Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zakázať mobily? Sociálne siete sú rovnako škodlivé ako alkohol či cigarety, tvrdí Cantona

Cantona počas tenisového turnaja French Open 2024.
Cantona počas tenisového turnaja French Open 2024.Profimedia
Bývalý futbalový bohém Eric Cantona (58) je rád, že jeho kariéra sa už dávno skončila. V súčasnosti by vraj nebol schopný v tomto priemysle pôsobiť. Problém vidí francúzsky búrlivák hlavne v sociálnych sieťach, ktoré považuje za rovnako škodlivé ako alkohol, tabak alebo drogy.

Niekdajší útočník v rozhovore pre magazín Sports Illustrated uviedol: "Nemyslím si, že by som mohol alebo chcel byť futbalistom v dnešnom svete sociálnych médií. Každý na nich hovorí o každom a o všetkom. Možno budem znieť ako starec, ale pre mňa sú sociálne siete len ilúziou. Nie sú realitou."

Bývalá hviezda Manchestru United považuje spomínané vymoženosti za závislosť a drogu: "Ľudia sa ich nemôžu zbaviť. Podľa môjho názoru sú rovnako zlé a škodlivé ako alkohol, cigarety alebo tabak."

Cantona previedol tému aj do prostredia futbalovej šatne. "Smú hráči vypiť pohár whisky v šatni pred zápasom? Môžu fajčiť? Nie, samozrejme, že nie. Prečo teda môžu byť na svojich mobilných telefónoch päť minút pred výkopom?" pýtal sa.

Za pravdu dáva talianskemu koučovi Lucianovi Spalettimu, ktorý zakázal svojim zverencom používať mobily aj v priebehu starostlivosti u fyzioterapeutov. "Keby som bol tréner, nastavím rovnaké pravidlá," hovoril Cantona.

Dôležité pre neho vraj boli iné veci. "Rád som tvrdo pracoval a stále to tak mám. Ale niekedy som potreboval byť voľný. Potreboval som si vyjsť von, stretnúť sa s priateľmi, vyčistiť si hlavu. To so sociálnymi sieťami a smartfónmi nefunguje. Človek sa úplne izoluje od všetkého," tvrdil Cantona, ktorý sa teraz venuje umeniu.

Tému sociálnych sietí a mobilných telefónov považuje za silnú a spoločenskú. "Ide aj o vzdelanie. Bývam v Lisabone so svojou rodinou a raz večer som bol s deťmi na pláži, keď zapadalo slnko. Bol to krásny pohľad na more. Potom ma môj vtedy deväťročný syn upozornil na manželský pár s niekoľkými deťmi pri stole. Všetci pozerali do mobilov. Ten krásny západ slnka vôbec nevideli. Máme veľkú zodpovednosť vo výchove, pretože deti sú často nakoniec len obeťami svojich rodičov,“ uzavrel.