z lídrov nastupujúcej generácie však chýba skromnosť a pokora, čo kritizoval aj samotný "Big match John". Austin sa teda nechal počuť, že by človek nikdy nemal spoznať svoje idoly a Cenu ochotne pošle do wrestlingového dôchodku.

Nový domov v WWE našiel youtuber, boxer a podnikateľ Logan Paul. Rodák z Ohia bude mať 1. apríla 28 rokov a napriek faktu, že ide o jedného z najnenávidenejších performerov, mu nemožno uprieť prirodzený talent. Logan totiž "pochytil" wrestling neobvykle rýchlo a to, čo iným trvá naučiť sa mesiace, zvládol za niekoľko týždňov. U človeka, ktorý dokázal remizovať s legendárnym Floydom Mayweatherom to však až tak prekvapujúce nie je. Jeho súperom v ringu bude tentokrát Seth Rollins, štvornásobný WWE/Universal šampión.

Priestor dostanú aj ženské zápasy, v hre budú oba opasky programov SmackDown a RAW. Európanov bude zaujímať obhajoba Interkontinentálneho šampióna Gunthera z Viedne, ktorý sa v začiatkoch svojej kariéry objavil aj na udalosti nemeckej organizácie wXw v Prahe po boku vtedy debutujúceho "českého monštra" a speváka skupiny Walda Gang Tomáša "ATOMA" Brychtu. Uvidíme takisto súboje o mužské a ženské tímové opasky, teda zápasy dvojíc. O jeden z ťahákov sa postará boj v klietke medzi veteránom a členom Siene Slávy Adamom "Edge" Copelandom a Finnom Bálorom z Írska.

Zápasnícka karta (1. a 2. apríl)

Undisputed WWE Universal Championship: Roman Reigns (š) vs Cody Rhodes

WWE United States Championship: Austin Theory (š) vs John Cena

WWE Intercontinental Championship: Gunther (š) vs Drew McIntyre vs Sheamus

RAW Women's Championship: Bianca Belairová (š) vs Asuka

SmackDown Women's Championship: Charlotte Flairová (š) vs Rhea Ripleyová

WWE Undisputed Tag Team Championship: Jimmy & Jey Usovci (š) vs Kevin Owens a Sami Zayn

Hell in a Cell: Edge vs Finn Bálor

Otec versus syn: Rey Mysterio vs Dominik Mysterio

Ženský štvorčlenný zápas dvojíc: Liv Morganová & Raquel Rodriguezová vs Shayna Baszlerová & Ronda Rouseyová vs Shotzi & Natalya vs Chelsea Greenová & Sonya Devilleová

Mužský štvorčlenný zápas dvojíc: Braun Strowman & Richochet vs Montez Ford & Angelo Dawkins vs Erik & Ivar vs Chad Gable & Otis

Seth Rollins vs Logan Paul

Brock Lesnar vs Omos

Lita, Trish Stratus & Becky Lynch vs Bayley, Io Sky & Dakota Kai